Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Medyascope’a konuştu: “Adaylığımla ilgili tereddütüm yok, en büyük rakibim kendim” 

Antalya’da son beş seçimdir belediyeyi bir dönem AKP bir dönem CHP kazanıyor. Tekrar aday gösterilip gösterilmeyeceği henüz belli olmayan CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Medyascope’a konuştu. Adaylık başvurusu yapıp yapmadığı yönündeki soruyu yanıtsız bırakan Böcek, “Adaylığımla ilgili tereddütüm yoktur. Partimin aradığı kriterler Muhittin Böcek’te vardır” diye konuştu. Böcek, yerel seçimlerde ikinci dönemi CHP’nin kazanacağını belirterek, “En büyük rakibim, kendim” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili kampını 1-3 Aralık’ta Antalya’da yaptı. Kampın ikinci gününde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in adaylığını açıkladı. Böylelikle, 7. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı İstanbul, Ankara ve Aydın adaylarından sonra CHP’nin yerel seçimlerde bir adayı daha belli oldu. 

Millet İttifakı’nın 2019 seçimlerindeki adayı olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan Muhittin Böcek’in ise yeniden aday olup olmadığı sorusu gündemde yerini koruyor. Medyascope‘un sorularını yanıtlayan Böcek, aday gösterilip gösterilmeyeceği konusunda “Şu anda adaylığımla ilgili herhangi bir tereddütüm yoktur. Partimin aradığı kriterler Muhittin Böcek’te vardır” diye konuştu. 

2004 seçimlerinden bu yana bir dönem AKP’li bir dönem CHP’li büyükşehir belediye başkanın seçildiği Antalya’ya ilişkin Böcek, “Rekoru kıracağız, ikinci kez Antalya’da büyükşehir belediye başkanlığını CHP kazanacak” dedi.

Büyükşehir belediye başkanı adaylığı için başvurdunuz mu?

“Adaylık başvurusu için yarın son gün. Adaylık sürecini çok yaşamış birisiyim. 29 yıldır Antalya’da başkanlık yapıyorum. 5 yıl siyasi parti başkanlığı, 20 yıl Konyaaltı Belediye Başkanlığı yaptım. Bizim 25 yıllık başarı hikayemiz, bizi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı yaptı. Bugüne kadar Antalya’mızda hep doğru insanlarla, liyakatli arkadaşlarımızla kent adına, kentliler adına çalışmalar yaptık. Hep ödüllü projeler gerçekleştirdik. Şimdi de Büyükşehir Belediyesi’nde beşinci yılımızı tamamlayacağız.”

“Gazipaşa’dan Kaş’a kadar çalışacağız”

“Partimizin almış olduğu kararlar doğrultusunda kısa zamanda inşallah adaylığımız Antalya’mıza açıklanacaktır. Biz de bu sorumlulukla yine Gazipaşa’dan Kaş’a kadar gece gündüz demeden kamu yararına olan yeni projelerle tekrar Antalya’mızda ikinci dönem belediye başkanı olacağız.”

“Adaylığımla ilgili tereddütüm yok”

Aday gösterileceğinizi düşünüyor musunuz? Gösterilmezseniz ne yapacaksınız?

“Şu anda adaylığımla ilgili herhangi bir tereddütüm yoktur. Partimin aradığı kriterler Muhittin Böcek’te vardır. Bu anlamıyla o değerlendirmeler sonucunda resmi olarak adaylığımızın açıklandığı gün itibariyle de partimize ve Antalyalılara öncelikle destekleri için teşekkür ederek başlayacağız.”

Varsayımla konuşmam”

“Varsayımla hiç hayatımda konuşmadım. Ben adaylık süreci ile ilgili tereddütü olan birisi değilim. Varsayımla, olurla olmazla konuşmam, düpedüz insanım. Bunu genel başkanım, yönetim ve Antalyalılar bilir. Antalyalılar adaylığımızı dört gözle bekliyor. İnşallah kısa zamanda adaylıklarımız açıklanır diye ümit ediyoruz.”

