Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’ye rekor başvuru | Kim, nereden aday?

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) yerel seçimler için aday adaylık başvuru süresi 5 Aralık Salı günü sona erdi. Genel merkeze ulaşan tabloya göre aday olmak için aralarında mevcut belediye başkanları ile eski siyasetçilerin de olduğu 15 bin 464 kişi başvurdu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çağrısının ardından kadın aday adaylarının başvurusunda önemli ölçüde artış gözlendi. En çok başvuruyu “CHP’nin kalesi” olarak görülen il ve ilçeler aldı. 

CHP’de 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde aday olmak isteyenlerin başvuruları 5 Aralık Salı günü tamamlandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Kendinde bir belediyeyi yönetme hissi gören tüm kadınlar CHP’nin kesin kazanacağı yerlerde aday olmalı” çağrısının ardından, kadın aday adaylarının başvuruları önemli ölçüde arttı.

“CHP’nin kalesi” olarak nitelendirilen bölgelerde adaylık başvurularının yoğunlaştığı öğrenildi.

Adaylıkları Parti Meclisi kesinleştirecek

Adayların belirlenmesi konusunda yetkili organ CHP Parti Meclisi (PM). CHP’nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını duyurduğu ve Özgür Özel’in de yurttaşların memnuniyeti gerekçesiyle aday göstereceklerini söylediği büyükşehirlerin adayları da resmen kesinleşmedi.

CHP Tüzüğü gereğince, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun, Ankara’da Mansur Yavaş’ın ve Aydın’da Özlem Çerçioğlu’nun tekrar aday gösterilmesi PM kararıyla kesinleşecek.

PM’nin aday adaylığı başvurusu yapmayan kişileri de aday olarak belirleme yetkisi var. Başvuru olmayan bölgelerde veya genel merkezin takdirine göre adaylar da belirlenebilir.

İstanbul’un ilçelerinde öne çıkanlar

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 2024 Yerel Seçimleri’nde görevlerine devam etmek için ilçe başkanlıklarına adaylık başvurusu yaptı.

Eski Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki de İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde belediye başkanlığı için aday adayı olduğunu açıkladı.

Aylin Kotil, CHP’nin Şişli Belediye başkan adayı olmak için başvuranlar arasında. Kotil, 2008 yılına kadar 15 yıl boyunca Şişli Belediye Başkanlığı yapan, CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ile evliydi. Sarıgül’ün İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olduğu 2014 seçimlerinde, Kotil de CHP’nin Beyoğlu Belediye başkan adayı olarak yarışmıştı. 

Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu, İmamoğlu’nu eleştirip İBB için yarışmak istedi

Kılıçdaroğlu’na destek çıkışlarıyla gündem olan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Ekrem İmamoğlu’na meydan okuyarak İBB Başkanlığı için aday adayı oldu. “Kimsenin seçimden kaçma hakkı yok” diyerek partisine ön seçim çağrısı yapan Kerimoğlu, 3 Aralık’ta yaptığı açıklamada İstanbul’u ittifaksız kazanma iddiasını dile getirdi.

Kerimoğlu, İBB başkan adaylığı için başvurmanın dahi ağır eleştirilere neden olduğunu söyleyerek, “Nedir bu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndaki kutsiyet, nedir bunun tek adamlığı, nedir bu kendisinden başkasının adaylığına karşı çıkan tutum ve tavır?” dedi.

Tuzla’nın aday adayı Cemil Ekşi tutuklandı

İstanbul’un Tuzla ilçesi Orhanlı beldesi eski belediye başkanı Cemil Ekşi, Tuzla için aday adaylığını açıkladı. Ekşi, aday adaylığını ilan etmesinden sonra, eski başkanlık döneminde kırtasiye malzemesi alımında usulsüzlük iddiasıyla yargılandığı davada sekiz yıl üç ay hapis cezası aldı ve cezaevine konuldu. Tuzla’da adaylığının istendiğini ve desteklendiğini belirten Ekşi, yıllardır süren dosyada kararın açıklanmasının zamanlamasını “manidar” bulduğunu söyledi. 

Ankara Çankaya’da talip çok

CHP’nin kalesi olarak görülen ve kimi aday gösterse seçileceği düşünülen Ankara’nın Çankaya ilçesinde, mevcut belediye başkanı Alper Taşdelen görevine devam etmek için aday adayı oldu.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da görevinden istifa ederek, Çankaya Belediye Başkanlığı’na aday adaylığını açıkladı.

