Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’nin güneyindeki hükümet karşıtı protestolar ikinci haftasına girdi: “Esad seni istemiyoruz, devrileceksin”

Suriye ağır bir ekonomik krizin ortasında. Yerel para birimi hızla değer kaybederken Şam yönetiminin yeni ekonomik önlemlerine karşı protestolar da ülkenin dört bir yanına yayılıyor. Güneydeki Süveyda eyaletindeki protestolar ikinci haftasına girerken, Suriye lideri Beşar Esad’ın istifasını istiyorlar.

Dürzi topluluğunun büyük bir kısmına ev sahipliği yapan ve iç savaş boyunca da hükümetin elinde kalan Süveyda sokaklarında toplanan protestocular yolları kapattı. Sokaklarda ilk kez ilk kez “Yaşasın Suriye ve kahrolsun Beşar Esad” sloganları atılıyor.

Suwayda24 organizasyonu tarafından paylaşılan videolarda yüzlerce protestocunun şehir meydanında toplandığı ve “Var ol Suriye, defol Esad” sloganları attığı görülüyor. Sosyal medyaya düşen diğer videolarda ise 27 Ağustos Pazar günü iktidardaki Baas Partisi’nin Melh kasabasındaki başkanlığın mühürlendiği görülmekte. Bir protestocu, su ve elektrik gibi temel hizmetlerin verilmediği gerekçesiyle binayı mühürlediklerini söyledi. Protestocuların hedefinde Suriye lideri Beşar Esad var. Hepsi bir ağızdan, “Melh’ten sana sesleniyoruz. Git diyoruz, seni istemiyoruz, devrileceksin” diyor.

Protestolara katılan ve ismini vermek istemeyen bir başka protestocu ise “İki seçeneğin var: Ya şerefinle git; yoksa kaderinde ölüm var” diye konuşuyor.

Protestoların temel nedeni giderek kötüleşen yaşam koşulları ve enflasyon. Protestoları ateşleyen ise geçtiğimiz hafta hükümetin akaryakıta uygulanan sübvansiyonun kısmen kaldırıldığını duyurmasının ardından benzin fiyatlarında yaşanan artış. Ülkedeki ekonomik kriz, Suriye nüfusunun yüzde 90’ının yoksulluk sınırının altında yaşamasına neden oluyor.

Beşar Esad

Bu ayın başında kendilerine “10 Ağustos Hareketi” adını veren bir grup, ülkedeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi çağrısında bulunan bir bildiri yayımladı. Gruba destek verenlerin çoğunun iç savaş sırasında Suriye lideri Beşar Esad’ı destekleyenler olduğu düşünülüyor.

10 Ağustos Hareketi’nin bildirisinde hükümetten şunlar talep edildi:

  • Asgari ücret 100 dolar olmalı,
  • Çoğu bölgeye günde en az 20 saat elektrik verilmesi,
  • Siyasi tutukluların serbest bırakılması.

Son günlerde Suriye’nin birçok şehrinde benzer taleplerde bulunan ve Esad yönetimine karşı olduklarını ifade eden bildiriler sosyal medyanın gündeminde. Sürgündeki muhalefet liderleri, ülkedeki bu protestoların uzun zamandır beklenen değişikliklerin yapılmasına imkân sağlayacağını ümit ediyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.