Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantin’de aşırı sağcı Milei’den Merkez Bankası’nı kapatma sözü

Güney Amerika ülkesi Arjantin’de ön seçimleri kazanan aşırı sağcı Javier Milei, ülkesinde ekim ayında düzenlenecek genel seçimleri kazanması halinde Arjantin Merkez Bankası’nı kapatacağı yönündeki açıklamalarını yineledi.

Javier Milei, ön seçimleri kazanmasının ardından ilk kez yabancı basına konuştu. Bloomberg ile yaptığı söyleşide Arjantin Merkez Bankası’na yönelik eleştirilerinin dozunu artıran Milei, Merkez Bankası’nı kapatacağı yönündeki açıklamalarını yineledi. Ülkede böyle bir kuruma gerek duyulmadığını vurgulayan Milei’ye göre Merkez Bankası, “dünyanın en büyük çöplüğü”:

“Merkez Bankaları dört kategoriye ayrılır. Biri Fed (Amerikan Merkez Bankası) gibi kötü olanlar, diğeri Latin Amerika’dakiler gibi çok kötü olanlar, korkunç kötü olanlar ve Arjantin Merkez Bankası.”

Javier Milei

“Peso yerine Amerikan doları”

Seçilmesi halinde yegâne hedefinin ülkesinin borcunu ödemek ve ekonominin temerrüde düşmesini engelleme olduğunu açıklayan Milei, ülkesini Güney Amerika ortak pazarından çıkaracağını belirtti. Çin ile asla işbirliği yapmayacağını vurgulayan Milei’nin hedeflerinden biri de peso yerine Amerikan doları kullanmak. Milei, dolarizasyon politikasını seçilmesinden kısa zaman sonra Kongre’ye sunacağını ifade etti.

Zarar eden devlet şirketlerini özelleştirme hedefi de bulunan Milei’nin çok konuşulan vaatlerinden biri de ülkede silah ve organ satışına izin vermek.

Yıllık enflasyon yüzde 115

Milei’nin bu sözleri, Arjantin’de dolar talebin artmasına neden oluyor. Örneğin hafta başında Arjantin Merkez Bankası pesoyu yüzde 18 devalüe etti, değer kaybını önlemek için de faizleri yüzde 97’den yüzde 118’e çıkardı. Hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 44 milyar dolarlık kredi programı için anlaşma yapmaya çalışıyor. Basında çıkan haberlere göre Ekonomi Bakanı Sergio Massa’nın haftaya Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gitmesi bekleniyor.

Kaynak: Bloomberg

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.