Reuters tarafından incelenen kanıtlara göre Kuzey Koreli bir hacker grubu, bir Rus füze geliştirmoluşan seçkin bir grup, geçen yıl en az beş ay boyunca büyük bir Rus füze firmasının bilgisayar ağlarına sızdı.
ScarCruft ve Lazarus isimli ve Kuzey Kore hükümetiyle bağlantılı siber casusluk gruplarının, NPO Mashinostroyeniya firmasına bağlı sistemlere sızdığı öğrenildi. Kuzey Kore için çalışan hackerların hangi bilgileri ele geçirip geçirmediği ise henüz belli değil. Olayı daha da şaşırtıcı hale getiren ise, dünyanın en “yalnız” ülkelerinden Kuzey Kore’nin, kendine en yakın duran ülkelerden biri olan Rusya’ya karşı bile casusluk yapabiliyor olması.
NPO Mashinostroyeniya, Reuters’in sorularına yanıt vermedi. Rusya’nın Vaşington’daki büyükelçiliği de yorum yapmaktan kaçındı. Kuzey Kore’nin New York’taki Birleşmiş Milletler misyonu da yorum talebine yanıt vermedi.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, geçen ay Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a bir ziyaret gerçekleştirmişti.
NPO Mash olarak bilinen şirketin; hipersonik füzeler, uydu teknolojileri ve yeni nesil balistik silahların öncü geliştiricisi olarak çalıştığı biliniyor. Bunlar da, Kuzey Kore’nin devlet politikası olarak ilgi duyduğu alanların başında geliyor.
Şirket sistemine sızmaların 2021’in sonlarında başladığı tahmin ediliyor. Şirketin IT yetkilileri sızıntıları fark edene kadar, yani Mayıs 2022’ye kadar Kuzey Kore’ye bağlı hackerlar sistemin içindeydi.
NPO Mash, Rus füze teknolojilerinin en önemli geliştiricilerinden. 2019’da Vladimir Putin, NPO Mash’ın ses hızının yaklaşık dokuz katına çıkabilen “Zircon” hipersonik füzesini tanıtmıştı.
Kuzey Kore’nin füze programı hakkında uzman olan Markus Schiller, Kuzey Koreli hackerların Zircon hakkında bilgi edinmiş olmasının, kısa vadede Kuzey Kore’nin işine yarayacağı fikrinde değil: “Bunlar filmlerde olur. Füze planlarını almak, bu tür şeyleri inşa etmede size pek yardımcı olmaz, işin içinde bazı çizimlerden çok daha fazlası var”.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Uzmanlar, Kuzey Kore’nin öğrenmek isteyebileceği bir başka değerli bilginin ise NPO Mash tarafından kullanılan yakıtın üretim süreci olabileceğini belirtiyor. Geçtiğimiz ay Kuzey Kore, katı yakıt kullanan ilk ICBM’si (Kıtalararası Balistik Füze) olan Hwasong-18’i test amaçlı fırlattı.
Bu yakıt ikmali yöntemi, savaş sırasında füzelerin daha hızlı konuşlandırılmasını sağlayabilir, çünkü fırlatma rampasında yakıt ikmali gerekmiyor. Böylece, füzelerin patlamadan önce izlenmesini ve imha edilmesini zorlaşıyor.
Kaynak: Reuters