Football Manager 23,5’ten hallice FM24’ün betası çıktı. Oynuyor muyuz, evet! Hastalık derecesinde bağımlı mıyız, evet! Geçen hafta yazdığım “Football Manager 23,5 çıktı… Pardon 24 (!)” yazısından sonra özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe’ye transfer olan oyuncuların verilerinde hiçbir değişiklik yapılmadığı yönünde bir iddia ortaya atıldı.
Öncelikle simülasyon olmaya gayret eden Football Manager serisini anlatayım. İlk olarak “Championship Manager” olarak piyasaya sürülen seri, dağıtımcısı Eidos ile yaşadığı mali problemler nedeniyle 2005’ten itibaren Sports Interactive (SI) bünyesinde Football Manager (FM) adıyla çıktı. Günümüze kadar da oyun-simülasyon çizgisinde giden seri ile ciddi vakit geçirdik.
FM serilerinin temelini, futbolcuların üç kategori olan “teknik”, “zihinsel” ve “fiziksel” özelliklerine 20 üzerinden verilen değerler belirliyor. Mesela orta sahanın “pas”, “vizyon”, “yaratıcılık”, “teknik” değerleri 20’ye ne kadar yakınsa, sahada da “gizli özellikler” dediğimiz (büyük maça yatkınlık, süreklilik…) verilerle birleşip, oyuncunun maç motorundaki performansı ortaya çıkıyor.
Yani oyunun en önemli kısmı, futbolcuların 20 üzerinden puanlanmaları. Peki, buradaki problem ne?
Problem şu: Football Manager’in maaşlı çalıştırmadığı (sadece o yılki oyuna erken erişim verip ücret ödemediği) araştırmacı ekibi Türkiye’ye transfer olan futbolcuların verilerini geçen yılki ile aynı yapmış. Konuyu biraz daha açmak için Fenerbahçe’nin bu sezon kadrosuna kattığı Szymanski üzerinden örnek vereyim. Geçen yıl Feyenoord forması ile 40 maçta 9 gol-7 asistlik performans ortaya koyan oyuncunun özelliklerinde -özellikle “bitiricilik” ve “vizyon” yeteneklerinde- iyileştirme yapılması gerekiyordu.
Gönüllülük esası ile çalışan araştırma grubu, hiçbir rakamı değiştirmeden aynı oranlarla Polonyalı oyuncuyu sarı-lacivertlilere geçirmiş. Yani Türkiye Ligi’nde oynadığınız oyuncular FM23’teki verilerle devam etmiş.
Bu araştırmaların başındaki şef FM ResearchTR (@fmresearchtr), eleştirilerin artması ve neden aynı oranları kullandığının sorulması üzerine, oyunun tam sürümü ile çıkacak editörün kullanılabileceğini önerdi. Buradan kendisine bu dahiyane fikri için teşekkür ederim(!). İşin komiği, editör de tam sürüm ile çıkıyor, daha ortada yok. Bu öneride bulunan şefe, onaylı Türkiye resmi FM fan hesabı da “Editör çıktı mı?” diye sormuş. Yazılanlardan bile ekip arasındaki kopukluk anlaşılıyor. Sonra bu veritabanı skandalının neden olduğunu anlatan bir paylaşımda daha bulundu FM ResearchTR hesabı: “Szymanski gibi yurtdışından gelen oyuncuların profillerinde değişiklik yapmamaya karar verdik”
“Özrü kabahatinden beter” diye bir söz var ya, bunu çok güzel anlatan bir fıkra var: Bir gün saray soytarısı tüm ahalinin önünde kralın karısını dudaklarından öpmüş. Kral hariç herkes bu intihar girişiminin sebebini öğrenmek için soytarıya döndüklerinde, soytarı şunu demiş: “Pardon kralım, anneniz sandım”. Hani 1 yıl boyunca ne yaptınız da oyuncuları güncellemeyi tercih etmediniz? 810 TL’ye FM23 veri tabanına sahip FM24 oynamayı kim ister?
Araştırma ekibinde de herkes birbirine girmiş durumda. Normal şartlarda 30-35 kişilik ekipte genel şikâyet, “Fenerbahçe ve Galatasaray araştırmacılarına ulaşamıyoruz, işbirliği yapmıyorlar” yönünde. Çok normal ulaşılmamaları çünkü bir şey yapmamışlar bu sezon, öyle tercih etmişler. 1. ve 2. liglerde de çok acayip oyuncular var. Ankara Keçiörengücü forması giyen Orhan Nahırcı’yı İngiltere Premier Lig’e koy sırıtmaz.
Hiç kimse denetlemedi mi bu tarz abuklukların yaşanmaması için? Mesela Yusuf Yazıcı’nın geçen yılki profiline dokunulmadığı zaman, onu Lille’e götüren 2 yıl önceki oranları ile oynamış oluyorsunuz. Yusuf Yazıcı’nın normalde yetenek puanlamasını belirleyen “CA 120” olarak SI’ye gönderiliyor. Fakat orada ne oluyorsa oyuncu tekrardan 131 CA’ya çıkarılıyor. Şu anki profilinin bu kadar iyi olmasının sebebi, firmanın araştırmacının düşüncesini görmezden gelmesi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bu arada not düşmekte fayda var: Tüm veritabanı böyle problemli değil. Mesela Beşiktaş’taki oyuncular için ciddi emek verilmiş. Vincent Aboubakar ve Amir Hadžiahmetović’in oranlarına bakınca gerçeğine yakın bir profil ile karşılaşıyorsunuz. Aboubakar’ın attığı golün aynısını oyunda da atması, iyi yapılan işin mükâfatı gibi olmuş. FM Beşiktaş sorumlusu Taha Değer ciddi olarak siyah-beyazlılar için emek verirken diğer takımlar için aynı şeyi söylemek güç.
Açıkçası benim gibi FM oynayan arkadaşlara naçizane tavsiyem, bu skandaldan sonra SI’ye Türkiye Ligi ekibini gözden geçirmeleri gerektiğinin yazılması. SI’nin de ligimizi pek umursadığı yok. Oyunun adını değiştirseler yeridir. Naçizane önerim: Premiership Manager 23,5.
Son söz: Türkiye Ligi’nden uzak durun çoğu veri güncellikten uzak.