Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (71): Son yıllarda tarikat yurtlarında yaşanan beş skandal

Elazığ’da bir tarikat yurdunda kalan tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın intihar etmesinin ardından tarikat yurtları ve orada yaşanan olaylar yeniden ülke gündemine oturdu. BeşiBirYerde serimizin bu bölümünde son yıllarda tarikat yurtlarında yaşanan skandalları derledik. 

1 – Ensar Vakfı’nda yaşanan tecavüz skandalı

Ensar Vakfı’nın Karaman şubesinde meydana gelen tecavüz skandalı ülke gündemini sarstı. 10 çocuğun öğretmen Muharrem Büyüktürk’ün tecavüzüne uğradığı iddiası üzerine başlatılan soruşturmada, altı çocuğun adli tıp raporuyla tecavüze uğradığı saptanırken, üç çocukta ise tecavüz bulgusu tespit edildi. Bir çocukta ise bulguya rastlanmadığı hazırlanan adli tıp raporunda yer aldı.

Suç, iki buçuk sene boyunca devam etti

Kamuoyuna yansıyan tecavüz olaylarının 2012 yılının sonunda başladığı ve 2015 yılı başına kadar devam ettiği belirlendi. Suça temel teşkil eden tecavüz olaylarının bir kısmı 2012-13 yıllarında Ensar Vakfı’nın Karaman şubesinde, bir kısmı ise Karaman İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Mezunları Derneği (KAİMDER) tarafından kurulan “misafirhanede” gerçekleşti. Tecavüz mağduru çocuklardan dokuzu 2002, biri ise 2003 doğumluydu. 

Bir kere olması karalamak için gerekçe olamaz”

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Ensar Vakfı’na gösterilen tepkiler üzerine dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, “Karaman’da ilk vaka ortaya çıkar çıkmaz hemen hukuki açıdan bakanlığımız müdahil oldu, bir kere olması karalamak için gerekçe olamaz” dedi. Ensar Vakfı Başkanı Cenk Dilberoğlu ise Muharrem Büyüktürk’ün 2013 yılında beş ay süreyle vakıfta etüt öğretmenliği yaptığını belirterek vakfın yaşanan bu skandalla bir ilgisi bulunmadığını öne sürmüştü.  

508 yıl hapis cezası

Olaydan sonra Muharrem Büyüktürk’ün, Karaman Valisi Murat Koca’yı vakıftaki öğrencilerle birlikte 2013 yılında ziyaret ettiği ortaya çıktı. Skandalın kamuoyuna yansıması üzerine açılan davada Büyüktürk’e 508 yıl üç ay hapis cezası verildi. Halen cezaevinde tutuklu bulunan Büyüktürk’ün dava dosyaları temyiz aşamasında.

2 – Aladağ’daki yurt yangını

29 Kasım 2016 tarihinde Adana’nın Aladağ ilçesinde, Süleymancılar ismiyle bilinen cemaatin özel kız yurdunda çıkan yangında 11’i öğrenci, biri görevli toplam 12 kişi hayatını kaybetti. 22 öğrenci ise yaralandı.

İhmaller zinciri

Savcının bulunduğu ortamda binayı gezen uzmanlar, yurtta kaçak akım rölesi bulunmadığını, elektrik panolarında kullanılan kabloların eskidiğini, binanın Çevre Bakanlığı’nın şartlarına göre inşa edilmediğini, binanın acil çıkış ve giriş kapısına yönlendirme olmadığını ve binanın yangından korunma yönetmeliğine uygun olmadığını raporladı.

Bilirkişi raporunda ise yangının, elektrik tesisatında meydana gelen kısa devre ile iki katta birden başladığı, yangın merdiveni ve kapıların yangına dayanıksız PVC malzemeden yapıldığı, birinci kat kapısının açılmasının mümkün olmadığı, ikinci ve üçüncü kat kapılarının da yönetmeliklere aykırı şekilde yerleştirildiği ifade edildi. 

Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda 12 sanığa sekiz ile 12 yıl arasında hapis cezası verilirken altı sanık beraat etti. Yeterli denetim görevini yapmadığı için “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan yargılanan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kınama cezası verilen eski Aladağ Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş ise daha sonra Çukurova’da bir ortaokula müdür olarak atandı.