Yapılan memnuniyet anketleri sizinle ilgili ne diyor?

“Ben anketleri sadece duyarım, anket yaptırmam. Ben halka güvenirim. Hiç sayı belirtmem ama fevkalade yüksek çıktığını duydum.”

“Karşı siyasi partiler hala aday aramaktadır”

PİAR Araştırma’nın Kasım raporuna göre, Antalyalıların yüzde 27’si sizi başarılı, yüzde 18,1’i kısmen başarılı, yüzde 54’ü başarısız buluyor. Sizce başarılı mısınız?

“PİAR Şirketi’nin kim olduğuna bakmak lazım. Bu ara seçim sürecinde çok araştırmacılar gördüm. En büyük araştırmacı halktır. Sokağa insinler, öyle masa başında anket yapmasınlar. Tanımam, görmem, bilmem, hiç araştırma yaptırmadım. Torosların evladı yörük çocuğu olarak hayırseverliğim bellidir, ilk sıradayım. Antalya’mızda bin 803 okul vardır, 35 bin öğretmen, beş bin 850 öğrenci var. Bin 810 öğrencisi olan birisiyim ben. Süreçle ilgili de hiçbir tereddütümüz yok. Karşı siyasi partiler hala aday aramaktadırlar.”

“En büyük rakibim, kendim”

Antalya bir yıl AKP bir yıl CHP yönetiminde olmasıyla dikkat çeken bir şehir. AKP cephesinde Mevlüt Çavuşoğlu, Menderes Türel, Hakan Tütüncü’nün isimleri geçiyor. Antalya ikinci kez CHP’de kalırsa uzun zaman sonra bir ilk yaşanmış olacak. Bu gerçekleşecek mi?

“İşte bunun rekorunu kıracağız inşallah. Genel Başkanım da Antalya Büyükşehir Belediyesi genel başkan olduktan sonra ilk ziyaretim dedi. Anı defterimizi de ziyaret anısına imzaladı, orada ‘Geçmiş dönemde bir AKP, bir biz almışız ama Antalyalı bu dönem vermeyecek’ dedi. Bu dönem Allah’ın izniyle ikinci dönemin rekorunu kıracağız. Antalya’da dört dönem üst üste belediye başkanlığı yapan yok, o rekor da bizde. Çok net, bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum. En büyük rakibim, kendim. Başka rakip tanımıyorum. Hangisi olacak? Bak bulamıyorlar, mücadeleye devam ediyorlar.”

“Yol arkadaşlarımız parti içi siyaseti kurultayda bıraktı” 

CHP’de kurultayla genel başkan değişti ancak kurultay öncesindeki süreçte parti iki kutba ayrıldı. Bu durumun toparlanması sağlanacak mı?

“Seçim zamanı geldiğinde kol kırılır yen içinde kalır. Hedef bellidir. Bizim meselemiz, Ata’mızın ‘İki büyük eserimdir’ dediği Türkiye Cumhuriyeti ve CHP’ye sahip çıkmaktır. Bizim yol arkadaşlarımız siyaseti kurultayda bıraktılar. Siyasilerde her zaman hedef olacaktır. Meclis üyesi olacaksındır, olamazsın. Belediye başkanı adayı olacaksındır, olamazsın ama gidip başka bir partiye oy vermezsin. Bu anlamda sıkıntı olmaz. Genel Başkanımızın hep Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik güzel konuşmaları var, herhangi bir sıkıntı yaşamayız.”

“Halk her zaman tabanda birleşir”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e işbirliği teklifi götürdü. Antalya’da işbirliğine ilişkin düşünceleriniz neler?

“Süreç iyi olur diye ümit ediyorum. Genel Başkan’ın düşüncesiyle işbirliği olabilir diye düşünüyorum. Halk her zaman tabanda birleşir. Bu anlamda ben Millet İttifakı’nın belediye başkanı olarak seçildim. Bugün (4 Aralık) süreci sizlerle beraber öğreneceğiz.” 

