Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya: Yeni hükümet devlet televizyonunun yönetici ve haber müdürlerini görevden aldı, yayınlarını durdurdu

Doğu Avrupa ülkesi Polonya’da iktidara gelen Avrupa Birliği (AB) yanlısı hükümet, milliyetçi muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) döneminde atanan kamu yayın kuruluşlarının yöneticilerini görevden aldı. Sivil toplum kuruluşları ve muhalefet, PiS’in iktidar olduğu dönemde kamu yayın kuruluşlarını, hükümetin propaganda aracı haline getirdiği suçlamasında bulunuyordu.

Polonya Parlamentosu’nda 19 Aralık Salı günü yapılan oturumda, resmi yayın kuruluşlarının “tarafsızlık, yasal düzen ve adalete” yeniden kavuşturulmasını öngören bir karar tasarısı kabul edildi. Akabinde Kültür Bakanı Bartłomiej Sienkiewicz, Polonya devlet televizyonu (TVP), Polonya Radyosu ve Polonya Haber Ajansı’nın (PAP) tepe yöneticilerini, başında bulundukları kurumları “aşırı siyasallaştırdıkları” gerekçesiyle görevden uzaklaştırdı. YouTube’da yayına devam eden TVP Info, sembolik olarak manşetini kırmızıdan siyaha çevirdi.

Görevden almalara sert tepki gösteren PiS lideri Jaroslaw Kaczynski, “Medyada çoğulculuk veya hükümet karşıtı güçlü basın olmadan demokrasi olmaz. Polonya’da bu kamu medyasıdır” ifadelerini kullandı. TVP’nin binasına giderek çalışanlarla fotoğraf çekilen eski Başbakan Mateusz Morawiecki, X hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“Kültür Bakanı’nın TVP, PAP ve Polonya Radyosu ile ilgili yasa dışı eylemleri, sözde hukukun üstünlüğünü önemseyen yetkililerin bunu her adımda nasıl ihlal ettiğini gösteriyor. Daha göreve geleli sadece bir hafta oldu. Vazgeçmeyeceğiz, Polonya’da diktatörlüğe izin vermeyeceğiz.”

Muhalefet partileri, PiS iktidarını medya özgürlüğünü kısıtlamak ve devlet medyasına önemli miktarda fon aktarmakla suçluyordu. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından hazırlanan bir raporda, hükümet propagandasının sözcüsü haline dönüştürülen Polonya kamu medyasında partizan söylem ve nefrete teşvikin adeta kural haline geldiğine işaret edilmişti.

Ne olmuştu?

Polonya’da ekim ayında düzenlenen genel seçimleri iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) kazandı. Fakat aldıkları yüzde 36,8’lik oy oranı tek başına iktidar olmaya yetmedi. Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, hükümeti kurma görevini ilk olarak PiS lideri Mateusz Morawiecki’ye verdi fakat Morawiecki’nin hükümeti parlamentodan güven oyu alamadı, akabinde seçimlerde oyların yüzde 31’ini alan Sivil Koalisyon (KO) lideri Donald Tusk, Polonya’nın yeni başbakanı oldu.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.