Gabon’da genel seçimlerden birkaç gün sonra koltuğundan indirilen devlet başkanı Ali Bongo, bir mesaj yolladı ve yardım talebinde bulundu.
Gabon’un devrik lideri Ali Bongo şu an ev hapsinde. Dün sabah saatlerinde gerçekleşen darbeden sonra ilk kez konuştu.
Bir video paylaşan Bongo, ev hapsinde olduğunu doğruladı: “Tüm dünyadaki dostlarımıza sesleniyorum. Sesinizi çıkartın! Oğlum bir yerde, eşim başka bir yerde. Hiçbir şey olmuyor. Neler olup bittiğini bilmiyorum. Gerçekten sesinizi çıkartmalısınız.”
Ali Bongo’nun oğullarından biri de vatana ihanet suçlamasıyla tutuklandı.
NEW VIDEO: Gabon president Ali Bongo Ondimba appeals for international support after military coup – in English pic.twitter.com/Sj8PXkCKqa
— Larry Madowo (@LarryMadowo) August 30, 2023
Bongo’nun yerine devlet başkanlığına, başkanlık muhafızlarının başı General Brice Oligui Nguema getirilecek. General, başkent Libreville’de omuzlarda taşınırken görülmüştü.
Scenes in Gabon as General Brice Oligui Nguema is now in charge. pic.twitter.com/A5Ql1zEJsI
— The Instigator (@Am_Blujay) August 30, 2023
Gabon’da bugünden itibaren sokağa çıkma kısıtlamalarının da olacağı açıklandı. Açıklamada, “Gabon halkının 06.00-18.00 arasında işlerini yapmakta özgür olacağı ama trafik kısıtlamalarının devam edeceği” belirtildi. Ali Bongo’nun da devrilmesiyle birlikte, baba Omar Bongo ile 1967’de başlayan 56 yıllık Bongo iktidarı sona eriyor. Afrika’nın en büyük petrol üreticilerinden biri olan ülkenin yaklaşık yüzde 90’ı ormanlarla kaplı. Haziran 2022’de İngiliz Milletler Topluluğu’na katılarak, grubun eski İngiliz sömürgesi olmayan az sayıdaki üyesinden biri haline geldi.
Kaynak: BBC
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.