Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Merkez Bankası’nın faiz kararı yabancı yatırımcıların ilgisini çekti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB), faizleri yüzde 17,5’ten yüzde 25’e çıkarması, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen fakat koşullar nedeniyle şüpheci yaklaşan yabancı yatırımcıların ilgisini çekti. Yabancı yatırımcılara göre yetkililer, ortodoks politikalara geri dönüldüğünü göstermeye devam etmeli.

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkarmasının yankıları sürüyor. Merkez Bankası’nın bu hamlesinden sonra Türk Lirası toparlandı ve yüzde 7 oranında değer kazandı.

Mehmet Şimşek New York yolcusu

Yabancı yatırımcıların kaçışını önlemek ve yatırımcıların ilgisini çekmeye çalışan Türk yetkililer, iki hayatî adım atmayı planlıyor. Reuters’ın haberine göre yetkililer, gelecek ay belirsizlikleri azaltacak kapsamlı bir ekonomik program yayımlayacak ve yurtdışındaki yatırımcılarla birebir toplantılar düzenleyecek.

Mehmet Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu planlar doğrultusunda 19 Eylül’de Goldman Sachs’ın New York’taki genel merkezinde tanıtım turu yapacak. Öte yandan Şimşek’in New York’ta ve Birleşmiş Milletler’deki (BM) toplantıların ardından yıl sonuna kadar Londra’ya ve Fas’a gideceği de belirtildi.

“Yatırımcıları ikna etmek kolay olmayacak”

Reuters’a konuşan beş yabancı yatırımcı, faiz artırımının enflasyonla mücadele konusunda politika yapıcılar arasında “bağımsızlık sinyali” verdiğini söyledi. Nevzat Devranoğlu ve Karin Strohecker imzalı analizde, “ekonomideki gidişat değişiyor olsa da yatırımcıları ikna etmek kolay olmayacak” denildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon sonuç” tezi ve “düzensiz politikalar” nedeniyle beş yıldır ülkeyi terk etmişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.