Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sokaktaydı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle kadınlar pek çok şehirde sokaklara çıktı, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları attı.

Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Ülkenin pek çok şehrinde kadınlar sokaklara erkek şiddetini protesto etmek için çıktı ve sloganlar attı. Açıklamalarda Türkiye’de ve dünyada kadınların kimliğine ve emeğine yapılan saldırıların arttığı vurgulandı.

Ankara’da kadınlar yağmura rağmen sokağa çıktı

Kadınlar, Ankara’daki Sakarya Caddesi’ne 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için eylem yaptı. Yağmurlu havaya rağmen toplanan kadınlar “Savaşa, krize, yoksulluğa, erkek-devlet şiddetine karşı bir aradayız” dedi, eylemde sıklıkla “Kadın cinayetleri politiktir”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atıldı.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla yapılan eylemde basın açıklaması Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu.

Açıklamada AKP-MHP ittifakının kadınların kazanılmış haklarına saldırdığı söylendi ve “Kadınların kazanımları ile kazanılmış haklara yönelik saldırılar karşısında mücadeleyi büyüteceğiz” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Kadınlara yönelik işkenceye varan özel savaş uygulamalarıyla, yoksullaştırma politikalarıyla, erkek yargı mekanizmasıyla, hukuksuz uygulamalarıyla şiddeti yeniden üretiyor. Sadece bu sene 347 kadın, erkek şiddetiyle katledildi. İktidar failleri koruyor ve cezasızlık politikalarıyla ödüllendirmeye devam ediyor.”

Açıklamada iktidarın kadınları yalnızca aileden ibaret gördüğüne vurgu yapıldı, “Ev içi görünmeyen emek sömürüsüne maruz kalan kadınlar olarak emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz üzerinde kurulmak istenen eril tahakküme karşı mücadele ediyoruz” denildi.

Aydın’da Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYK) bağlı bir yurtta asansör düşmesi sonucu hayatını kaybeden Zeren Ertaş’a da açıklamada yer verildi:

“Kapasitesi yetersiz KYK yurtlarında; yediğimiz niteliksiz yemeklerle, kadınların yurtlara giriş çıkış saatlerinin denetlenmesi ile, yurt içinde ve dışında yaşam ve giyim tarzımıza müdahale edişleriyle bizleri kontrol altına almaya çalıştıkları bu sistemde ihmaller sonucu öldürülüyoruz. Defalarca ihbar edilmesine rağmen bakımı yapılmayan asansör Zeren’in ölümüne sebep oldu. İhmaller sonucunda hayatını kaybeden Zeren Ertaş isyanımızdır!”

Kadınlar İstanbul’da da sokağa çıktı. İstanbul’da bugün valiliğin aldığı karar doğrultusunda Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın Şişhane ve Taksim istasyonları ile Taksim-Kabataş Füniküler Hattı işletmeye kapatıldı. Bunun üzerine kadınlar, Şişli Mecidiyeköy’de toplandı. Eylemde “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa” sloganları atıldı.

Metro İstanbul’un X hesabındaki açıklamasında şöyle dendi:

“İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda 25 Kasım Cumartesi günü saat 12.00 itibarıyla ikinci bir duyuruya kadar M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattımızın Taksim istasyonu, Şişhane istasyonu İstiklal Caddesi giriş-çıkışı ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattımız işletmeye kapalı olacaktır. Araçlarımız Taksim istasyonunda durmayarak seferine devam edecektir.”

Kayseri’de de kadınlar sokaktaydı

Kayseri Kadın Platformu da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Meydandaki kadınlar “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları attı. Açıklamada “Dünyada ve ülkemizde iktidarlar savaş ve şiddet politikalarıyla kadın kimliğine ve emeğine saldırılarını sürdürüyor” denildi.

İzmir’de de Dikili Kadın Platformu’nun çağrısıyla Bülent Ecevit Meydanı’na yürüyen kadınlar basın açıklaması yaptı. Eyleme sendikaya üye olduktan sonra Kod 46 ile işten çıkarılan Agrobay Seracılık işçileri de katıldı.

Sol Feminist Hareket, X hesabından 25 Kasım vesilesiyle Ordu, Sivas ve Amasya’da sokağa çıkan kadınların fotoğraflarını paylaştı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da X hesabından Sakarya’da bir araya gelen kadınların videolarını paylaştı. Sakarya’da kadınlar “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganları attı.

Sivas Halkevi ve Hacı Bektaş Veli Vakfı, kent meydanında 25 Kasım için bir araya geldi. Açıklamada “Evde, işte, okulda, sokakta erkek şiddetine maruz kalıyoruz. Erkek şiddetine dair veriler, iktidar tarafından açıklanmıyor” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.