Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışmaların odağındaki “Kanun Hükmü” belgeselinin basın gösterimi 14 kişilik bir salonda yapıldı

Altın Portakal Film Festivali’nde tartışma yaratan, yönetmen Nejla Demirci’nin “Kanun Hükmü” adlı belgesel filminin basın gösterimi dün (10 Ekim) 14 gazetecinin katıldığı küçük bir salonda yapıldı. 

Görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” belgeselinin basın gösterimi İstanbul-Beyoğlu’na bağlı Asmalı Mescit Mahallesi’ndeki 14 sandalyeli bir salonda yapıldı.

Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli, gerçek bir hayat hikâyesinden ilham alıyor. Nejla Demirci’nin kardeşi Yasemin Demirci, KHK ile görevinden atılmadan önce Bodrum Devlet Hastanesi’nde kardiyolog olarak çalışıyordu, Engin Karataş ise yine Muğla-Bodrum’da öğretmendi. Yasemin Demirci ve Engin Karataş filmde kendilerini canlandırıyorlar. 

Belgeselin fragmanı:

“Kanun Hükmü” neden tartışma yarattı?

“Ulusal Belgesel Yarışma” kategorisinde yer alan, Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli festivalden çıkarıldı. Belgesel, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatıyor. Festival Yönetmeni Dr. Ahmet Boyacıoğlu, filmde yer alan bir kişinin yargı süreci devam ettiği için belgeselin festivalden çıkarıldığını açıkladı

Jüride yer alan sanatçılar belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösterdi. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri görevlerini bıraktıklarını duyurdu. Görevini bırakanlar arasında Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsür, Hazar Ergüçlü ve Ezel Akay da bulunuyor.

Oyuncular Sendikası, Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen), Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Belgesel Sinemacılar Birliği de belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösterdi.

Son olarak filmin festivalden çıkarılmasına tepki gösteren yönetmen ve yapımcılar filmlerini çekti. Yönetmen Kıvanç Sezer, 27 filmin yönetmen ve yapımcısının festivalden çekildiğini duyurdu.

Sezer’in paylaştığı açıklamada, “’Kanun Hükmü’ filminin yarışma programından çıkartılmasını, sanatsal ifade özgürlüğüne açık bir tehdit olarak görüyoruz” denildi.

Gelen tepkilerin ardından belgesel yarışma seçkisine yeniden dahil edildi. Belgeselin yeniden dahil edilmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıkladı. Daha sonra aynı gün festival yönetimi bir geri adım daha attı ve belgeseli festival programından tekrar çıkardı.

Bu açıklamalardan bir gün sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı, festival için verilen spor salonunun tahsisini iptal etti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, X hesabından “Film üzerinden isnat edilen suçlamaların tamamını da gerçek muhataplarına iade ediyorum” dedi ve festivalin iptal edildiğini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.