Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope, İstiklal Caddesi saldırısı şüphelisinin yakalandığı eve girdi: “Komşularımın ricasıyla bir geceliğine misafir ettim”

İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde geçen pazar (13 Kasım) günü saat 16:20’de düzenlenen bombalı saldırıda ikisi çocuk altı kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. Bombalı saldırının şüphelisi Suriye uyruklu Ahlam Albashir gece saatlerinde gözaltına alındı. Medyascope, şüphelinin yakalandığı Küçükçekmece’deki eve girdi ve komşularıyla konuştu.

Haber: İbrahim Yayan & Doğu Eroğlu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Taksim-İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla Ahlam Albashir’i İstanbul-Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’nde dün (14 Kasım 2022) gözaltına aldı. Emniyet yaptığı açıklamada, Albashir’in PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye-Kobani’deki merkezinden İstanbul’da eylem düzenleme talimatı aldığını belirtti.

Emniyete göre, Albashir eylemi düzenledikten sonra Yunanistan’a kaçma planı yapmıştı. Ancak Türkiye’den ayrılmadan önce geceyi geçirmek için gittiği adreste yakalandı. Medyascope, Küçükçekmece-Kanarya Mahallesi’ne gidip, Albashir’in yakalandığı adrestekilerle konuştu.

Ev sahibi: “Komşularım rica ettiği için misafir ettim”

Albashir’in yakalandığı evde, aslında Suriyeli Kürt bir aile yaşıyor. Yakın zamanda çocuk sahibi olmuş aile, Suriye iç savaşının başlamasından sonra Afrin’den Türkiye’ye göç ettiklerini belirtiyor.

Ailenin İstiklal Caddesi’nde patlayan bombanın ardından gündeme gelme sebebiyse, İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırının şüphelisi Ahlam Albashir’in ailenin yaşadığı evde yakalanması.

Bombalı saldırının şüphelisi Ahlam Albashir, 13 Kasım Pazar gününü 14 Kasım Pazartesi’ye bağlayan gece, Terörle Mücadele Ekipleri tarafından yapılan baskında, Küçükçekmece ilçesindeki Kanarya Mahallesi’nde yakalandı. Evde yaşayan Suriyeli aile, Albashir’i tanımadıklarını, komşularının ricasıyla Albashir’i misafir ettiklerini söylüyor.

“Eve geldiğinde titriyordu”

Albashir’i evinde bir geceliğine misafir eden Afrinli bir Kürt olan Emine Hanım, misafirini daha önce görmediğini, akşam geç saatlerde gelen misafirin sabah evden ayrılacağı bilgisinin kendisine verildiğini anlatıyor. Mahalleden eski komşularının ricasıyla Albashir’i evinde misafir ettiğini söyleyen Emine Hanım, “Eve geldiğinde titriyordu. Çok korkmuştu. Çay yaptım. Bir battaniye verdim. Yorgun olduğunu söyledi ve odaya geçip yattı” diyor.

Emine Hanım’a göre, 21:00 civarında eve gelen Albashir sarsılmış ve korkmuş gözüküyordu. Albashir, kendisine ikram edilen çayı bile içmeden uyumak için odasına gitti. Ev sahibi Emine Hanım, Albashir odaya çekildikten bir süre sonra polislerin eve baskın düzenlediğini aktarıyor. Emine Hanım’ın eşi de baskında gözaltına alınmış ve evdeki tüm elektronik eşyaya el konulmuş.

Ev sahibi Emine Hanım

Gelenekleri sebebiyle komşularının ricasını kıramadığını söyleyen Emine Hanım’a, Albashir’in yalnızca bir gece kalıp sabah yurtdışına çıkacağı söylenmiş. Komşuları Emine Hanım’a, kendi evlerinin çok kalabalık olduğunu, oğullarının misafiri olan Albashir’i yatıracak yatakları kalmadığını söylemiş ve Emine Hanım’dan Albashir’i bir geceliğine misafir etmesini rica etmiş. Emine Hanım, Albashir’in beraberindeki altınların da, ricacı komşulara ait olduğunu söylüyor.

Kim bu ricacı komşular?

Kanarya Mahallesi sakinlerine göre, Albashir’in Emine Hanım’ın evinde kalmasına sebep olan ve Suriyeli Arap olduğu ileri sürülen kişiler, altı sene baskın yapılan binada yaşadı. Emine Hanım’a Albashir’i misafir etmesi için ricada bulunan bu kişiler, çoğunluğu kadınlardan oluşan kalabalık bir aile görünümündeydi.

Bir mahalle sakini, “Kendilerini tam olarak tanımıyorum. Çarşaflı oldukları için gözüme takılıyorlardı. IŞİD’liye benziyorlardı. Tam kaç kişi olduklarını bilmiyorum ama balkonda üç-dört çarşaflı kadın görüyordum. Yanlarında hiç erkek görmedim. Yanlarında 10-15 yaşlarında çocuklar da vardı” diye konuşuyor.

Bir başka mahalle sakini ise aralarında uzun sakallı bir kişinin de bulunduğu birkaç erkeği, söz konusu kadınların yanında gördüğünü anlatıyor.

Göçmen kaçakçılığı şüphesi

Türkiye-İran sınırındaki Van’da ve Türkiye-Yunanistan sınırındaki Edirne’de, konu göçmen kaçakçılığı olduğunda öne çıkan ortak bir özellik, kaçak geçmek isteyen kişilerin bir ya da iki gece konaklatıldığı evler.

Örneğin Türkiye-İran sınırını Van üzerinden geçen göçmenler, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra göçmen kaçakçılarınca sınır yakınlarındaki güvenli evlere yönlendiriyor. Benzer şekilde, Türkiye’den Yunanistan’a geçecek kişiler de, sınır geçişi öncesinde İstanbul ya da Edirne’deki güvenli evlerde konaklatılıyor. Sınır geçişinin hemen öncesinde ya da sonrasında kullanılan bu güvenli evler, göçmen kaçakçıları tarafından şok evleri diye adlandırılıyor.

Kanarya Mahallesi’ndeki vatandaşlar, pek çok göçmenin bir ya da iki gece kalmak için Emine Hanım’ın yaşadığı eve gelip gittiğini, bunun sık rastladıkları bir durum olduğunu anlatıyor. Mahalleden edindiğimiz bu bilgiler, Albashir’in yakalandığı evin göçmen kaçakçıları tarafından kullanılan şok evlerinden biri olabileceğini akla getiriyor.

Emniyet kaynakları eylemin PKK/PYD/YPG bağlantılı olduğunda ısrarcı

Reuters’a konuşan üst düzey emniyet yetkilileri, eylemin IŞİD’le bağlantılı olabileceğini de göz ardı etmediklerini, çok yönlü araştırmanın sürdüğünü aktarmıştı.

Ancak Kanarya Mahallesi’nde işittiğimiz IŞİD bağlantısı teorilerine karşın, araştırmayı yürüten İstanbul Emniyet Müdürlüğü kaynakları, eylemin PKK/PYD/YPG bağlantılı olduğundan neredeyse emin. Görüştüğümüz emniyet yetkilileri, “Saldırgan ifadesinde Afrin’de kendisine iki kere ajanlık teklif edildiğini, ilkini reddettiğini fakat ikincisini kabul ettiğini anlattı. Tüm birimlerimiz saldırının PKK/PYD/YPG terör örgütü tarafından yapıldığı konusunda hemfikir” diye konuşuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.