Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Sebahat Tuncel’in tutukluluk süreleri doluyor

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmemişti. Tutuklu siyasetçiler Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Sebahat Tuncel’in tutukluluk süreleri de doluyor. Medyascope’a konuşan avukatlar tahliye için gerekli başvuruları önümüzdeki hafta yapacaklarını söyledi.

HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süreleri 4 Kasım itibariyle HDP eski milletvekili Sebahat Tuncel’in ise 6 Kasım itibariyle doluyor. Medyascope, Sebahat Tuncel ve Figen Yüksekdağ’ın avukatlarına sürecin nasıl işleyeceğini sordu.

Demirtaş’ın avukatı Karaman: “Gerekli başvuruları yapacağız”

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, konuya ilişkin “Selahattin Bey’in de Sebahat Hanım’ın da Figen Hanım’ın da tutuklandıkları gün ve bulunduğumuz tarihi itibarıyla yedi yıllık azami süreleri geçmiş dolayısıyla gerekli müracaatları yapacağız” diye konuştu.

Balsak: “Tuncel’in tutukluluk süresi 6 Kasım’da dolacak”

Sebahat Tuncel’in avukatı Cemile Turhallı Balsak, 6 Kasım itibariyle Tuncel’in tutukluluk süresinin dolduğunu söyledi:

“Sebahat Tuncel yönünden zaten 4 Kasım siyasi operasyonu sonrası Tuncel, Adliyenin önündeyken basın açıklaması yapıldığı esnada orada gözaltına alındı.  Bir süre tutuklu kaldı sonra da tutuklandı. Tutuklandığı gibi de Kocaeli Kandıra’ya gönderildi.”

“Dosyalar birleştiği için Tuncel’in tutukluluğunun bir bütün olarak ele alınması lazım”

Tuncel’in Kandıra Cezaevi’nde kaldığı süre boyunca tutuklu olduğunu vurgulayan Balsak, geçmiş süreci şöyle anlattı:

“Zaten dosyası Diyarbakır’da açılacaktı. Mahkeme davanın nakledilmesini istedi. Bakanlık kararıyla da dosya Malatya’ya nakledildi, Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 2020 Ekim ayı itibarıyla de bu sefer Ankara soruşturmasında beyan aldılar. Orada ikinci bir tutukluluk kararı verildi sonra dosya birleşti. ‘Örgüt üyeliği’ suçlaması olduğu için Malatya’daki birleşti. Ankara’da da hâlâ devam ediyor. Dolayısıyla o dosya birleştiği için aslında tutukluluk bir bütün olarak ele alınması lazım ve onun da yedi senesi 6 Kasım itibariyle doluyor.”

“Karar zaten reddedilecek, AYM’ye başvuracağız”

Balsak, önümüzdeki hafta tutukluluk incelemesi yapılacağına dikkat çekerek “Biz hemen tutukluluk incelemesi olduğunda buna yönelik itirazlarımızı yapacağız ve tahliye talebinde bulunacağız. Zaten reddedilecek, Anayasa Mahkemesi (AYM) başvuracağız” diye konuştu.

“Daha önce AİHM’e başvurmuştuk”

Daha önceden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) de başvurduklarını belirten Balsak, şunları söyledi:

“O uygulamalar devam ederken hem uzun tutukluluktan hem de tutuklamanın makullüğü sebebiyle başvurduk. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde süreç devam ediyor ama bu uzun tutukluluğu da tekrar AYM’ye taşıyıp ondan sonra oradaki sürece göre tekrardan AİHM’e başvuracağız.”

“Önümüzdeki hafta tutukluluk incelemesi yapılacak”

Gülten Kışanak ile ilgili nasıl bir karar verileceğini bilmediklerini söyleyerek şunları dedi:

“Muhtemelen önümüzdeki hafta tutukluluk incelemesi yapılacak orada bu itirazlar öne sürülecek. Zaten Kobani dosyasında şu anda hem Gülten Kışanak hem Sebahat Tuncel yargılanıyor. Orada verilecek olan karara göre bunu taşıyacağız.

“Yargılandıkları başka dava dosyalarından düşerek ‘Yedi yıl süre dolmamış’ diyebilirler”

Karar muhtemelen ret olacak zaten ben ortada yedi yıl sürenin beklendiğini düşünmüyorum çünkü arada yargılandıkları başka dava dosyaları da oldu, kimisi kesinleşti. O dosyaları düşebilirler, dolanarak ‘Yedi yıl süre dolmamış’ diyebilirler. Gerçi Gültan Kışanak yönünden böyle bir şey yok ama Sebahat yönünden bir iki başka dava dosyası var, onları gerekçe gösterebilirler. Karar üzerine tabii ki kamuoyuna konuyla ilgili bilgilendirme geçebiliriz. Biz de pazartesi günü daha kesin olmamakla birlikte Ankara’da olan avukat arkadaşlarımızla bir basın açıklaması yapabiliriz.”

Gündördü: “Kanunen şu an tahliye edilmek zorundalar”

Figen Yüksekdağ’ın avukatı Ezgi Gündördü, Yüksekdağ’ın 4 Kasım 2016’da tutuklandığını hatırlattı:

“Dolayısıyla 4 Kasım 2023’te tutukluluk süresi dolmuş oluyor. Mahkemeden biz tutukluluk süresinin dolması sebebiyle tahliye talebinde bulunacağız daha sonra da mahkemenin kararını bekleyeceğiz. Yani kanunen şu an tahliye edilmek zorundalar.”

“Pazartesi günü talepte bulunacağız”

Daha önce de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda tahliyeleri zorunluluk olduğunu vurgulayan Gündördü, “Ancak bu uygulanmadı. Yedi yıllık tutukluluk süresine ilişkin Mahkemenin kararını bizde bekliyoruz, pazartesi günü talepte bulunacağız. Olumsuz bir karar geldiği takdir ise bir üst mahkemeye itirazda bulunacağız daha sonra da AYM’den AİHM’e gideceğiz” diye konuştu. 

“Maalesef AİHM kararlarını bile uygulamadıkları için çok olumlu bir karar beklemiyoruz”

Tutukluların tahliye edilmemesi yönünde çok fazla aleni karar çıktığını ancak yedi yıllık tutukluluk süresinin çok bariz olarak belirlenmiş bir süre olduğuna değinen Gündördü, sözlerine şöyle devam etti:

“2016’dan beri HDP’li milletvekilleri tutuklu. Gülten Kışanak ilk tutuklananlardan sonra Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve Sebahat Tuncel tutuklandı. Hepsini yedi yıllık süresi dolmuş durumda dördünün de bir an önce tahliye edilmesi gerekiyor. Maalesef AİHM kararlarını bile uygulamadıkları için çok olumlu bir karar beklemiyoruz ama umarım bu sefer kanunu ve yüksek mahkeme kararlarını uygularlar ve müvekkillerimiz tahliye olur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.