Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gabon’un devrik lideri Bongo yardım istiyor: “Sesinizi çıkartın”

Gabon’da genel seçimlerden birkaç gün sonra koltuğundan indirilen devlet başkanı Ali Bongo, bir mesaj yolladı ve yardım talebinde bulundu.

Gabon’un devrik lideri Ali Bongo şu an ev hapsinde. Dün sabah saatlerinde gerçekleşen darbeden sonra ilk kez konuştu.

Bir video paylaşan Bongo, ev hapsinde olduğunu doğruladı: “Tüm dünyadaki dostlarımıza sesleniyorum. Sesinizi çıkartın! Oğlum bir yerde, eşim başka bir yerde. Hiçbir şey olmuyor. Neler olup bittiğini bilmiyorum. Gerçekten sesinizi çıkartmalısınız.”

Ali Bongo’nun oğullarından biri de vatana ihanet suçlamasıyla tutuklandı.

Bongo’nun yerine devlet başkanlığına, başkanlık muhafızlarının başı General Brice Oligui Nguema getirilecek. General, başkent Libreville’de omuzlarda taşınırken görülmüştü.

Gabon’da bugünden itibaren sokağa çıkma kısıtlamalarının da olacağı açıklandı. Açıklamada, “Gabon halkının 06.00-18.00 arasında işlerini yapmakta özgür olacağı ama trafik kısıtlamalarının devam edeceği” belirtildi. Ali Bongo’nun da devrilmesiyle birlikte, baba Omar Bongo ile 1967’de başlayan 56 yıllık Bongo iktidarı sona eriyor. Afrika’nın en büyük petrol üreticilerinden biri olan ülkenin yaklaşık yüzde 90’ı ormanlarla kaplı. Haziran 2022’de İngiliz Milletler Topluluğu’na katılarak, grubun eski İngiliz sömürgesi olmayan az sayıdaki üyesinden biri haline geldi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.