Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’taki yazısında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yargıda yaşanan kriz hakkındaki görüşlerini ele aldı. Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) bitirme hazırlığında olduğunu yazan Yetkin, üyelerin istifa etmesinin kimseyi şaşırtmayacağını, yeni yargıçların atanabileceğini söyledi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasından tutuklanan ve 18 yıl hapis cezası alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’a “hak ihlali” kararı veren AYM üyeleri hakkında 8 Kasım Çarşamba günü suç duyurusunda bulununca yargıda büyük bir kriz ortaya çıktı. Türkiye’nin yargıdaki krizi konuştuğu sıralarda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da konuya ilişkin bir açıklama geldi. Erdoğan Yargıtay’dan yana taraf alarak, AYM’nin birçok yanlışı arka arkaya yaptığını söyledi.
Erdoğan o konuşmasında, Yargıtay’ın Can Atalay kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) okumayan başkan Numan Kurtulmuş’a da göndermede bulunarak, “Parlamentomuz da bu konuda ağır hareket ediyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem yargı hem de yasama erklerine sert eleştirilerde bulunduğunu söyleyen Yetkin, “Erdoğan’ın sözlerindeki ‘Sen yüksek mahkemeysen ben de yüksek mahkemeyim’ vurgusuna dikkat çekmek gerekiyor. Burada Yargıtay ‘ben’, AYM ‘sen’ konumundadır. Ama bundan da öte Erdoğan’ın yönetimde ikiliği sevmediği biliniyor. Bu sözler iki yüksek yargı organından birinin işlevine son vermek istediği anlamına geliyor. Erdoğan’ın işlevine son vermek istediği yüksek yargı organının AYM olduğu görülüyor” diye yazdı.
AYM’nin iktidar tarafından işlevsiz bırakılmak istendiğini yazan Yetkin, şöyle devam etti:
“AYM 27 Mayıs 1960 askeri darbesi ardından, o dönem siyasi etki altında kalmakla suçlanan Yargıtay’ın üzerinde anayasaya uygunluk denetimi amacıyla kurulmuştu; Yargıtay-AYM çekişmesi o zamanlardan kalma. Şimdi AYM muhalefet tarafından ‘anayasaya darbe girişimi’ olarak adlandırılan mevcut yargı krizi üzerinden iktidar tarafından işlevsiz bırakılmak isteniyor. AYM’nin yüksek yargı işlevine kapatılmadan son verilmesi, örneğin istifalar yoluyla değiştirilmesi yöntemiyle de mümkün. Özellikle Erdoğan’ın bu çıkışı ardından AYM üyelerinden Atalay’a tahliye oyu kullandığı için Yargıtay’ın suç duyurusuna muhatap olan 10 üyeden istifa edenlerin olması kimseyi şaşırtmayacak. İstifaların yerine hem Cumhurbaşkanı hem de Meclis’teki AK Parti ve MHP oylarıyla yeni yargıçların atanacağı da bir gerçek. Kaldı ki istifa gelmese de Erdoğan’ın bu çıkışının yargı üzerinde siyasi etkisi olacaktır. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın görevi zaten 17 Nisan 2024’te doluyor. Erdoğan’ın onun yerine, iki ay içinde önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Yargıtay üyeliğine, oradan da AYM’ye atadığı İrfan Fidan’ın geçmesini istediği biliniyor.”