Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İstanbul’a kar yağmadan kış gelmez!”: İstanbul’da en ağır yaşanan kışlar

Editör: Berna Büyükbayrak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre hafta sonunda kış kendini iyiden iyiye hissettirecek. Meteorolojik verilere göre 26 Kasım Pazar günü İstanbul dahil, Marmara Bölgesi’nde kar yağışı etkili olacak. Hava sıcaklığının pazar gününden itibaren tüm yurtta mevsim normallerinin altına düşmesi beklenirken, soğuk hava İstanbul’u da etkisi altına aldı. Dahası Kasım’ın son haftasında kent karlı bir hafta sonuna hazırlanıyor. Medyascope olarak uzun zamandır kara hasret kalan kentin geçmiş yıllarda yaşadığı en yoğun kar yağışlarını derledik.

Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’un karla mücadelesi her zaman zor geçiyor. Buz kütleleri üzerinde İstanbul Boğazı, metrelerce yükseklikteki kar yığınları, günlerce bitmeyen elektrik ve su kesintileri, kar altında kalan yollar… Çetin geçen kış, çoğu zaman haberlere konu olur, “Sibirya’dan gelen soğuk hava”, “Balkanlar’dan gelen soğuk rüzgârlar İstanbul’u etkisi altına aldı” başlıkları atılır. Ama bazı kışlar var ki, şiddetli kar yağışı İstanbullulara tarihe geçecek kadar sıkıntılı günleri yaşatır.

1929 kışında İstanbul’da hayat durdu

Tarih 6 Ocak 1929 ‘u gösterdiğinde İstanbullular 55 gün devam edecek bir afetin sabahına uyandı. 1929 kışı için İstanbul’da yakın zamanda yaşanan en sert kış denilebilir. Kısa süre içinde İstanbul’u etkisine alan kar yağışı, maddi hasarlara sebep oldu. Odun ve kömüre zam geldi, günlerce vapur ve tren seferleri yapılamadı, cenazeler günlerce bekletildi, yollardan kaldırılamayan buzlar kazalara neden oldu. 1 Mart’ta gece yarısından sonra İstanbul Boğazı’na büyük buz kütleleri görüldü. Boğaz ve limana on metre genişliğinde ve üç metre kalınlığında iri buzlar hâkim oldu. Kar yağışları mart ayının ortasına kadar devam etti.

21 Ocak 1929’da Tatavla’da (Kurtuluş) Aya Dimitri Kilisesi’nde yangın çıktı ve yangın hızla diğer evlere sıçradı. Sert hava koşulları nedeniyle zor anlar yaşandı ve yangını söndürecek su bulunmadığı için yüzlerce ev yandı. Bu yangın semtin adının “Kurtuluş” olarak değişmesine sebep oldu.

1954’de buzulların üzerinde fotoğraf çekilmek yasaklandı

1954 kışı, 1929’u aratmadı. Kar yağışı yaklaşık 10 ila 15 gün sürdü. Buzlar, limanı kapatarak Boğaz trafiğini olumsuz etkiledi ve nehirden kopup gelen buz kütleleri sebebiyle tekne ve botlar mahsur kaldı.

Karadeniz, Tuna ve diğer nehirlerden kopan 15-20 metre genişliğindeki büyük buz parçaları, İstanbul Boğazı’na sürüklendi. Vapur seferleri iptal edildi. İstanbul’a dondurucu soğuk hâkim olurken, odun ve kömür fiyatları arttı ve bazı fırınlarda ekmek bulunamadı. İstanbullular bu tarihi anı, ölümsüzleştirmek için kıyılarda toplanırken buzların üstünde fotoğraf çekilmek yasaklandı.

