Ankara Emniyeti’nden X operasyonu: Aralarında Aykırı, Muhbir, Haber Report’un da bulunduğu hesapların yöneticileri gözaltına alındı

“Muhbir”, “Aykırı” ve “Haber Report” dahil olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının yöneticisi “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” gerekçesiyle gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde eş zamanlı operasyonlar kapsamında 27 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bazı sosyal medya hesaplarının yöneticilerine yönelik operasyon kapsamında 14 ilde 27 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya açıklamasında söz konusu hesap yöneticilerinin internette ve sosyal medyada kullanılan nefret söylemleriyle halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiğini söyledi.

Operasyonların, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde 14 İl Emniyet Müdürlüğü’nce düzenlendiğini kaydeden Bakan Yerlikaya, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden, vatandaşlarımıza yanıltıcı bilgileri alenen yayarak paylaşımlar yaptığı tespit edilen, sosyal medya hesap yöneticileri hakkında 14 ilimizde yapılan eş zamanlı operasyonlarda 27 şüpheli şahıs gözaltına alınmıştır” dedi.

“Aykırı”, “Muhbir”, “Haber Report” ve “Mülteci Haberleri” yöneticileri gözaltında

Operasyonlar kapsamında Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, Karargah, Muhbir, Mülteci Haberleri, Haber Report, Suriyeliler Suriye’ye Platformu gibi hesapların yöneticilerinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da sosyal medya paylaşımda Çolak’ın gözaltına alınmasına tepki göstererek “Sınırları kapatacakları, uyuşturucu kaçakçılarını tutuklayacaklardı yerde gazeteciler gözaltına alınıyor” diye yazdı.

“Gözaltı işlemi yapılması hukuken doğru değil”

Mültecilere yönelik haberler nedeniyle operasyonların düzenlendiğine ilişkin iddiaları Medyascope’a değerlendiren avukat Hüseyin Ersöz, şiddet çağrısı olmadığı müddetçe mülteci haberlerinin “ifade hürriyeti”nin koruması altında olduğunu vurguladı.

Ersöz, ulaşılabilir konumdaki kişiler hakkında, kaçma ya da delilleri karartma şüphesi yoksa gözaltı ve tutuklama kararları verilmeyeceğini belirterek, “Öyle ki aralarında gazetecilerin olduğu bir soruşturmada, bu kişilerin emniyete ya da savcılığa çağrılarak ifadelerinin alınması her zaman mümkündür” dedi.

Ersöz, aksi bir yaklaşımın ifade hürriyeti ve basın özgürlüğü bağlamında “özgürlük hakkı”nın da ihlali sonucunu doğuracağına dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.