Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adli yıl 1 Eylül’de başlıyor | Yeni dönemin dikkat çeken davaları

Yeni adli yıl, Yargıtay’ın yeni hizmet binasının açılışı ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle yarın (1 Eylül) başlayacak. Yeni adli yılda görülecek çok sayıda kritik dava var. Çorlu tren kazası, Osman Kavala, Can Atalay, Ekrem İmamoğlu, Selahattin Demirtaş, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatma davaları önümüzdeki günlerde gündemde olacak.

20 Temmuz’da başlayan adli tatil, 1 Eylül itibarıyla sona eriyor. Yaklaşık 40 gün süren adli tatilde nöbetçi mahkemelerde tutuklu dosyalara bakılırken, diğer davalara ara verildi. Yargıtay ve Danıştay’da sadece nöbetçi birimler görev yaparken Anayasa Mahkemesi (AYM) adli tatile girmedi. Adliyelerde yeni adli yılın başlaması nedeniyle törenler yapılacak.

Ankara-Ahlatlıbel’deki yeni Yargıtay binasındaki törenle başlayacak adli yılın açılış konuşmasını Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı törende binanın tanıtımı yapılacak.

Akarca, yeni Yargıtay binasında 1 başkan, 1 başsavcı, 2 başkan vekili, 1 başsavcı vekili, 24 daire başkanı, 1 genel sekreter dahil 364 üye, 800 tetkik hakimi, 207 cumhuriyet savcısı ve bin 915 personelin görev yapacağını, toplam dosya sayısının da 515 bin 957 olduğunu belirtmişti.

Yeni adli yılda görülecek kritik davalar

Yeni adli yılda kamuoyunu ilgilendiren pek çok dava görülecek. Bunlardan biri HDP’nin kapatma davası. Son olarak AYM, HDP’nin savunma yapmamasını tutanak altına alarak dosyayı raportöre gönderdi.

Raportörün, raporu AYM Başkanlığı’na sunmasının ardından başkan, bu raporu 15 üyeye dağıtacak. Raportörün raporunun bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Üyelerin, raporu incelediklerini bildirmesinin ardından AYM Başkanı’nın belirleyeceği tarihte yapılacak toplantıda, dava karara bağlanacak. Karar duruşması bir günde tamamlanmayabilir.

Anayasa gereğince kapatma kararı üçte iki çoğunlukla alınıyor. Bu durumda kapatma kararı alınabilmesi için en az 10 üyenin bu yönde oy kullanması gerekiyor. AYM’den kapatma yönünde karar çıkmaması durumunda bu kez HDP’nin Hazine yardımından mahrum bırakılması görüşülecek. Bu yönde de karar alınabilmesi için yine 10 üyenin oyu gerekiyor.

Çorlu tren kazası davası yarın

Yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının 14. duruşması 19 Temmuz yapıldı.

14. duruşmadan önce Tekirdağ’da bulunan Santral Parkı’nda bir araya gelen aileler “Hak, hukuk, adalet”, “Kaza değil cinayet”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek”, “Katiller halka hesap verecek” sloganlarıyla davanın görüldüğü Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne yürüdü.

Kazada yakınlarını kaybedenler, dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü İsa Apaydın, TCDD Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Uygun, TCDD Servis Bakım Müdür Vekili Mümin Karasu’nun fotoğraflarını taşıdı ve gerçek sorumluların yargılanmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutuklu yargılanması talebini reddetti ve duruşmayı 1 Eylül’e erteledi.

Ekrem İmamoğlu davaları

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “31 Mart seçimini iptal ettirenler ahmaktır” sözleri nedeniyle verilen 2 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasının onanıp onanmayacağı yeni adli yılda belli olacak.

Son olarak, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 24. Ceza Dairesi’nin henüz istinaf incelemesini tamamlamadığı belirtildi. İstinafın vereceği karardan sonra ise dosya, son hüküm için Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne gönderilecek.

Yargıtay’da verilen olası bir onama kararında İmamoğlu, Mart 2024’teki İBB Başkanlığı’na veya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanlığı’na aday olamayacak.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nın ihbarı üzerine İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” iddiasıyla açılan dava da sürüyor.

Davada İmamoğlu dahil 7 sanık hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İlk duruşması 15 Haziran’da görülen dava 30 Kasım’a ertelendi.

İmamoğlu hakkında bir iddianame de Tuzla Belediye Başkanı Sadi Yazıcı’ya hakaret ettiği iddiasıyla hazırlandı. İddianamede İmamoğlu için 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak istendi.

KCDP kapatma davası

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na (KCDP) “ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” gerekçesiyle açılan kapatma davasının 3. duruşması 5 Nisan’da yapıldı. İstanbul Çağlayan’da bulunan 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava 13 Eylül’e ertelendi.

