Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’den Can Atalay kararı sonrası açıklama: “Yargıtay, Türk hukukunda bulunmayan bir karar vermiştir”

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM), karar sonrası konuya ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada Yargıtay’ın AYM kararına uyulmaması kararı, “Yargıtay, Türk hukukunda bulunmayan bir karar” olarak değerlendirildi.

Açıklamada, Gezi davasından tutuklu bulunan ve Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay hakkında verilen ilk “hak ihlali” kararı sonrası ilk derece mahkemesinin ve Yargıtay’ın tutumu da değerlendirildi.

Açıklamada Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karara ilişkin şu ifadeler yer aldı:

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ‘Anayasa Mahkemesi kararına uyulmamasına’ şeklinde Türk hukukunda bulunmayan bir karar vermiştir. Başvurucunun bu karara yönelik itirazını inceleyen ilgili daire ise karar verilmesine yer olmadığına hükmetmiştir.

“Bireysel başvuru hakkının ayrılmaz parçası”

Anayasa’nın 148. maddesinde, şartlarını yerine getiren herkese Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunma hakkı verilmiştir” denilen açıklamaya şöyle devam edildi:

Hiç kuşkusuz Anayasa Mahkemesi kararlarının etkili bir şekilde uygulanması bireysel başvuru hakkının ayrılmaz bir parçasıdır.

 Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararların ihlal kararında tespit edildiği şekliyle icra edilmemesi de etkili başvuru hakkının özel bir türü olan bireysel başvuru hakkının açık ve ağır bir şekilde ihlali anlamına gelmektedir.

Bireysel başvuru kararlarının uygulanmaması Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmayı anlamsız hâle getirecektir. Nitekim tam da bu sebeplerle Anayasa’nın 153. maddesinin son fıkrasında Anayasa Mahkemesi kararlarına uyma ve bu kararları değiştirmeksizin yerine getirme hususunda yasama, yürütme ve yargı organları ile idare makamlarına herhangi bir takdir yetkisi tanınmamış veya bu konuda bir istisnaya da yer verilmemiştir.

“Yetki AYM’ye aittir”

Kamu gücünün eylem, işlem ve ihmallerinin Anayasa’ya uygunluğunu denetleme yetkisinin AYM’ye ait olduğu belirtilen açıklamada, “Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yoluyla bir temel hak ve özgürlüğün ihlal edildiğine karar verdiğinde herhangi bir merciin bu kararın Anayasa’ya veya kanuna uygun olup olmadığını inceleme ve denetleme yetkisi bulunmamaktadır” denildi.

“Yargıtay, kararı Anayasa hükümlerini göz ardı ederek verdi”

Açıklamada yargıda yaşanan yargı krizi “Anayasa’nın sözüne açıkça aykırılık” olarak değerlendirilirken, Yargıtayın da kararı “Anayasa hükümlerini göz ardı ederek” verdiği söylendi.

Can Atalay’ın avukat: “Tahliye kararının derhal verilmesi gerekiyor”

Can Atalay’ın avukatlarından Özgür Urfa, AYM’nin yayımladığı duyurunun ardından X hesabından açıklama yaptı:

AYM tarafından gerekçeli kararın duyuru metni yayınlandı. Kararın gece yarısı Resmî Gazete’de yayınlanması halinde yarın İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesine de gönderilecek. Gerekçeli karar mahkemeye gönderildiğinde tahliye kararının derhal verilmesi gerekiyor.

AYM’nin açıklamasının tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.