Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zuckerberg de yapay zeka piyasasına göz dikti: Kişiselleştirilmiş chatbotlar geliyor

Facebook’un sahibi Meta, sosyal medya platformlarıyla etkileşimi artırmak amacıyla önümüzdeki aydan itibaren farklı kişilikler sergileyen yapay zeka destekli bir dizi “chatbot’u” (sohbet botları) piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Facebook, Instagram, Whatsapp ve Threads gibi uygulamaların sahibi Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg ve ekibi yaklaşık 4 milyar kullanıcısıyla “insan gibi” sohbetler yapabilen chatbotlar için çalışmalar yapıyor.

Persona” olarak adlandırılan chatbotlar farklı karakterlere bürünebiliyor. Financial Times’ın haberine göre Meta yaptığı çalışmalarla, eski ABD Başkanı Abraham Lincoln’ü taklit eden veya bir sörfçünün verebileceği seyahat tavsiyelerinde bulunabilen chatbotlar geliştirmeyi başardı.

Meta’nın chatbotları Eylül ayında piyasaya sürebileceği tahmin ediliyor. Meta bu chatbotlarla birlikte hem yeni bir arama motoru yaratmak hem de insanlara eğlenceli vakit geçirmek için bir imkan vermek istiyor.

Meta bu hamle ile Silikon Vadisi’nin yeni yapay zeka (AI) devi olmak istiyor.

Meta testlerinde Abraham Lincoln’ü taklit eden bir personatercih etti. Siz hangi tarihi figürle sohbet etmek isterdiniz?

Teknoloji uzmanlarına göre chatbotlarla etkileşim halinde olmak, Meta’ya kullanıcıların ilgi alanları hakkında çok daha fazla veri aktarabilir. Reklamların kişiselleştirilmesi daha da gelişirse, yıllık 117 milyar dolarlık reklam geliri olan Meta bu sayıyı çok daha yukarı çıkarabilir. Uzmanlar bunun sonucunda etik ve mahremiyet kaygılarının artacağını düşünse de, Meta aynı fikirde değil.

Meta, chatbot piyasasına girmeyi ilk başaran teknoloji firması olmayacak. Andreessen Horowitz tarafından desteklenen ve 1 milyar dolar değerindeki Character.ai, Elon Musk ve Super Mario’nun tarzında diyaloglar için büyük yapay zeka dil modelleri kullanıyor.

Snapchat de yapay zeka piyasasına girmiş durumda. Şubat ayında kullanıma açtıkları “My AI” özelliği, şimdiye kadar 150 milyon kişi tarafından kullanıldı.

Twitter, Threads için Meta’ya dava açmaya hazırlanıyor | Musk: “Kopya çekmek iyi değil”

Zuckerberg, Eylül’de Meta’nın yapay zeka ürünlerinin yol haritası hakkında daha fazla ayrıntı verileceğini söyledi.

Meta yapay zekanın diğer alanlarına da yatırım yapıyor. Chatbot teknolojisinin gelişmesinde faydalanabilecekleri Llama 2 adlı büyük bir dil modelinin ticari versiyonunu yayınladılar. Çalışmalar hakkında bilgi sahibi olan kişilerin aktardığına göre Meta, yapay zeka ürünlerini destekleyecek altyapıyı oluşturmanın bir parçası olarak GPU tedarik etmeye çalışıyor. GPU’lar, büyük dil modellerine güç sağlamak için büyük önem taşıyan çipler.

Meta’nın yapay zeka girişimleri, yanlış bilginin yayılmasına da neden olabilir. Uzmanlar, “Halüsinasyon” olarak adlandırılan sakıncalı içerikler ve yanlış bilgiler konusunda uyarıyor.

Şirket, bu riskleri taşıyan daha küçük ölçekteki chatbotlara kısa süreli denemeler yaptırdı. Araştırmacılar, 2021’de piyasaya sürülen önceki bir Meta AI modeli olan BlenderBot 2’nin hızla yanlış bilgi yaymaya başladığını tespit etti. Meta, 2022’de piyasaya sürülen BlenderBot 3’ü bu içeriğe karşı daha dirençli hale getirdiğini, ancak kullanıcıların buna rağmen yanlış bilgi ve nefret söylemi ürettiğini tespit etti.

Bir Meta çalışanı, kullanıcıların sorularını uygun olup olmadığını tarayacak bir teknolojinin de geliştirileceğini söylüyor. Meta’nın böylece chatbotların konuşmalarını otomatik olarak kontrol ederek söylediklerinin doğruluğunu, nefret söylemi veya kural ihlali içeren metinleri kontrol edebileceği ifade edildi.

Musk vs Zuckerberg | Kafes dövüşünde karşı karşıya gelecekler

Mark Zuckerberg

Kaynak: Financial Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.