Göksel Göksu yazdı | İmamoğlu üç cepheden değişim için düğmeye bastı: İlk ciddi adım “İktidar İçin Değişim” sitesi

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kongre süreci mahallelerden başladı. İlçe ve il delegelerinin seçimiyle devam edecek sürece İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ısrarla dillendirdiği “değişim” talebi ve o talep karşısında genel merkezin aldığı tutum damga vuruyor. İmamoğlu ve ekibi yeni bir hamle hazırlığında. Değişim sürecini üç başlık altında toplayan İmamoğlu ve ekibi, 15 Temmuz’da değişimin siyasî ayağında yapılması gerekenleri açıklamak üzere hummalı bir çalışma içinde. Değişimin toplumsal irade boyutunu ayrı bir başlıkta ele alan ekip, bu amaçla “İktidar İçin Değişim” isimli internet sitesi açtı. Sitede yurttaşlara “Değişime katılın” çağrısında bulunuldu.

Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından “Değişmeyen tek şey değişimdir” deyip, çıkışını “Genel başkan da dahil değişim” diyerek sürdüren ve son noktayı 22 Haziran’da İstanbul’un kendi başkanlığındaki dört yılını anlattığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken koydu. Değişim tartışmalarında geri adım atmayacağının işaretini veren İmamoğlu, CHP’de başlayan kongre sürecine paralel olarak yeni bir atağa geçme hazırlığında.

İmamoğlu’ndan “Değişime davet”

Ekrem İmamoğlu ve ekibi değişimi “parti içi değişim, muhalefetteki değişim ve toplumsal iradedeki değişim” olmak üzere üç başlıkta topluyor.

Ekip ilk etapta “toplumsal iradedeki değişim“i masaya yatıracak. Ekip, CHP tabanı ve CHP’ye oy veren ya da vermeyen tüm kesimlerin taleplerini dillendirmelerini amaçlayan bir siteyi erişime açmakla işe başladı. “İktidar için Değişim” başlığıyla bir internet sitesi erişime açıldı. Bu sitede bir davet yazısı yer aldı ve yurttaşlara “Değişime katılın” çağrısı yapıldı. Sitede değişim talebi olanların görüşleri isteniyor ve partili-partisiz dileyen herkes bu siteye katkı sunabiliyor.

CHP eski Afyonkarahisar İl Gençlik Örgütü Başkanı Şöhret Can Kolsuz, internet sitesini paylaştı.

Ekrem İmamoğlu’nun parti içi değişim ile ilgili yürüttüğü ayrı bir başka çalışma daha var. Toplumsal iradedeki değişim talebinden bağımsız yürütülen bu çalışma, aralarında akademisyenler ve siyasetçilerin de bulunduğu geniş bir ekip tarafından hazırlanıyor. Son şekli verilmeye çalışılan bu çalışmanın açıklanması beklenen tarih de temmuzun ilk yarısı. Tahminen 15 Temmuz’da açıklanacak olan bu metinde, CHP’deki delege yapısı başta olmak üzere, gerek milletvekili gerek belediye başkan adaylarının belirlenme yöntemi olmak üzere yapılması gereken değişiklikler üzerinden beklenen değişim talebi ayrıntılı bir şekilde açıklanacak. Bu başlıklar arasında genel başkanlığın değişimi de yer alacak.

CHP’de “delege ağalığı” da değişecek mi?

Bu başlıklar arasında partililerce “Delege ağalığı” olarak da tanımlanan ve tepki çeken ve Aytuğ Şaşmaz’ın Medyascope‘ta yazdığı delege seçimleri şöyle işliyor: “Önce mahalle düzeyinde yapılan seçimlerde ilçe kongresi için delegeler seçiliyor. Mahallelerde en fazla kişiyi üye yapmış kişilerin önderliğindeki ‘ekip’ler, ilçe delegesi listelerini yarıştırıyorlar. Bu yarışlarda blok liste yöntemi uygulanıyor. Her mahallede en çok oyu alan liste, blok halinde ilçe delegesi oluyor. Her listenin aldığı oy oranında delege çıkardığı nispi temsil sistemi uygulanmıyor. Oysaki nispi temsil çok daha demokratik ve çoğulcu sonuçlar verirdi. İlçe kongresi sürecine gelindiğinde bu ekipler, adına ‘yapı’ denen iki ya da üç ittifak halinde birleşiyor. İlçe kongresinde genellikle iki yapı, ilçe yönetimini ve il delegelerini kontrol etmek için kıyasıya bir yarışa giriyor. İlçe kongresinde de genellikle blok liste yöntemiyle ilçe yönetimi ve il delegeleri tek bir listeden seçiliyor.”

Ekip muhalefetteki değişimi de ayrı bir başlıkta ele alıyor.

Ekrem İmamoğlu’nun yapacağı kademeli çıkışlar CHP kurmayları ve parti tabanının da yakın takibinde. Çünkü gerek genel merkezde gerek parti tabanında “Kemal Kılıçdaroğlu ile bu iş yürümez” diyen, İmamoğlu’nun estirdiği rüzgardan etkilenmesine karşın “değişim talebinin ayaklarının yere basmadığını düşünerek pozisyon almakta tereddüt eden” hatırı sayılır bir kitlenin olduğundan söz ediliyor.

Bu aşamada soru şu: Henüz kongrede alacağı tutumu netleştirmeyen bu kesimin İmamoğlu’ndan gelecek değişim manifestosundan etkilenmesi parti içi dengeleri ne yönde etkiler?

Çünkü CHP’deki değişim rüzgarının yönü aynı zamanda kurultay tarihinin yerel seçimlerden önce ya da sonra yapılıp yapılmayacağına da ışık tutacak. Tarihi belirleyecek olan CHP Parti Meclisi. Ve CHP kulislerinde kurultay sürecinde Kılıçdaroğlu’nun delege üstünlüğünü kaybetmesi halinde, kurultayın yerel seçim sonrasına ertelenebileceği konuşuluyor. Diğer bir deyişle delege yapısının Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanması halinde kurultay yerel seçim öncesi yapılacak ve Kılıçdaroğlu da güven tazelemiş olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.