“Rekor kıracağız”

“Kendisini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kabul eden, Atatürk’ün devrimlerine inanan, Cumhuriyet’in değerlerine sahip çıkan, ezanımıza, al bayrağımıza sahip çıkan ülkücülerin, AK Partililerin, ‘Bütün vatandaşların oylarına talibim’ dedim. Antalya da beni bağrına bastı. Rekoru kıracağız, ikinci kez Antalya’da büyükşehir belediye başkanlığını CHP kazanacak.”

Antalya’daki dört yıllık yönetiminizin bir kısmında ciddi bir hastalıkla mücadele ettiniz. Hem virüs hem ekonomik krizin geride kaldığı bir dört yıldı. “Neleri iyi yaptık, neleri yapamadık” diyorsunuz? 

“Hepsini çok iyi yaptık. 30 belediye başkanı Külliye’ye gitmiştik. Cumhurbaşkanı ‘Ne kadar borcunuz var’ dedi. 6 milyar 108 milyon dediğimde çok şaşırmıştı. Önceki döneme rağmen tasarrufa giderek Hazine garantisiz kredi bulan bir Antalya Büyükşehir Belediyesi haline getirdim. Bundan 20-25 gün önce Fransa-Paris’te Fransız Kalkınma Ajansı’ndan 59 milyon 850 bin euro kredi getirdim. Dünya Bankası’nda 420 milyon liralık çevre dostu kredimiz 2024 yılında başlıyor.”

“Konaklama vergisi yerel yönetimlere gelmelidir”

“Turizm Kongresi’nde Turizm Bakanı konuştu. ‘Büyükşehir belediyelerinin arıtmalarını yapıyoruz’ dedi. Halbuki şunu söylemekten çekiniyorlar, Cumhurbaşkanı’nı da kandırıyorlar. Atıksu gelirimizi alıyorlar. 45 milyar dolar geliri olan ve 20 milyar doları Antalya’dan olan turizmle ilgili konaklama vergisi koydular. Turist sayımız 16 milyona yaklaşıyor, 10 milyon da yurdum insanı geliyor, 26 milyon. 2 milyon 688 nüfusa göre 28 milyona ev sahipliği yapıyoruz. Havası, suyu, altyapısı dahil bu hizmetleri yapmamıza, turizmde bizden kazanmasına rağmen konaklama vergisini kendisi alıyor. Bu Antalyalının hak ettiği değil, Antalya hak ettiği parayı alamıyor. Konaklama vergisi yerel yönetimlere gelmelidir.”

“Antalya’da çocuk, genç herkesle sarmaş dolaşız”

“Elimizden geldiğince üreticilerin yanında olacağız. Bugüne kadar borçları ödedik. Çok güzel projeler aldık, 17 çevre ödülü aldık. Antalya’da Turizm birliği kurduk. Ata sporu güreşlerde her dönem altın kemeri Antalya’ya getiriyoruz. Dördüncü camiyi yapıyoruz. Okula, eğitime destek veriyoruz. Sporun her alanında varız. İnsanlara dokunuyoruz. Antalya’da çocuk, genç herkesle sarmaş dolaşız. Gazipaşa’dan Kaş’a kadar kent adına kentli adına elimizde ne gelirse yapıyoruz.

“Tarladan sofraya, Antalya’dan dünyaya diye başladık”

“Turizm deyince Toroslar’daki hayvancılık ile uğraşanı da etkiliyor domates üreticisini de. Bazı yerlerde zeytin ağacı kesiliyor, taş ocağı yapmaya çalışıyorlar. Biz Ticaret Borsası işbirliğiyle onların hesabını kitabını ödedik. Akdeniz’in akciğeri dediğimiz Vakıf Çitliği’nde 26 bin dekar 22 bin tavşan yüreği zeytin vardır, hasadını bile yaptık. ‘Tarladan sofraya, Antalya’dan dünyaya’ diye başladık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.