26. dönem CHP Ankara Milletvekili ve önceki Ankara İl Başkanı Necati Yılmaz, CHP’den Çankaya Belediye başkan adayı olmak için 2 Aralık’ta başvuracağını açıklamıştı. Yılmaz, Özgür Özel’in kadınlara adaylık için başvurmaları yönündeki çağrısının ardından, aday adayı olmaktan vazgeçtiğini duyurdu. Bu kararından üç gün sonra Yılmaz, “Çankaya’da yükselen cinsiyetten önce liyakat talebi karşısında biz varız” diyerek aday adayı olduğunu ilan etti. 

İzmir için belirsizlik sürüyor

CHP’nin önceki genel başkanı Kılıçdaroğlu, açıkça ilan etmedi ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yeniden aday gösterileceğine ilişkin sözleri basına yansıdı.

Kurultayın ardından göreve gelen Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’nun ilan ettiği İstanbul, Ankara ve Aydın için görevdeki başkanların yeniden aday olabileceği mesajları verdi ancak İzmir’le ilgili sessizliğini korudu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi için Tunç Soyer ile birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, eski Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, eski milletvekilleri Tacettin Bayır, Musa Çam, Atila Sertel ve eski yöneticilerden Ayhan Baltacı aday adayı oldu. 

İzmir’in ilçelerinde, büyükşehir için aday olmak isteyen Konak ve Karşıyaka’nın belediye başkanları hariç, bütün ilçe belediye başkanları görevlerine devam etmek için ilçe başkanlıklarına başvurdu.

Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, Urla’dan aday adayı

Eski CHP milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, İzmir’in Urla ilçesi belediye başkan aday adayı olduğunu açıkladı. 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nde öldürülen Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, sol siyaset vurgusuyla aday adaylığını ilan etti: 

2019 yılında yüzde 67 gibi rekor bir oy oranıyla kazandığımız ama yanlış bir aday tercihi ile kayyum yönetimine geçen Urla için CHP’den 45 aday adayının başvuru yapması yaşanan süreç sonrasında ilçenin politik duyarlılığına işaret ediyor. Yolumuz açık, solumuz açık olsun Urla için, #yenidenALTIOK.

Konak’ta öne çıkan iki aday: Hacer Foggo ve Turgay Bozoğlu

Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo, CHP’den Konak belediye başkan aday adayı oldu. Foggo, Kılıçdaroğlu’nun danışmanı olarak CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi koordinatörlüğünü üstlenmişti. 14 Mayıs seçimlerinde İzmir’de ikinci bölgeden sekizinci sırada milletvekili adayı olan Foggo, Meclis’e giremedi.

Foggo, kurultayda genel başkan değişikliğinin ardından CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi koordinatörlüğünün genel başkan danışmanlığı göreviyle birlikte sona erdiğini duyurdu. 

Özgür Özel, kendisine Foggo’nun sorulması üzerine Millet İttifakı’nın paydaşı partilerin adaylarının İstanbul’da, İzmir’de “listelere dörder dörder doldurulduğunu” söylemişti. Özel, “Biz, Hacer Hanım’ı doğru yerden aday göstermemişiz. Hacer Hanımı geride bırakmayacağız. Eksiklerimizi, hatalarımızı telafi edeceğiz. Bu partide herkese yer var” demişti.

Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (Vavekder) Başkanı Turgay Bozoğlu da Konak’tan aday adayı olduğunu açıkladı.

PM’nin affettiği Tanju Özcan, Bolu için yeniden başvurdu

Göçmen karşıtı politikaları, cinsiyetçi yorum ve sözleriyle sık sık gündeme gelen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ihraç edildiği CHP’ye dört ay sonra PM kararıyla geri döndü ve Bolu’da yeniden CHP adayı olmak için başvurdu.

Özcan, disipline sevk edilmesinin ardından CHP Genel Merkezi’ne “Adalet ve değişim yürüyüşü” yaparak, Kılıçdaroğlu’na “Koltuk sevdalısı” demiş ve sandalye fırlatmıştı.

Özcan’ın partiye dönmesini sağlayan “100. yıl affı” kararı, CHP’nin kuruluşunun 100. yılı nedeniyle, kadına karşı işlenen suçlar ve yüz kızartıcı suçlar hariç, disiplin cezaları konusundaki bağışlanma talepleriyle ilgili olarak ekim ayında, Kılıçdaroğlu’nun başkanlığı döneminde bir prensip kararı alınmıştı. 

Antalya’da Böcek yeniden aday olmak istiyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mevcut başkan Muhittin Böcek’in yanısıra, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, eski Antalya milletvekilleri Çetin Osman Budak, Arif Bulut, Meclis Üyesi Mehmet Hacıarifoğlu, Barış Bulut, Hüseyin Demir başvuru yaptı.

Medyascope’a konuşan Böcek, adaylığıyla ilgili tereddüttü olmadığını vurgularken, bir dönem AKP’nin bir dönem CHP’nin kazandığı Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni ikinci dönem CHP’ye kazandıracak rekoru kıracağını söylemişti.