İstanbul Boğazı ve Haliç’in belirli noktalarını Tuna Nehri’nden koparak gelen buz kütleleri kapladı. Boğaz’daki buz kütleleri on metre genişliğinde ve üç metre kalınlığına ulaştı. Halk arasında o gün “İstanbul Boğazı dondu” olarak anlatılsa da aslında Boğaz, Tuna Nehri’nden gelen buzullarla kaplandı. Belli bir süre sonra buzlar eriyerek Boğaz’ın sularına karıştı. 

Efsane 1987 kışı

Bu kışı yaşayan İstanbulluların hâlâ “Çok kar yağdı, hayat durdu” diye anlattıkları 1987 kışının yoğun kar yağışı, 4 Mart’ta başladı ve yaklaşık bir ay boyunca etkisini sürdürdü. Balkanlardan gelen kar, yüksek kesimlerde dört metreyi geçti. Yoğun kar yağışının yanı sıra İstanbul’da tipi ve fırtına hâkimdi. Fırtına, İstanbul’a bir gecede geldi ve hava sıcaklığı 9 dereceden -4’e kadar düştü. Günlerce işe gidilemedi ve okullar iki hafta boyunca tatil edildi. Atatürk Havalimanı trafiğe kapandı. Kar fırtınası Mart ortasında bitti fakat karların erimesi yaklaşık bir ayı buldu.

2004’te Boğaziçi Köprüsü’nün halatlarından biri koptu

Saatteki hızı 120 km bulan fırtına nedeniyle Boğaziçi Köprüsü’nün halatlarından birinin koptuğu 2004 kışı, İstanbul için yakın tarihin en şiddetli kışlarından biriydi. Kar kalınlığı birçok semtte 30-40 cm’yi geçerken, TEM otoyolu 14 saat ulaşıma kapalı kaldı, sürücüler araçlarında mahsur kaldı.

22 Ocak 2004’te başlayacak kar yağışı için dönemin valisi Muammer Güler, “Açıkçası yaklaşan iki basınç sisteminin İstanbul üzerinde kesişecek olması bizi ürkütüyor” açıklamasında bulundu. Akşam saatlerinde kuvvetli rüzgâr ile başlayan tipiyle Boğaziçi Köprüsü’nün bağlantı levhası kırıldı ve halatlarından biri koptu.

2017’de yağan kar sebebiyle bir günde 610 sefer iptal edildi

6 Ocak 2017’de akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, kuvvetli rüzgârla tipiye dönüştü. Şehir merkezlerinde 20 ila 30 cm olan kar örtüsü bazı yerlerde bir metreye yaklaştı. İstanbul ve Çanakkale boğazları gemi trafiğine kapatıldı. Olumsuz hava şartları nedeniyle aç kalan tilkiler şehre indi.

Atatürk Havalimanı’ndan kalkması planlanan 610 sefer iptal edildi. Evlerine dönmek isteyen yolcular ise saatlerce taksi bekledi.

2022’de İstanbul trafiğini esir alan kar manzaraları yaşandı

24 Ocak 2022’de başlayan kar kısa süre içinde etkisini artırdı. Yoğun kar yağışı trafiğin durmasına sebep olurken binlerce araç yollarda mahsur kaldı. Harem ve Esenler otogarlarındaki tüm şehirlerarası otobüs seferleri iptal edildi. Arnavutköy, Başakşehir ve Sultangazi gibi ilçelerin bazı bölgelerinde kar kalınlığı 80-85 cm buldu. İstanbul Havalimanı’ndaki tüm uçuşlar geçici süre ile durduruldu. 

Mart 2022’de okullar dört gün tatil oldu

Türkiye, son yılların en soğuk Mart ayını 2022’de yaşadı. 10 Mart’ta başlayan kar, İstanbulluları zorladı. Okullar 14 Mart tarihine kadar tatil edildi. İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki bazı uçuşlar iptal edildi. TIR ve kamyonların İstanbul’a girişi yasaklanırken İstanbul Boğazı olumsuz hava koşulları sebebiyle çift yönlü olarak geçişlere kapatıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.