Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Arda Güler, Real Madrid’de oynar mı?

Borussia Dortmund,
Ajax,
Milan,
Atletico Madrid,
Paris Saint-Germain,
Barcelona,
Real Madrid…
İngiltere kralı, Rahmetli Başkan Kennedy, Taçsız Kral Pele, Beckenbauer, kaleci Mayer, Nadia Komanaçi, Brigitte Bardot, Fenerbahçeli Cemil…

1. Fenerbahçe taraftarını anlamak

Taraftarlık platonik bir aşk hikayesi. Tamamen irrasyonel ve duygu yoğunluğu ile kendi benliğinin önüne koyduğun bir delilik hali. Arda Güler’in ayrılmasına Fenerbahçe taraftarının tepki göstermesi normal. Lakin oyuncu tarafından da görmek gerek.

Arda Güler, başka takımlarla görüşmelere başladığı tarihlerde, Fenerbahçe’deki belirsizlikleri sıralayalım. Teknik direktör, Arda’nın arkasında oynayacağı santrafor, orta saha partnerleri hiçbiri belli değildi. Sarı-lacivertlilerin başkanı Ali Koç, İsmail Kartal’ı yeni açıkladı. Lakin Ryan Kent dışında halen transferlerdeki belirsizlikler devam ediyor. 

18 yaşındaki bir oyuncu için zaman, 30’undaki futbolculara göre daha önemli. Şöyle izah edeyim. Kas hafızası, yaratıcılığı ile fark yaratacak bir futbolcunun karar verme mekanizması ile birleşince ortaya özel bir yetenek seti çıkıyor. Arda’nın olabildiğince çok antrenman yapması ve özelliklerini keskinleştirmesi gerekiyor. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nin son sahibi Manchester City’nin G.O.A.T. (Tarihin En İyisi) tartışmalarında adı geçen Pep Guardiola ile antrenman yapan oyuncuların üstüne düştüğü bir çalışma var. Top size gelmeden önce pozisyon almak ve açı. Arda Güler’in saha içi vizyonunu kusursuz bir maestro olan Luka Modric ile geliştirme fırsatını, hüsrana uğrayan Fenerbahçe taraftarı zamanla anlayacaktır.

Peki, Real Madrid ne teklif etti?

2. Real Madrid’in Arda Güler’den beklentileri

18 yaşındaki yıldız ile görüşenleri yazalım, Real Madrid Başkanı Florentino Perez, teknik direktör Carlo Ancelotti, Luka Modric… Eflatun-beyazlıların başkanı Florentino Perez’in, Arda’ya: “Ødegaard’da yaptığımız hatayı sende yapmayacağız” sözleri derin bir anlam taşıyor. Şu an İngiltere Premier Lig takımlardan Arsenal’de harika bir sezonu geride bırakan Martin Ødegaard, Şubat ayında The Players’ Tribune için özel bir yazı yazdı. Norveçli oyuncu A ve B takımında sürekli antrenman-maç yapmasının, iki takıma da ait olamama problemi yarattığını ve adaptasyonunu imkânsız hale getirdiğinden bahsetmişti. Arda Güler’de yapılmayacak hatalardan biri bu. Hem teknik direktör Ancelotti’nin hem de Başkan Florentino Perez’in beklentisi; Arda’nın Luka Modric mentorluğunda, Hırvat oyuncunun veliahtı olarak kendisini orta sahadaki yaratıcı pozisyon için hazırlaması.

Luka Modric (gençliği) ile Arda Güler’in benzer çok fazla özelliği var. Modric’in, 20’li yaşlarında Dinamo Zagreb ile parlamasını sağlayan olgu, yaratıcılığıydı. Zagreb’den İngiltere Premier Lig ekibi Tottenham Hotspur’a transfer olmasını sağlayan 07/08 sezonunda Hırvatistan 1. Ligi’nde 25 maçta 13 gol-11 asist üretmişti. Bunların çoğunda orta saha merkezde yaratıcı bir rol oynadı. 18 yaşındaki Türk yıldızın, pozisyon hazırlaması yaşının çok ötesinde bir seviyede. Arda’nın yaratıcılığı, oyuncunun bir özelliğini perde arkasına itiyor. Arda Güler’in orta sahada kendisini verdiği zaman yaptığı alan-pozisyon savunması geliştirilebilirse ortaya Real Madrid’in hedefindeki Modric çıkabilir.