Mesut Yar, Datça’dan aday adayı

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde CHP’nin adayı olmak için başvuran binlerce kişi arasında dikkat çeken isimler de var. Gazeteci ve televizyoncu Mesut Yar canlı yayında Muğla’nın Datça ilçesinden aday adayı olduğunu açıkladı ve “20 yılını Datça’da geçirmiş bir kardeşiniz olarak, memleketin en ücra köşesini mutlu etmeye, biraz farklı sözler söylemeye, biraz mutlu ve mesut etmeye gidiyorum” sözleriyle Sözcü TV ekranlarına veda etti. 

Eskişehir’de 25 yıldır Büyükerşen 

Eskişehir’de büyükşehir belediye başkan aday adaylığı için mevcut başkan Yılmaz Büyükerşen ile ESKİ’nin eski Genel Müdürü Garip Yıldırım aday oldu.

Büyükerşen, 1999’dan bu yana görevde ve 2024’te 25. yılını dolduracak. En çok aday adaylık başvurusu, Eskişehir’in en büyük nüfusunu barındıran ve CHP’li başkanların yönettiği merkez ilçeler Tepebaşı ile Odunpazarı’nda oldu.

Eski CHP milletvekili ve eski PM üyesi Gaye Usluer de Tepebaşı Belediye Başkan adayı olmak için başvurdu. Usluer başvurusunu, “Bugün Tepebaşı Belediye Başkan adaylığımı açıklamak istiyorum. Hedefim Eskişehir’de ilk kadın belediye başkanı olmak. Parolamız daha çok kadın, parolamız eşit temsiliyet” sözleriyle duyurdu.

Mayıs 2021’de CHP’den istifa ederek Muharrem İnce’nin kurduğu Memleket Partisi’ne geçen Usluer, Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü görevlerini üstlenmişti. Usluer, Haziran 2022’de Memleket Partisi’nden de istifa etti ve Nisan 2023’te CHP’ye döndü.

Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı için milletvekili adayı olmadı

Eski CHP milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne aday adaylığını açıkladı. Yüceer, edindiği bilgi deneyimi Tekirdağ için kullanacağını söyleyerek, 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili aday adayı olmamıştı.

Önce Tekirdağ” diyerek yola çıktığını söyleyen Yüceer, mart ayında belediye başkanlığı için aday olacağına işaret etmişti.

YSK’nın seçim takvimi işleyecek

CHP’de başvurular bitti ancak gerekli görülen yerlerde yapılacak ön seçimler veya kesin adaylıkların belirlenmesi konusunda Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimine bağlı kalınması gerekiyor.

YSK takvimine göre, 11 Şubat’a ön seçimler tamamlanacak ve siyasi partiler aday listelerini 20 Şubat’a kadar YSK’nın ilgili kurullarına teslim edecek. YSK, kesin aday listelerini 3 Mart 2024’te ilan edecek. 

15 bin 464 kişi CHP’den aday olmak için başvurdu

Büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği adaylıkları için başvurular CHP’nin il ve ilçe başkanlıklarına yapıldı. 21-28 Kasım olarak belirlenen başvuru tarihlerinin, yoğunluk nedeniyle 5 Aralık’a kadar uzatılmıştı.

CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, 6 Aralık Çarşamba günü saat 12.00 itibariyle CHP Genel Merkezi’ne ulaşan bilgilere göre 15 bin 464 adaylık için başvurduğunu açıkladı.

2019 Yerel Seçimleri için toplam başvuru sayısının 9 bin 595 olduğunu hatırlatan Zeybek, 2 bin 714 belediye ve 58 büyükşehir belediye başkan adaylığı başvurusu olduğunu belirtti.

Zeybek, CHP üyesi olmayan kişilerin de adaylık için başvurduğunu, üyelik kaydı ile adaylık başvurusunu birlikte yapan pek çok kadın ve genç aday adayı olduğuna dikkat çekti. 

İYİ Parti’nin işbirliğini reddetmesinin ardından 6 bin başvuru 

Zeybek milletvekilleriyle PM üyelerinden oluşan heyetlerin, illeri ziyaret ederek raporlar hazırlayacağını, aday adaylarıyla görüşeceğini söyledi.

Gazetecilerin İYİ Parti’nin işbirliği teklifinin reddetmesinin ardından Özgür Özel’in “ittifak arayışını toplumsal tabana yayma” açıklaması hakkında Zeybek, şöyle konuştu:

“İYİ Parti’nin, CHP’nin işbirliği yapma önerisi konusunda açıklamasının yapıldığı pazartesi gününden sonra CHP’nin kayıt sistemine yapılan başvuru sayısı 6 binin üzerinde. Tabandaki birlikteliğin sağlanması konusunda çok önemli adımlar atıldığını görüyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.