Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Can Atalay hâlâ tahliye edilmedi | İstanbul Barosu, AYM kararını uygulamayan mahkeme başkanını HSK’ya şikâyet etti

İstanbul Barosu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin uygulamaması üzerine Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mesut Özdemir’in Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikâyet edildiği duyuruldu.

İstanbul Barosu üyesi avukatlar, Can Atalay’ın tahliye edilmemesine ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararı vermeyip dosyayı Yargıtay’a yollamasına ilişkin Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nin önünde bir araya geldi. Avukatlar adliye önünde açıklama yaparak, Can Atalay’ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamayı okuyan İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, AYM kararını Yargıtay’a gönderen 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mesut Özdemir hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Saraç, daha önce AYM kararı doğrultusunda Enis Berberoğlu’nun yargılamasında işlenen sürecin, Can Atalay kararı için uygulanması gerektiğini vurguladı:

“Hak ihlali sona erdirilmeyip, tahliye sağlanmadığından, baromuz tarafından HSK’ya İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakkında ‘görev suçu’ ve ‘meşru vasıtaları kullanmak sureti ile hürriyeti tahdit’ nedeniyle şikâyette bulunulmuştur.”

Mahkeme başkanı hakkında suç duyurusu

13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı, AYM kararını heyet halinde değil de kendi imzasıyla Yargıtay’a gönderdi. Ağır Ceza Mahkemeleri’nin (ACM) heyet halinde karar verebileceklerinin altını çizen Saraç, “Sadece başkanın imzasıyla böyle bir karar verilemez. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yok hükmünde olan kararından dönülerek Anayasal hükümlülüğünü ivedilikle yerine getirmektedir” diye konuştu.

Yargının bağımsız ve tarafsız olmadığı, AYM’nin kararının tanınmadığı, hukuka saygının olmadığı bir ülkede hukuk devletinden ve demokrasiden söz edilemeyeceğini söyleyen Filiz Saraç, “Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlandığı bugünlerde, AYM kararı uygulanmayarak hukukun üstünlüğü ayaklar altına alınmıştır. Yargılama sürecinde yaşanan hukuksuzluklar silsilesine AYM kararına uyulmayarak bir yenisi daha eklenmiştir. Can Atalay AYM kararı doğrultusunda ihlalin sonuçları ortadan kaldırılarak derhal tahliye edilmelidir. Aksi durum görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur” dedi. 

Ne oldu?

Avukat Can Atalay, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası alarak 25 Nisan 2022’de tutuklandı. Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde kalan Atalay, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde TİP’in Hatay milletvekili seçildi. Milletvekili seçilmesinin ardından avukatları aracılığıyla mazbatasını alan ancak tutukluluğu nedeniyle milletvekili yeminini edemeyen Atalay ile ilgili Yargıtay’a yapılan tahliye talepli başvuru reddedildi.

Can Atalay talebi reddedilince “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası alan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “yasama dokunulmazlığı” gerekçesiyle yaptığı başvuru 5 Ekim’de AYM 2. Bölüm’de görüşüldü. Beş kişiden oluşan heyet, başvuruyu AYM Genel Kurul’a sevk etme kararı aldı. Kararda, “başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, AYM İç Tüzüğü’nün 28’inci maddesi uyarınca Genel Kurul’a sevkine karar verildi” denildi.

AYM Genel Kurulu 12 Ekim’de dosyayı görüşerek 25 Ekim’e erteledi. Gezi Parkı davasında yargılanan sekiz kişiden biri olan ve dosyası Yargıtay’da görüşülürken milletvekili seçilen Can Atalay’ın yargılamasının durdurulmamasıyla tahliye kararı verilmemesi üzerine yapılan bireysel başvuruyu AYM 25 Ekim’de görüşerek karara bağladı. “Seçme ve seçilme hakkı”, “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna ilişkin kararın kısa gerekçesi, yargılamanın yapıldığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Gerekçeli karar daha sonra Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, Can Atalay’ın hakkının ihlal edildiği söylendi, yeniden yargılamanın yapılması gerektiği hükmedildi. Can Atalay’a 50 bin TL tazminat ödenmesi gerektiği de belirtildi.

13. Ağır Ceza Mahkemesi AYM kararını uygulamayarak dosyayı 30 Ekim’de Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne yolladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.