Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkeme Kışanak, Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi azami tutukluluk süreleri dolan Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Sebahat Tuncel’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme kararında gerekçe olarak sanıkların kaçma şüphesinin bulunmadığı fakat böyle bir ihtimalin oluşabileceği, adli kontrolün yetersiz olduğu kaydedildi.

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanlarıyla MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası’nın 40. duruşmasının beşinci gününde(10 Kasım) Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde bulunan Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel ve eski Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın yedi yıllık azami tutukluluk süreleri doldu. Avukatları aracılığıyla tahliye talep eden tutuklu siyasetçilerin tahliye talebi reddedildi ve tutukluluklarının devamına karar verildi.

“Adli kontrol hükümlerinin sanık hakkında yetersiz kalacağı düşünüldüğünden tutukluluk tedbiri gerekli”

Mahkeme sanıklar hakkında verdiği ara kararda gerekçe olarak şunları kaydetti:

“…Açılmış olan soruşturmaya rağmen kaçmayan şüphelilerin uzun bir süre sonra başlatılan kovuşturma aşamasında kaçma şüphesinin bulunmayacağı savunmaları yer yer dile getirilmektedir. İç yönü belli olmayan eylem nedeniyle kendisini ceza tehdidi altında görmeyen şüphelinin kaçmayı motive edici durumunun ilk anda bulunmayacağı açıktır. Yeni deliller itibariyle eylemin cezalandırılabilir bir eyleme dönüşebileceği ihtimali karşısında kaçma eğilimi de ortaya çıkacaktır…”

“…kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin varlığı isnat edilen suç ile ölçülü olması, sanığın somut olarak kaçacağı şüphesini uyandıran olgular itibariyle adli kontrol hükümlerinin bu nedenle sanık hakkında yetersiz kalacağı düşünüldüğünden tutukluluk tedbirinin gerekli olduğu anlaşılmakla…”

Azami sürenin dolduğu dair beyan yerinde görülmedi

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın 4 Kasım, Sebahat Tuncel’in ise 6 Kasım, Gültan Kışanak’ın ise 25 Ekim itibarıyla azami tutukluluk süreleri dolmuştu. Mahkeme, Kışanak ve Tuncel’in azami tutukluluk süresinin dolduğuna dair beyanları ve talepleri reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.