3 – Denizli’de 12 yaşındaki çocuğa istismar

Süleymancılar olarak bilinen cemaatin Denizli’nin Çivril ilçesindeki yurdunda, 12 yaşındaki M.S.’nin yurtta görevli belletmen Emre T. tarafından cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. Olay, 26 Aralık 2019 tarihinde, M.S.’nin sınıf camından aşağı attığı intihar notuyla açığa çıktı. 

Okul yönetimi savcılığa suç duyurusunda bulunurken cumhuriyet savcısı, psikolog ve avukat eşliğinde M.S.’nin ifadesine başvuruldu. İfadesinde, ilk istismarın haziran ayında başladığını ve Emre T.’nin, yurttaki farklı alanlarda kendisine cinsel istismarda bulunduğunu belirten M.S., yaşananlardan yurt müdürü Murat Ç.’yi haberdar ettiğini ve belletmenin yurttan uzaklaştırıldığını söyledi. 

Olaydan sonra Aydın’da yakalanan Emre T. gözaltına alınırken olayı gizlediği öne sürülen Murat Ç. hakkında da soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında yurt, Çivril İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından mühürlenirken M.S. ise Denizli Çocuk Esirgeme Kurumu’na yerleştirildi. 

4 – Mutfakta çalıştırılan 12 yaşındaki çocuğun kolu koptu

Kütahya’da, Süleymancılar cemaatine ait orta öğretim erkek öğrenci yurduna ağabeyini ziyaret etmek için gelen 12 yaşındaki Nurettin Ekşi, yurdun mutfağında kaçak şekilde çalıştırılırken kolunu kıyma makinesine kaptırdı. Çocuğun sağ kolu dirsek hizasında kesildi. 22 Ağustos 2015 tarihinde yaşanan bu olayın ardından yurt müdürü Mehmet Kalkan hakkında “taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla Kütahya 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Görevlendirilen bilirkişi heyeti hazırladığı raporda, hem Nurettin Ekşi hem de abisinin mutfakta kaçak şekilde çalıştırıldıkları belirtilirken, “Kolunu kıyma makinesine kaptırmak suretiyle hayati tehlike taşıyan bir yaralının hastaneye götürülmesi insaniyet adına herkes için acil şekilde yerine getirilmesi gereken bir görevken, sanıklar tarafından bu işin bile koşul karşılığında yerine getirildiği anlaşılmaktadır ki bu durum hem çok üzücü, hem de suç içermektedir” denildi. Raporda ayrıca, kıyma makinesinde acil durdurma butonu ve kaçak akım rölesinin olmadığı belirtildi.  

Haluk Levent’in başlattığı kampanya ile Ekşi’ye protez kol yapıldı

İlerleyen süreçte, şarkıcı Haluk Levent’in çağrısıyla toplanan bağışlar sayesinde Nurettin Ekşi’ye protez kol yaptırıldı.

https://twitter.com/haluklevent/status/1207975072910266369

5 “Deccal’i vurdum”

Antalya İlim ve Kültür Derneği’ne (ALİMDER) bağlı bir yurtta çalışan aşçı İhsan Güney (38), Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul’u (18) satırla öldürdü. Güney, cinayeti işledikten sonra “Deccal’i vurdum” diye bağırdı. Olayın ardından İhsan Güney tutuklandı ve Antalya 6. Sulh Ceza Hâkimliği, cinayete ilişkin yayın yasağı alırken dosyaya gizlilik kararı getirdi.

Mehmet Sami Tuğrul’un babası Halil Tuğrul ise oğlunun cenazesinde konuşurken, “Kendisinin kaldığı, konakladığı eller, emin ellerdi. Biz bundan eminiz. Daha önce defaatle kardeşlerimizden, değişik kişilerden bu emanet yuvasına koyduklarımızdan hep randıman aldık. Bizim evladımız orada herhangi bir kavga, herhangi karşılıklı bir tartışma değil, tamamen denk geldiği için o şahsın kriz anına, bunun neticesinde olan bir vahşet” dedi.

6 – 10 yaşındaki dört çocuğa tecavüz

2016 yılında CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Kahramanmaraş’ta Hamidiye Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan 10 yaşındaki dört çocuğun yurttaki bir öğretmen tarafından tecavüze uğradığını iddia etti. Çocuklardan birinin ailesinin şikayeti üzerine gözaltına alınan öğretmen tutuklandı. Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ruhsatsız olduğu belirlenen yurt kapatıldı. 

27 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan tecavüzlerin sağlık raporları ile belgelendiğini belirten Dudu, öğretmenin suçlarını itiraf ettiğini de söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.