Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da taksiciler yüzde 100 zam istiyor

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO), giderlerinin arttığını söyledi, taksi tarifesinde yüzde 100 zam yapılmasını talep etti. Başkan Eyüp Aksu, “Toplu taşımadan çok ucuz kaldık. İstanbul’da bütün vatandaşlar toplu taşımayı bıraktı. Taksiyle ulaşımı tercih etmeye başladı” dedi.

Demirören Haber Ajansı’ndan (DHA) Melihcan Çalışkan ve Hami Yeşilyurt’un haberine göre, İTEO Başkanı Eyüp Aksu’nun imzasıyla İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı’na sunulan taksi ücret tarifelerine yüzde 100 zam talebinin UKOME toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

Aksu, zam talebiyle ilgili şöyle konuştu:

“Mesleğimizi sürdürebilirlik ve hizmet kalitemizin artması adına giderlerimiz oranında zam tarifesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden talep ettik. Ayın 27’sinde yapılacak UKOME toplantısında en az yüzde 100 oranında taksimetre ücret tarifelerine artış talebimiz oldu. Toplu taşımadan çok ucuz kaldık. İstanbul’da bütün vatandaşlar toplu taşımayı bıraktı. Taksiyle ulaşımı tercih etmeye başladı.”

Aksu, taksimetre ücret tarifesinin en son 2022 Aralık’ta değiştiğini hatırlattı:

“Yaklaşık 7 ay oldu. 7 ayda ülke genelinde giderlerimize yüzde 100’ün üzerinde tarife değişiklikleri oldu, zamlar yapıldı. Biz de mesleğimizi sürdürebilirlik adına ayrıca hizmet kalitemizin artması adına giderlerimiz oranında zam tarifesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden talep ettik. Ayın 27’sinde yapılacak UKOME toplantısında en az yüzde 100 oranında taksimetre ücret tarifelerine artış talebimiz oldu. Komisyon değerlendirecek. İnşallah yüzde 100 oranında zam almış oluruz.”

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu

Aksu, “Araç fiyatı, yedek parçalar, işçilik ve demirbaş giderlerimize yüzde 100’ün üzerinde zamlar yapıldı. Bu da zaten verilerle ortada. Biz de bu mesleği devam ettirebilmemiz için giderlerimiz oranında zam talebinde bulunmamız lazım. Bulunduk da. İstanbul’daki vatandaşlarımız esnaf odamızın hayata geçirdiği ‘Taksim’ aplikasyonunu kullanırlarsa taksi bulmakta da sıkıntı çekmezler” diye konuştu.

Taksici Cihad Soylu, her şeye zam geldiğini ve masraflara yetişemediklerini söyledi:

“Para kazanmaktan yana sıkıntımız var, trafik kaynaklı. Şu an gördüğünüz gibi müşteri bekliyoruz, bir sıkıntı yok taksi açısından. Şu an taksiye ihtiyaç yok, yeterince var. Gördüğünüz gibi sırada bekliyoruz. Pazardan tutun, tamirciye kadar zam, sigortalar zamlı. Şu an kurtarmıyor. Ne yapalım, mecbur çalışıyoruz ekmek davası olduğu için.”

Taksici Recep Tomak ise şöyle konuştu:

“Zam istiyoruz, neden istemeyelim? Bugün tamirci bile bir motoru 7 bin TL’ye yapıyor, 200 TL’lik yağlama işlemi 800 TL’ye çıktı. Bize de yazık, yevmiyeler arttı, mazot 27 TL oldu. Taksi lükstür, özeldir. Paran yoksa minibüs ve otobüs var. Lükstür bu, paran varsa taksiye binersin. Ben demiyorum ki ‘Vatandaş mağdur kalsın’ ama ne yapacaksınız?”

Taksi bekleyen Yeşim Kabil ise taksicilerin hak etmedikleri ücretler aldıklarını söyledi ve “Kusura bakmasınlar da bu kadar zam olmaz. Kullanamıyoruz, toplu taşımayı tercih ediyoruz. Yine de yeri geliyor ekmek parasından, yemek parasından kısıp taksiye de binmek zorunda kalıyoruz” dedi.

Otobüs bekleyen Bilal Aydın ise “İşime yürüyerek gidip geliyorum, genelde başka hiçbir yere gitmiyorum. İşime giderken otobüs tercih ediyorum. Taksi ücretleri yüksek, bir de müşteri seçiyorlar. Allah gözlerini doyursun” diye konuştu.

UKOME’ye dilekçe verildi

İTEO tarafından UKOME’ye sunulan dilekçede şöyle denildi:

“27.12.2022 tarihinde yapılan son taksimetre zammından sonra geçen süre içerisinde demirbaş giderlerimiz olan yedek parça, işçilik, sosyal güvenlik prim artışları, araç sigorta kasko artışları, lastik, akü, madeni yağ gibi kalemlerde yüzde 100’ü geçen artışlardan dolayı esnafımız çok etkilenmiştir. En önemlisi gelirimiz ile belirli sürelerde yenilemek mecburiyetinde olduğumuz, hizmet sunduğumuz arabalarımızı araç fiyatlarının üç katına çıkmasından dolayı söz konusu gelirler ile yenilemek mümkün gözükmemektedir. Son ekonomik tablolar incelendiğinde hizmet veremeyecek şekilde durma noktasına geldik, hizmet kalitemizin düşmemesi ve sürdürülebilir taşıma hizmeti verebilmemiz için en az yüzde 100 oranında taksimetre tarife artışının ilk yapılacak UKOME toplantısında gündeme alınması ve karara bağlanması hususunda gereğinin yapılmasını arz ederiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.