Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YSP’den Anayasa açıklaması: “AKP ve MHP’nin hazırlamış olduğu Anayasa’nın Meclis’ten geçirilmesini kabul etmemiz mümkün değildir”

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Meclis’teki grup toplantısında yeni Anayasa tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı. “Çözüm” ün konuşulması için en uygun zeminin parlamento olduğunu dile getiren Akın, Kürt sorununun çözümü için demokratik siyaset vurgusu yaptı. Anayasa tartışmasının demokratikleşmeyle mümkün olduğuna işaret eden Akın, “AKP ve MHP’nin hazırlamış olduğu Anayasa’nın bu Meclis’ten geçirilmesinin bizim kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Parti’nin Meclis Grup Toplantısı’nda gündeme değerlendirdi. Akın, 1 Ekim’de yaptıkları yaptığı basın açıklamasının çarpıtıldığını, Cumhurbaşkanı Danışmanı Oktay Saral’ın konuya ilişkin açıklamasını da ahlaki bulmadıklarını belirti.

“Daha ne kadar bomba patlayacak, daha ne kadar şiddet ortamı devam edecek”

Akın’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Barışın ve kardeşliğin iklimini tesis etmeye ihtiyacımız var başta Kürt sorunu olmak üzere toplumsal sorunlarımızı barışçıl ve demokratik siyaset zeminde çözme ihtiyacımız var. Güvenlik politikalarıyla ilgili şiddet ve savaş yöntemleri hep denendi ve denenmeye devam ediyor. Bu yöntemlerin sorunları çözmediğini artık anlamış olmamız lazım artık onurlu ve adil bir barışa şans tanıma zamanı gelmiştir. Demokratik siyasetin önünü açma zamanı gelmiştir. Daha ne kadar bomba patlayacak, daha ne kadar şiddet ortamı devam edecek, daha ne kadar hareket yapılacak, daha ne kadar insanların toplumsal olarak kutuplaşmasını sağlayan siyaset devam edecek? Bu sürecin böyle gitmesi mümkün değildir barışa şans verin.”

“Kürt sorununa ilişkin Meclis’te yapılan basın açıklaması çarpıtıldı”

“1 Ekim’de yaşanan şiddet olayı karşısında bizim tutumumuzu açıkladığımız ve aynı zamanda Türkiye’deki mevcut en önemli sorunlardan biri olan Kürt sorununun çözümü için yapmış olduğumuz basın açıklamasını çarpıtarak özellikle yandaş medyada Eş Sözcümüz Çiğdem Kılıçgün Uçar’ın üzerinden yapılan saldırıları buradan özellikle açıklamak ve nefretle kınamak istiyoruz. Bu açıklamanın içerisinde özellikle bir şeyi kabul edilemez bulduğumuzu, ikinci olarak şu ifadeyi kullanarak ‘Türkiye’de toplumsal ekonomik ve sosyal olarak Kürt sorunu çözülmediği sürece Türkiye halkları bunun ağır bedellerini ödüyor’ dememizi çarpıtarak Türk milleti ağır bedel ödeyecek denilerek yapılan bütün açıklamaları ve manipülasyonları burada bir kez daha kınıyoruz ve bu konuda özellikle Cumhurbaşkanı Danışmanı olarak Oktay Saral’ın açıklamasını ahlaki bulmuyoruz. Bu konuda gerekli her türlü itirazı yaptığımızı  duyurmak istiyoruz.”

“Meclis’in Türkiye’nin en temel sorunları olan demokratik, sivil bir Anayasa’yı yapmaya aday olması gerektiğini düşünüyoruz”

“Yeşil Sol Parti olarak her şeyin şiddet dışında demokratik müzakere yolunda çözüleceği konusunda  ısrarla ve inatla söylediğimiz sözlerimizi tekrar ediyoruz. Elbette ‘çözüm’ün konuşulması tartışılması en önemli zeminlerden birisi parlamentodur.”

“Önümüzdeki dönemde bu Meclis’in gerçek anlamda demokratik tartışmaları ve müzakereleri yapmaya, Türkiye’nin en temel sorunları olan demokratik, sivil bir Anayasa’yı yapmaya aday olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de her türlü çalışmayı ve müdahaleyi yapmaya hazırız.”

“Türkiye’de demokratik bir ortam yaratılmadan, demokratik ortamda söz ve karar süreçlerine katılmadan, kapalı kapılar ardında AKP ve MHP’nin hazırlamış olduğu Anayasa’nın bu Meclis’ten geçirilmesinin bizim kabul etmemiz mümkün değildir.”

“AKP-MHP iktidarı 12 Eylül Anayasasını tepe tepe kullandı”

“12 Eylül Anayasasını tepe tepe kullanan ve her türlü otoriter rejimini inşa eden AKP-MHP iktidarına samimiyet testi olarak öncelikle demokratik bir Anayasa’nın açılması konusunda öncelikle demokratik bir ortamın sağlanmasını istiyoruz.”

“100 yıllık Cumhuriyeti inkara ve yok saymaya dayalı otoriter kimliğinden kurtulun”

“Yeni Anayasa konusunda herkese çağrımız şudur gelin, 100 yıllık Cumhuriyetin inkara ve yok saymaya dayalı otoriter kimliğinden kurtulun ve ikinci yüzyılı gerçek anlamda Cumhuriyetin demokrasiyle buluştuğu bir süreci birlikte inşa edelim ve bu konuda bütün toplumun ortak iradesini sağlayalım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.