Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kars’taki cinsel istismar davası | Üç öğrenciye şehri terk ettiren davanın şüphelisi serbest bırakıldı

Kars’ta silah zoruyla cinsel tacize maruz bırakılan ve yaşadıkları olaylar nedeniyle okulu bırakıp şehri terk eden üç üniversite öğrencisinin endişesi sürüyor. Gençler, şüphelinin tahliye edilmesine ve tutuksuz yargılanmasına tepki gösteriyor. Öğrenciler kendilerini güvende hissetmediğini ve başka şehirdeki üniversitelere geçmek istediğini söyledi.

Kars’ta üç üniversite öğrencisi 2023 Kasım’da silah zoruyla cinsel tacize ve istismara maruz bırakıldıklarını beyan ederek suç duyurusunda bulundu. Gözaltına alınan şüpheli, tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi.

Kafkas Üniversitesi’nden eğitim alan öğrenciler de yaşadıkları endişe ve korku nedeniyle okulu bırakıp, şehri terk etti. Dava süreci devam ederken, Kars Sulh Ceza Hakimliği, 22 Aralık’ta şüphelinin tutukluluk haline son verilmesine hükmetti. Hakimlik, şüpheliyi “sabit ikametgâh sahibi olması, soruşturma aşaması ve delil durumunu göz önüne alarak” serbest bıraktı. Mahkeme, şüphelinin yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Öğrencilerin avukatlarından biri de davayı bıraktı, telefonla ulaştığımız avukat, konuşmak istemediğini söyledi.

Cinsel istismara maruz bırakılan Bahar*, alınan karara tepki gösterdi, “Adalet yerini bulmadı. Tacizci bize para verdiğini iddia ediyor ama hepsi yalan. Biz, yaşadıklarımız nedeniyle okulumuzu bıraktık, mağdur olduk. Maddi durumum iyi olmadığı için devlet tarafından avukat atanmasını bekliyorum. Psikolojik destek almaya başladım. Bugün bana bunu yapan, yarın başka kadınlara, genç kızlara da cinsel tacizde bulunur. Adaletin yerini bulmasını istiyorum” dedi.

Başına gelenlerden dolayı ruh sağlığının bozulduğunu vurgulayan Bahar, okula gitmediklerini ve yapılan sınavlara katılmadıklarını söyledi.

Bir diğer öğrenci Aysel* de “Tuhaf bir duygu yaşıyorum. Adalet mi bu? Bir kadın olarak Türkiye’de adaletin olduğunu düşünmüyorum. Adalet olsaydı tacizci dışarıda olmazdı. Çok endişeliyim. Kadın olarak güvencem yok artık” diye konuştu.

Ailelerin yanında dönen gençler, şubat ayında farklı bir yükseköğretim kurumuna geçmek için Kafkas Üniversitesi’ne başvuracak.

Ne oldu?

Kars’ta üç üniversite öğrencisi 10 Kasım 2023’te silah zoruyla cinsel tacize maruz bırakıldı, gençler olayın ardından okulu bıraktı. Cinsel tacize maruz bırakılan öğrencilerden Bahar*, yaşadıklarından dolayı çok üzgün ve herkese çok kırgın olduğunu söyledi

Kentteki bir kafede çalışan Bahar, patronundan dört günlük çalışma ücretini alamadığını söyledi. Bir gece arkadaşının isteği üzerine her yer kapalı olduğu için işyeri sahibine bilgi vererek çalıştığı kafeden meyve suyu aldığını anlatan Bahar, daha sonra çantasına koyduğunu ve çöp atmaya gittikten sonra bunu gören patronunun kendisini hırsızlık yapmakla suçladığını anlattı. İçecek aldığını itiraf ettiğinde patronunun kendisini gizlice videoya çektiğini belirten Bahar, “Okula geleceğim, sosyal medyada videolarını paylaşacağım” şeklinde tehdit edildiğini ve zorla kendisini evine götürdüğünü söyledi.

Evde kendisine cinsel tacizde bulunduğunu dile getiren genç kadın, önce söylemekten çekindiği olayı ev arkadaşlarına anlattığını, daha sonra arkadaşlarıyla adamın işyerine giderek videoyu silmesini ve vermediği çalışma ücretini istediklerini dile getirdi. Bu konuşma ardından daha sonra adamın para vermek vaadiyle evlerine geldiğini ve kendilerine silah doğrultarak bir odaya kapattığını ve burada her birine silah zoruyla taciz ve istismarda bulunduğunu anlattı.

Yaşadıklarını ilk günlerde kimseye anlatamadıklarını söyleyen gençler, başka eve taşındıklarını, tacizcinin kendilerini bulduğunu, bir gece arkadaşlarıyla yaşadıkları yere geldiğini belirtti. Öğrenciler, polis ve üniversitenin öğretim üyelerini aramaları ardından emniyete gitti ve tacizci hakkında dava açıldı.

* Güvenlik nedeniyle isimler değiştirilmiştir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.