Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeşil Sol Parti’nin Olağan Kongresi 15 Ekim’de | “Öcalan’ın üzerindeki tecrit kalkmadan Kürt sorunu çözülemez” görüşü öne çıktı

Yeşil Sol Parti Olağan Kongresi, 15 Ekim’de Ankara Ulus’ta Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenecek. Partinin geçtiğimiz hafta sonu yapılan 4. Büyük Olağan Konferansında partinin yeni ismi için 40’ın üzerinde öneri yapıldı. Edinilen bilgiye göre partinin içinde “Öcalan’ın üzerindeki tecrit kalkmadan Kürt sorununun çözülemez” diyen görüşler daha öne çıktı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 4. Olağan Büyük Konferansının sonuç bildirgesinde ana muhalefet partisi eleştirilirken, kurulan rejimin iktidar ve ana muhalefetin elbirliğiyle kurulduğu vurgulanmıştı. Partinin yeni dönem politikasının ana hatlarından birinin Öcalan’ın tutukluluğuna karşı mücadele vermek olduğu açıklanmıştı. Medyascope Büyük Konferans’ta alınan kararları, Olağan Büyük Kongre’nin ne zaman, nerede yapılacağını ve sonuç bildirgesindeki başlıkları parti yetkilerine sordu. 

Yeşil Sol Partisi’nin olağan Büyük Kongresi, 15 Ekim tarihinde Ulus’taki Atatürk Spor Salonu’nda yapılacak. Yer durumuna göre bir gün önceye de alınabilme ihtimali olduğu öğrenildi. 

Konferansta 40’ın üzerinde yeni isim önerisi yapıldı

Edinilen bilgilere göre Ankara’da yapılan büyük konferansta da 40’ın üzerinde parti ismi önerisi yapıldı ancak daha önce de halk ile il, ilçe toplantılarından gelen isim önerileri olmuştu. Seçmen tabanından ve örgütlerden gelen isim önerileri aynılıklarına ve birbirlerine yakın olma derecelerine göre sınıflandırılacak ve yine halkın eğilimine göre karar verilecek. Ayrıca Yeşil Sol Parti’nin parti ismi için sosyal medya reklamı da yapacağını öğrenildi. Böylece genel kamuoyunda da bir ilgi topladıktan sonra önümüzdeki 10 gün içerisinde ismin belli olacağı kaydedildi.

Eş başkanlık için konuşulan isimler arasında Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç da var

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç’un isminin eş başkanlık için geçtiği ancak Beştaş ve Oluç dışında da bazı isimlerin değerlendirildiği öğrenildi. Büyük Konferansta bir mutabakat komisyonu oluşturuldu. Bu komisyonda partinin önümüzdeki dönem yönetim kurulu ve eş başkanlık sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda bir tartışma yürütülüp sonra da bunların olgunlaştırılacağı öğrenildi.

Kürt illerindeki delegasyon Öcalan’ın tutukluğu üzerinde duruyor

Yeşil Sol Parti’nin mücadele hattına ilişkin yapılan açıklamalarda Öcalan’dan daha net ve çok bahsedilmesine ilişkin kongrede bir karar vereceği ancak özellikle Kürt nüfusun yoğun olduğu illerden gelen delegelerin bu konuda “baskın bir ruh hali” içinde olduğu belirtildi. Edinilen bilgiye göre, partinin Kürt sorununun demokratik çözümünde ısrar ettiği ancak “Öcalan’ın üzerindeki tecrit kalkmadan bu mesele çözülemez” diyen bir kitlenin de Öcalan ve tecrit konusunun daha görünür hale getirilmesinde ısrarcı bir tutum sergiliyor. Yeşil Sol Parti’nin demokratik bir parti olduğu bu yüzden bu sese kulak verildiği belirtildi.

Cezaevinde yatan siyasetçilerden konferans süreci için görüş alındı

Konferans süreci için Selahattin Demirtaş ve cezaevinde yatan siyasetçilerden de görüş alındığı vurgulandı. Edinilen bilgilere göre alınan önerilerin de önümüzdeki dönemde partinin politikalarını belirleyecek kararlara “yedirildiği” öğrenildi.

Ana muhalefet eleştirisi 

Ankara’da 10-11 Eylül’de yapılan Büyük Konferansın Sonuç Bildirgesinde ana muhalefet partisine de net eleştiriler yapılmıştı. Parti yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre bu eleştirilerin odağında Sezgin Tanrıkulu’nun TSK açıklamalarına CHP yöneticilerinden gelen tepkiler belirleyici olmasa da muhalefetin politik tutumu doğru bulunmuyor. Muhalefet partilerinin ve özellikle de CHP’nin ırkçılığı savunan bir çizgiye yönelmiş durumda olması eleştirilerin başında yer alıyor. Yeşil Sol Parti’nin nasıl AKP-MHP iktidarına karşı mücadele ediyorsa, ayrımcı ve ırkçı milliyetçi damarın muhalefette oluşması halinde onunla da mücadele edileceği, konferansta kabul gördü. Ayrıca muhalefette de ırkçı milliyetçi bir damarın oluştuğu da konferansta vurgulandı.

Demokratik İslam hattı güçlendirilecek

Konferansın sonuç bildirgesinde de dikkat çekilen Demokratik İslam kavramının, partinin seslendiği tabanda yeteri kadar yankı bulmadığı, güçlü bir siyasi damara dönüşmediği fikri öne çıkarken, “AKP ile din tacirleri arasındaki hattın zayıfladığı” tespiti de yapıldı. Bu tespit doğrultusunda konferansta demokratik İslam hattını güçlendirme kararı alındığı da öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.