Gezi, Osman Kavala, Can Atalay…

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 Temmuz’da iş insanı Osman Kavala ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın aralarına bulunduğu 8 sanığın yargılandığı Gezi Parkı davasında, Mücella Yapıcı hariç, bütün sanıklar hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin onanmasını istedi ve davaya ilişkin 4 bölümden oluşan tebliğnameyi Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Tebliğnamenin birinci bölümünde Atalay’ın dokunulmazlığına ilişkin avukatlarının yaptığı başvuru incelendi. Son olarak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay’ın avukatlarının tahliye talebini reddetti.

Kobani davasında karara doğru

IŞİD’in Eylül 2014’te Kobani’ye saldırmasının ardından Türkiye’nin farklı kentlerinde “Kobani’ye destek” eylemleri başladı. 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında büyük kısmı Diyarbakır’da yaşanan olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, 761 kişi yaralandı, 197 okul yakıldı, 269 kamu binası tahrip edildi, bin 731 ev ve iş yeri yağmalandı, bin 230 araç kullanılamaz hale geldi. Kobani olaylarıyla ilgili ilk soruşturma 2014 yılında başlatıldı. Davada 18’i tutuklu, 81 HDP’li siyasetçi de yargılanıyor. Yargılananlar arasında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da bulunuyor.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Nisan’da yapılan duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, 36 sanık hakkında, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet talep etti.

H.K.G. davası 9 Ekim’de görülecek

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken “imam nikahıyla evlendirmesi” ve Kadir İstekli tarafından cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davanın 5. duruşması 17 Temmuz’da İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamıyla duruşmanın 9 Ekim saat 10.00’a ertelenmesine karar verdi.

Amasra maden faciası davası 16 Ekim’de

Bartın-Amasra’da 14 Ekim’de Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı taşkömürü maden ocağında meydana gelen patlamada 41 maden işçisi hayatını kaybetmesinin ardından açılan davanın 3. duruşması 24 Temmuz’da yapıldı.

Davanın 3. duruşmasında savcılık, mütalaasını açıkladı. Mütalaada tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına, müşteki ve mağdurların davaya katılma taleplerinin kabul edilmesine karar verilmesi talep edildi.

Mahkeme tarafından açıklanan ara kararda tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanıkların adli kontrollerinin devamına, müşteki ve mağdurların davaya katılma taleplerinin kabul edilmesine, maden ocağında yapılması gereken muhtemel keşif için TTK’dan gaz değerleriyle ilgili bilgilendirme beklenmeksizin oluşturulacak bilirkişi heyeti ile keşif hazırlıklarına başlanmasına karar verildi. Dava, tanıkların dinlenmesi için 16 Ekim’e ertelendi.

Cumartesi Anneleri davası

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle İstanbul-Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda 1995’ten bu yana eylem yapan Cumartesi Anneleri’nin eylemleri 700. haftadan beri engelleniyor.

700. haftada yapılan polis müdahalesi sonucu gözaltına alınan 46 kişi hakkında açılan davanın 10. duruşması 7 Temmuz’da yapılacaktı fakat duruşma, hakimin izinli olması nedeniyle yapılamadı. Dava 3 Kasım’a ertelendi.

Gülsüm ve Sami Elvan davası

Gülsüm Elvan ve Sami Elvan hakkında, çocukları Berkin Elvan’ın Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitirmesiyle ilgili davanın duruşmaları sonrası yaptıkları açıklamalar nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret”ten dava açıldı. 12 Eylül’de davanın 5. duruşması yapılacak.

Gazeteci davaları da gündemde

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında hazırladığı iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 14 Temmuz’da kabul edildi. Mahkeme, gazeteci Merdan Yanardağ’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. İlk duruşma 4 Ekim 2023’te yapılacak.

PKK lideri Abdullah Öcalan’la ilgili söyledikleri nedeniyle tutuklanan Merdan Yanardağ hakkında, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “suçu ve suçluyu övmek” suçlarından 1 yıl 6 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapis isteniyor.

Bianet editörü Evrim Kepenek, T24 editörü Sibel Yükler, Evrim Deniz, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan 25 Temmuz’da gözaltına alındı. Gazeteci Fırat Can Arslan, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Delal Akyüz, Evrim Deniz ve Sibel Yükler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Diyarbakır’da 10 Temmuz’da başlayan ve 13 aydır tutuklu olan 15 gazetecinin yargılandığı davada mahkeme, gazetecilerin adli kontrol şartı ile tahliye edilmelerine karar verdi. Duruşma, 9 Kasım’a ertelendi. Kararın açıklanmasının ardından salondaki izleyiciler zılgıtlar eşliğinde “Özgür basın susturulamaz” sloganı attı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.