Murat Yetkin yazdı: Muhammed bin Selman’ın Blinken’ı kapıda bekletmesinden Fidan’ın garantörlük önerisine

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘ta, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı bekletmesini ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın İsrail-Filistin barışının sağlanabilmesi için garantörlük teklifi yapmasını değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 14 Ekim’de Abu Dabi’de Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zeyid ile görüştükten sonra Riyad’a giderek Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşüp Mısır’a geçecekti. Ancak Muhammed bin Selman o akşam Blinken ile görüşmedi. Önce İsrail’le yakınlaşma anlaşmasını rafa kaldırdığını duyurdu. Ertesi sabah da Blinken ile görüştü.

Görüşmeyi değerlendiren Yetkin, “Resmî bir konuk ağırlar gibi değil, evinde misafir ağırlar gibi yan yana iki kanepede, gayet rahatsız bir oturma pozisyonunda ağırladı Blinken’ı” dedi.

Yetkin, “ABD Dışişleri Bakanı, İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu’yu ziyaretinde, Kudüs’te aynı zamanda bir Yahudi olarak bulunduğunu ilan edip Arap ülkelerini İsrail’e destek hizasına sokma turuna çıkarken bunu düşünmeliydi belki” diye devam etti.

Yetkin şöyle devam etti:

“Biden ziyareti Arap ülkelerini sivil Filistin ölümleri devam ederken İsrail’in arkasında hizalanmaya, İran’a cephe almaya edebilecek mi? Burada Selman’ın, Blinken’dan İsrail’in sivil hedef ayrımı yapmadan sürdürdüğü Gazze akınlarını durdurmasını istemesine ve Suudi Arabistan petrol üretimini artırmayı şu aşamada düşünmediğini söylemesine dikkat çekmek lazım. Bunun anlamı, İran’ın saldırı ya da abluka durumunda petrol fiyatlarının yükseleceği ve bundan da Rusya’nın (ve elbette petrol ve doğalgaz üreticisi Arap ülkelerinin) kazanacağıydı. Birileri savaş yangınına körükle giderken birileri de gerilimin bir an önce giderilmesi için çalışıyor. Rusya-Ukrayna savaşı ardından -şu ana dek- Gazze Savaşı’nda da Türkiye’nin bu ikinci grupta yer alması olumlu.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 16 Ekim’de İsrail-Filistin barışının sağlanabilmesi için garantörlük teklif etti. Yetkin konuyla ilgili şöyle dedi:

“Fidan’ın 14 Ekim’de Kahire’de Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ve Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile yaptığı görüşmeler önemliydi. Şükri, Türkiye’yle benzer tutumda olduklarını söyledi. Fidan’ın garantörlük önerisini Şükri ile konuşmuş olduğu düşünülmeli. Fidan’ın bu konuyu 18 Ekim’de Suudi Arabistan’da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında da gündeme getirmesi muhtemel. Baerbock ise 15 Ekim’de Alman ARD televizyonuna Türkiye ve Katar’ın ‘Hamas ile konuşma kanalları bulunduğuna’ işaretle Gazze’deki Alman rehinelerin kurtarılması için arabuluculuk istediğini söyledi. Fidan dönüşünde Katar’da bulunduğu bildirilen Hamas lideri İsmail Haniye ile bir telefon görüşmesi yaptı. Sonucunu henüz bilmiyoruz. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın da Gazze diplomasisine devam ediyor. Garantörlük önerisinin karşılık bulup bulmayacağı henüz belli değil, ama en azından yangına körükle gitmek yerine yangını söndürmeyi amaçlıyor.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.