Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsviçre Katolik Kilisesi’nde 1000’e yakın cinsel taciz vakası tespit edildi

Zürich Üniversitesi’nde yayımlanan ve İsviçre’de Katolik Kilisesi’ndeki cinsel tacizleri araştıran bir rapor, 1950’li yıllardan bu yana 1000’e yakın cinsel taciz vakası yaşandığını ortaya koydu. Soruşturmaya göre genellikle çocuklar istismar ediliyor ve istismara maruz bırakılanların yüzde 56’sı da erkek.

Araştırmacılar, cinsel taciz vakalarının örtbas edilmeye çalışıldığına dair kanıtlar da buldu. Raporun yazarları Monika Dommann ve Marietta Meier, “Tespit ettiğimiz vakalar buz dağının sadece görünen kısmı” dediler. Dommann ve Meier, Kilise yetkilileri tarafından görevlendirilmişti. Bir yıl süren araştırma sürecinde Kilise arşivlerine girmelerine izin verildi, cinsel istismara maruz bırakılan birçok kişiyle de görüşme yaptılar. Yazarlar, çok sayıda belgeye de erişim verilmediğini eklediler.

Rapora göre taciz vakalarının birçoğu, günah çıkarma, çocuk kulüplerindeki ve vakıflarındaki dini eğitimler sırasında yaşanıyor. Öte yandan cinsel istismarların yüzde 30’unun da Katolik Kilisesi’ne ait yetimhaneler ve yatılı okullar gibi kurumlarda gerçekleştiği tespit edildi.

Kilise, istismar vakalarına nasıl yaklaştı?

Araştırmacılar, Kilise yetkililerinin cinsel taciz vakalarını nasıl ele aldığını da inceledi. Rapora göre birçok olay gizlendi, örtbas edildi ya da önemsizmiş gibi gösterilmeye çalışıldı. Raporda, aralarında piskoposların da bulunduğu Kilise yetkilileri, cinsel istismara maruz bırakılanlara yardım etmemekle de eleştirildiler.

Tacizle suçlanan din görevlilerinin yargılamadan kaçmak için ülke dışına atanmaları da rapordaki bulgulardan biri.

Cinsel istismar mağdurlarını temsil eden gruplar raporun üzerine yaptıkları açıklamada, “Ne yazık ki, ön soruşturmanın sonuçları gözlemlediklerimizi ve bazı durumlarda hâlâ yaşadıklarımızı doğruluyor” dedi ve ekledi:

“İsviçre’deki Katolik Kilisesi yetkilileri yıllar boyunca bu suçları örtbas etmiş, failleri ve kurumlarının itibarını korumuştur.”

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.