Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da simit 10 TL oldu | Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı: “Vatandaşımızı düşünüyoruz ama biz de zor durumdayız”

Pek çok ürüne olduğu gibi simit fiyatlarına da İstanbul’da zam geldi. Tanesinin 7,5 TL’den satılan simit artık 10 TL oldu. Medyascope’a konuşan İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, “Vatandaşımızı düşünmek zorundayız ama biz de zor durumdayız, kendi kazançlarımızdan feragat ediyoruz buna emin olun” dedi.

Petrol, sigara, alkol, gıda ürünleri, ekmek derken zam furyasına simit de katıldı. İstanbul’da da simidin fiyatı 10 liraya çıktı. Simidin fiyatı Başkent Ankara’da 7 liradan 10 liraya, Samsun’da da 5 TL’den 7,5 TL’ye yükselmişti. Üretici gelen zamları yetersiz buldu.

Özdemir: “Zam yine de yeterli değil”

İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, kullanılan ham maddelerdeki artış nedeniyle zammın yine de yeterli olmadığını söyledi, “Şu an için 10 lira olmasını yeterli görüyoruz ama açık ve net söyleyeyim yeterli değil. Ham maddedeki ve gıda fiyatlarındaki artışlar çok fazla. Bunun üstüne mal sahiplerinin 6 bin liralık dükkanların kiralarını 20 bin yapması küçük esnafı bitiriyor” dedi.

“Küçük esnaf sahipsiz kaldı”

Küçük esnafın sahipsiz kaldığını söyleyen Özdemir, “Mal sahiplerinin acımasız bir şekilde yüzde 200 zam yapmaları küçük esnafı zor duruma düşürdü. Küçük esnaf şu anda krediye ulaşmada çok sıkıntı yaşıyor. Un fiyatlarını söylememe gerek bile yok. Susam fiyatlarında gümrük vergisi kaldırıldı ve şu anda altından bile daha pahalı. Böyle bir dünya yok” diye konuştu.

“Zincir marketler küçük esnaftan elini çeksin”

Zincir marketlerden yakınan Özdemir, “Büyük markette börek, poğaça, pide, simitlerin satılmaması gerekiyor. Zincir marketler her şeyi satıyor, bu da küçük esnafın gittikçe erimesine neden oluyor. Büyük zincir marketler küçük esnaftan elini çeksin. Vatandaşımızı düşünmek zorundayız ama biz de zor durumdayız, kendi kazançlarımızdan bertaraf ediyoruz buna emin olun” diye devam etti.

“Dükkanını kapatan esnaflar var”

Simide gelen yüzde 30’luk zammın, kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Özdemir, gün geçtikte kepenk kapatan esnaf sayısının arttığına dikkat çekti:

“100 gram simit 10 lira, gerçekten çok pahalı ama bizim tarafımıza geldiğiniz zaman küçük bir esnafın hammadde, elektrik, su, doğalgaz giderleri çok fazla. İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımız buna tepki gösterecektir ama şuna emin olsunlar küçük esnaf kendi emeğinden fedakarlık ederek yüzde 30’luk bir artış yaptık. Enflasyonu söylemiyorum herkes çok iyi biliyor. Bir çuval un 800 lira, bir koli yağ nereden baksanız 1.000 liradan fazla. Susam fiyatları zaten altından daha pahalı. Dükkanını kapatan esnaflar var. Bunun başka alternatifi yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.