Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstiklal Caddesi bombacısı: “Bombayı İstanbul’da Bilal teslim aldı”

İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de 6 kişinin öldüğü, 99 kişinin yaralandığı bombalı saldırıda düzeneği bırakan Ahlam Albashir, mahkemede ilk kez savunma yaptı. İfadesini değiştiren sanık Albashir, “Suriye’den gelirken patlayıcı yanımızda değildi. Bombayı İstanbul’da Bilal teslim aldı” dedi.

Demirören Haber Ajansı’ndan Özden Atik’in haberine göre, İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de 6 kişinin öldüğü, 99 kişinin yaralandığı bombalı saldırıda düzeneği bırakan Ahlam Albashir mahkemede ilk kez savunmasını yaptı. Soruşturma aşamasındaki ifadesini değiştiren sanık Albashır, “Daha önce bunları anlatmadım. Suriye’den gelirken patlayıcı yanımızda değildi. Böyle bir şey olacağını bilmiyordum. Bombayı İstanbul’da Bilal teslim aldı” dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında, Ahlam Albashir’in arasında bulunduğu toplam 26 sanık getirildi.


Tercüman aracılığıyla savunmasını yapan Albashir, “İddianamede olanlar vardı, olmayan şeyler de vardı. Ailem vefat etmişti. Ben ve ablam kalmıştık. Geceleri fırından gündüzleri tatlıcıda çalışıyordum. Ben PYD bölgesindeydim. Kardeşim ise Türk ordusu bölümündeydi. O yüzden gözler üzerimdeydi. Arkadaşım vasıtasıyla Hasan Jamil’le tanıştım. Hasan Jamil, benim yanıma geldi, ‘Büyük bir şahıs seninle konuşmak istiyor’ dedi. İlk gittiğimde yüzünü görmedim, ikincide gördüm. Bana söylediği şey bir şahısla Türkiye’ye gideceğim ve onun karısı rolünde olacağımdı” dedi.

“Patlayıcı yanımda değildi”

“Türkiye’ye gideceğim şahsın Bilal olduğunu İdlib’te öğrendim” diyen Albashir, “Kız kardeşime anlatmadım ama korktuğumu anlamıştı. Takip ediyorlardı. ‘Sana zarar vermeyeceğiz’ diyorlardı. Hasan Jamil beni bir çiftliğe götürdü yanında korumaları vardı. Ne yapacağımı anlatmaya başladı. Daha sonra çıktım. Beni kaçakçıların evine götürdüler bir gece kaldım. Ertesi günü sabah saat 06.00 gibi bizi alıp İdlib’e götürdü. Bilal’in yanına ulaştım. Hacı bana bir evlilik sözleşmesi vermişti. Bilal, ‘Kardeşim olarak kal’ dedi. 5 gün orada kaldık. Bu sürede Bilal’le sorunlar yaşadık, ben çıkmak istedim. Ama İdlib’i bilmediğim için çıkamadım” diye konuştu.

Daha önceki ifadelerinde, bombayı Suriye’den aldıklarını söyleyen Albashir, ifadesini değiştirdi: “Daha önce bunları anlatmamıştım. Patlayıcı yanımda değildi.”

“Böyle bir şey olacağını bilmiyordum”

Albashir, kaçakçılarla Suriye sınırına geldiklerini gece saat 02.00 gibi duvardan atlayarak Türkiye’ye geçtiklerini ve toplamda 11 kişi olduklarını söyledi.

Albashir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle bir şey olacağını bilmiyordum. Servis gibi bir araba gelip bizi aldı. Başka bir araca götürdü. Birçok kez araç değiştirdik. Eğer polisler bizi durdurursa ‘Portakal bahçesine portakal toplamaya gidiyoruz’ dememizi söylediler. Bizi alan şahıs burada ama ismini bilmiyorum. Bizi İstanbul’a getirdi. İstanbul’a gelirken yine araç değiştirdik. Bu insanlar planda olduklarını bilmiyorlardı. Bizi karı- koca biliyorlardı. O gün uyuduk. Ertesi günü Bilal atölyeye çalışmaya gitti. Hacı ve Bilal benim dışarı çıkmama izin vermiyordu.”

Albashır, “Bana Taksim’e gideceksin dediler. Bana denildiği gibi Taksim’e gittim fotoğraf çektim. En son Fatih’e gideceksin denildi. Bilal’e fotoğraflar gönderiyorlardı. Ben de gidiyordum. Fatih’te camiye gittik. İçerisine girip fotoğraf çekip geri döndük. Bombayı Suriye’den getirdiğinizi söylemiştim ama öyle olmadı. Bombayı buradan Bilal teslim aldı. Bilal bana aldığı adamın yüzünü görmediğini söyledi. Daha sonra Bilal çivi almaya gitti. Sonra birini aradı, ‘Ben biraz eşimle kalacağım. biraz geç gelir misin’ dedi. Bantların üzerine çivileri yapıştırdı. Sonra hamur gibi bir şey yoğurmaya başladı. Sonra Bilal bir yere gitti. Saatler sonra geri geldi. Geldiğinde üzerinde dolar cinsinden para vardı. Bilal her şeyi hazırladı. Çantanın içine koydu. ‘Eğer sana bir şey sorarsa Almanya’ya gideceğini söyle’ dedi. Sen Suriye’ye döneceksin, ama diğerlerinin önünde Almanya’ya gideceğiz diyeceksin” dedi.

Albashir, kendisinin kaçacağını hissettiklerini söyledi:

“Telefonlarıma olan biten her şeyi not ediyordum. Ama telefonumu kırdılar. Benim kaçacağımı hissettiler. Hacı, Bilal’in telefonundan bana hakaret etmeye başladı. Bana ‘Annenin karnında bile olsan seni buluruz’ dedi.

Olay günü Bilal’in çantayı kendisine verdiğini anlatan Albashir, savunmasını şöyle bitirdi:

“‘Çarşıya in, herhangi bir yere otur’ dedi. Makyaj malzemesi satan bir yere girdim. Sonra da bir yere oturup beklemeye başladım. Orada otururken bana Hacı’dan video geldi. Biri arkamdan benim videomu çekmiş, korktum. Çantayla oynadım. Bombayı gördükten sonra polisi aradım ama Türkçe bilmiyordum. Hacı bu esnada, ‘Çantayı bırak yürü’ dedi. Bilal’i sordum ‘Onu boş ver’ dedi. Caddenin başına doğru yürüdüm. Taksiye bindim. Eve gittim.”

7 kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

Ahlam Albashir’in 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapsi isteniyor. İddianamede eylemi yapan 36 sanığın “devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme”, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “tasarlayarak, bombalama suretiyle çocuğa karşı adam öldürme”, “tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürme”, “tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüs etme”, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme” ve “göçmen kaçakçılığı” suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.