Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da nüfus azalıyor ve yaşlanıyor

2022 yılında Japonya’nın nüfusu ciddi bir düşüş yaşadı. Uzakdoğu ülkesinin demografik yapısı için kriz çanları çalıyor.

Japonya’nın 47 vilayetinde de 2022 boyunca nüfus düşüşü gerçekleşti. Hükümet, bu kriz daha da büyümeden harekete geçme kararı aldı.

Verilere göre Japonya’da 2022’de sadece 771 bin bebek doğdu ama 1 milyon 560 bin kişi yaşamını yitirdi. Kayıtlar tutulmaya başlandığından beri ilk kez yeni doğan bebek sayısı 800 binin altında kaldı. Yabancı nüfusun artması da toplam nüfusun artmasına yetmedi. Japonya’da yabancı nüfus yüzde 10’dan fazla artış oranına sahip olarak 2 milyon 990 bine çıktı. Japonya nüfusu 14 yıldır azalıyor.

Japonya’nın nüfusu 2022 sonunda 122,4 milyona geriledi. Nüfus zirvedeyken, 127 milyonu aşmıştı.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida durumun ciddiyetini, “Ulusumuz toplumsal işlevlerini sürdürüp sürdüremeyeceğinin eşiğindeyiz” diyerek açıkladı.

Japonya’nın yaşlanan nüfusu toplumun neredeyse her alanını etkilemeye başladı bile. Belediyelerin yarısından fazlası nüfusu azalan bölgeler olarak belirlenmiş durumda. Okullar kapanıyor. 1,2 milyondan fazla küçük işletmenin sahibi 70 yaşlarında.

Japonya’nın “Yakuza” olarak bilinen mafyası da yaşlanan nüfustan etkilendi. Yakuzaların çoğunluğu 50 yaşın üzerinde. Japonya’da yetişkin film sektörü de, yaşlanan nüfustan etkilendi. 60’lı, 70’li ve 80’li yaşlarındaki porno yıldızları ülkede rağbet görür hale geldi.

OECD ülkelerinde doğurganlık oranı 1,66. Nüfus artışı için gereken oran ise 2,11.

Bir Yakuza.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.