Arda Güler’in forma rekabetine gireceği isimler korkutabilir lakin durumu daha farklı…

3. Arda Güler’in Real Madrid’de forma savaşı vereceği isimler

37 yaşındaki Luka Modric’in ve 33 yaşındaki Toni Kroos’un sağlıklı olduklarında ilk 11’de başlayacaklarını düşünürsek, Borussia Dortmund’dan transfer edilen box to box Jude Bellignham, savaşçı orta saha Aurélien Tchouaméni, bekteki performansı ile acaba burada mı oynasa daha mı iyi denilen Eduardo Camavinga, kanat orta saha Federico Valverde , Milan’dan dönen Brahim Diaz, beklentileri bir türlü karşılayamayan Dani Ceballos… Elbette transfer dönemi uzun ve Los Galacticos’un ne kadar aktif olacağını kestirmek güç.

Eflatun-beyazlıların son 5 yıldaki transfer politikası yol gösterebilir. Kiralıktan dönenler hariç geçen sezon Aurélien Tchouaméni, 21/22’de Eduardo Camavinga, 20/21’de ise transfer yapmadan sezona başladılar. İspanya temsilcisi son yıllardaki en hareketli transfer dönemini ise 19/20’de yaşadı. O yılın en iyi futbolcusu Eden Hazard’ın yanında potansiyel yıldız adayları Luka Jovic, Eder Militao, Rodrygo’yu transfer edildi. Bu isimler arasında 28 yaşında gelen Hazard, zihinsel çöküş yaşarken Jovic kayboldu. Lakin Militao en komple stopere dönüşürken, Rodrygo da çok özel bir yaratıcı kanat forvet evrimi geçirdi. 

Arda Güler, yukarıda yazdığım orta sahalardan bir özelliği ile sıyrılıyor. Yaratıcılık. Real Madrid, Benzema ayrılığı sonrası santrafor mevkisine sadece Joselu takviyesini yaptı fakat o bölgeye Rodrygo’nun kaydırılma planı Ancelotti’nin kafasında bir süredir var ve geçen son denemelerini de yaptı. Arda Güler’in takımın omurgası olan orta sahaya geçiş sürecinde ilk durağı Rodrygo’nun kanat forvet pozisyonu olacaktır. LaLiga’da Real Madrid’e göre çok zayıf olan 10-12 kulüp var ve bu tarz kapanacak rakipleri açmak için de yaratıcı oyuncu gerekliliğinin 18 yaşındaki yıldız ile doldurulması mümkün. Sonraki yıllarda Arda, performansına göre orta sahaya kayacaktır. 

Bir diğer ihtimal de Arda Güler’in başka bir kulübe kiralanması fakat burada da İspanya temsilcisi kampın sonunda karar verecektir. Kiralık olarak gönderilmesi beklenen kulüplerin başında Bayer Leverkusen geliyor. Teknik direktör Carlo Ancelotti’nin seneye Brezilya Milli Takımı’nın başına geçmesinin ardından Real Madrid için ilk aday Xabi Alonso. Bundesliga’da Bayer Leverkusen ile harikalar yaratan ve takımı dirilten hocanın Arda Güler’in gelişimine vereceği katkı oyuncunun geleceğini şekillendirir. Naçizane görüşüm bu kiralamanın Ocak ayı transfer penceresinde gerçekleşeceği yönünde.

Arda Güler’in İngiltere Premier Ligi’nden gelen teklifleri düşünmemesi ve rotasını İspanya olarak belirlemesi de oyuncunun ayaklarının yere ne kadar sağlam bastığının göstergesi. Özgüveni ile zaman içinde dünya futboluna adını ezberletecek Arda Güler’e başarılar!

Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.