Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, Ensar Vakfı’nın sponsoru olan Turkcell’in “pedofili destekçisi” diyerek eleştirilmesine “ifade özgürlüğü” dedi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ensar Vakfı’na desteği nedeniyle Turkcell’i “pedofili destekçisi” diyerek boykot eden Ozan Güven adındaki yurttaşın tweetinin “ifade özgürlüğü” kapsamında olduğuna ve hakkının ihlal edildiğine karar verdi. AYM, Güven’in yeniden yargılanmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi Güven’in paylaşımlarının ifade özgürlüğü olduğuna karar verdi, ayrıca Güven’in manevi tazminat ödemesi gerektiği yönündeki hükmü de bozdu.

Yüksek Mahkeme, Güven’e 18 bin TL “manevi tazminat” ödenmesine ve kararın bir örneğinin ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Güven paylaşımında “Pedofili destekçisi ve sansürcü @Turkcell ile olan 16 yıllık sözleşmemi iptal ettirdim. #SansürCell @TurkcellBoykot” diye yazmıştı.

AYM kararda konuya ilişkin başka bir başvuruya atıf yaptı

AYM değerlendirmesinde, benzer bir başvuruda bulanan Ceyhun Tunç isimli yurttaşın başvurusuna atıfta bulunarak tweette kullanılan ifadelerin olgusal temeli olduğunun kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

Kararda, Güven’in, kamuya hitaben Turkcell ile kurulacak ticari ilişkinin Turkcell’in Ensar Vakfı kampanyasına destek vermesi sebebiyle çocuk istismarcılarını desteklemek anlamına geleceğini sert ve kışkırtıcı bir dille ifade ettiği belirtilerek paylaşıma konu ifadelerin “rahatsız edici nitelikte olsa da ifadelerin Turkcell’in ticari itibarından ziyade temelde Ensar Vakfı ve Turkcell arasındaki mali destek ilişkisini hedef alarak Turkcell üzerinde bir baskı oluşturmayı amaçladığının açık olduğu” değerlendirilmesi yapıldı.

Turkcell, yurttaşa manevi tazminat davası açtı

Turkcell, 24 Ekim 2016’da Güven aleyhine 10 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

Mahkeme, 29 Haziran 2017 tarihinde “davacının ticari itibarının zedelenme düzeyi dikkate alınması” gerekçesiyle davanın kısmen kabul edildiğini belirterek Güven’in beş yüz TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Güven istinafa gitmek istedi ama başvurusu İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi tarafından 2 Mayıs 2019’da esastan reddedildi. Ozan Güven bunun üzerine AYM’ye başvurdu.

Karaman’daki çocuk istismarı sonrasında Muharrem Büyüktürk 500 yıldan fazla hapisle cezalandırıldı

Karaman’da 2016 yılında, Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği’ne (KAİMDER) ait evlerde kalan en az on öğrencinin, yurt sorumlusu Muharrem Büyüktürk adlı öğretmen tarafından cinsel istismara uğradığı, çocuklardan birinin yaşadıklarını bir psikoloğa anlatması ve psikoloğun da konuyu yetkililere bildirmesiyle ortaya çıkmıştı.

Karaman Cumhuriyet savcısı konuyla ilgili soruşturma başlatmış 4 Mart 2016 tarihinde fail Muharrem Büyüktürk tutuklanmıştı.

Büyüktürk hakkındaki iddianamede “çocuğa nitelikli cinsel istismar”, “hürriyeti tahdit”, “kasten yaralama” ve “müstehcen görüntüleri izletme” suçları kaydedilmişti.

Muharrem Büyüktürk daha sonra 508 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Turkcell ‘Desteklemeye devam edeceğiz’ demişti

Olayla ilgili gelişmeler kamuoyu gündeminde tartışılırken Turkcell ve Ensar Vakfı arasında mali destek ilişkisi olduğu ortaya çıktı.

Turkcell’i boykot çağrıları sosyal medya üzerinden yayıldı.

Turkcell iddialara ilişkin 24 Mart 2016 tarihinde kamuoyuna şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’nin Turkcell’i olarak, onbinlerce gencimize umut ışığı olan, geleceğe daha güvenle yürümelerini sağlayan Kardelenler, Van İçin Türkiye Kumbarası, Engelsiz Eğitim, Gönül Köprüsü gibi projeler, milyonlarca insanımızın da takdirini ve gönlünü kazanmıştır. Tüm bu projelerle 16 yıl boyunca kesintisiz olarak 100 binin üzerinde eğitim bursu sağladık. Saygıdeğer kamuoyumuzun bilmesini isteriz ki, doğrudan öğrencilerimize giden burslarla, biz herhangi bir vakfı, derneği veya sivil toplum kuruluşunu değil, öğrencilerimizin eğitimini destekliyoruz,…, ülkemizin geleceğinin garantisi olan gençlerimizi desteklemeye devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.