Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Çekmeköy İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü öğrencileri aileleriyle birlikte namaza çağırdı

İstanbul’da Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçe müftülüğü ortaklığı ile Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi kapsamında “Hep birlikte huzura -Hacı Yusuf Cebir Camii sabah namaz programı” duyurusu yaptı. Öğrencilerin aileleriyle davet edildiği namaz programı için Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir yetkili, okullarda duyuru yapıldığını, katılımın zorunlu olmadığını söyledi. Veli ve öğretmen temsilcileri ise ilçe milli eğitim personelinin görevinin müftülüğe cemaat bulmak olmadığını, öğrencilerin yerinin okul olduğunu dile getirdi.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesi kapsamında İstanbul-Çekmeköy’de öğrenciler ve aileleri camideki namaza davet edildi.

Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün X hesabından yapılan duyuruda, İlçe Müftülüğü koordinesinde ve ÇEDES projesi kapsamında yapılacak etkinliğe değinilerek “İkincisini düzenleyeceğimiz ‘Hep Birlikte Huzura Sabah Namazına’ programımıza tüm öğrenci ve velilerimizi bekleriz” denildi.

Duyuruda programın 14 Ocak Pazar günü yapılacağı ve namaz sonrası çorba ikram edileceği belirtildi. Çekmeköy Müftülüğü’nden ulaştığımız bir yetkili, kendilerinin proje için sadece yer tahsis ettiklerini, diğer tüm organizasyonun Çekmeköy İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünce yapıldığını söyledi. Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir çalışan ise okullarda duyuru yapıldığını doğruladı ve katılımın zorunlu olmadığını dile getirdi. Öte yandan bazı öğretmenler, daha önce yapılan ilk etkinlik için eğitimcilere de mesaj gittiğini belirtti.

“Çocukların olması gereken yer okuldur”

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Genel Başkanı Ömer Yılmaz, uygulamanın ülkenin birçok yerinde hayata geçirildiğini söyledi. Bu girişimleri kabul etmediklerini söyleyen Yılmaz, “Bakanlığın personeli, Diyanet’in personeli gibi çalışıyor. Çocuk ve ailelerin namaza davet edilmesi yaşam tarzına müdahaledir. Çocukların olması gereken yer okuldur. Kamu görevlileri bu şekilde çağrıda bulunamazlar” dedi.

Yılmaz, sabah namazının cemaatle yapılmadığını vurgulayarak, etkinliğin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Bakanlık personelinin okullardaki sorunlarla ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

“İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevi müftülüğe cemaat bulmak değil”

Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şube Hukuk Sekreteri Çayan Çalık da protokolün öğrencileri olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi:

“İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevi müftülüğe cemaat bulmak değildir. Öğrenciler istismar ediliyor, belli bir dinsel ritüelin parçası haline getiriliyor. Bu görevi kötüye kullanmaktır.”

Çalık, belli bir yaşam şeklinin genç nesillere dayatılmasının onların tarikat ve cemaatlere yönelmesine neden olacağını anlatarak, laik, bilimsel ve kamusal eğitimin hayata geçirilmesini istedi.

Çocukları ve aileleri namaza çağıran Çekmeköy Millî Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin görevden alınması gerektiğini savundu.

ÇEDES Projesi nedir?

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi kapsamında “manevi danışman” olarak görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kuran kursu hocaları, MEB okullarındaki öğrencilere “değerler eğitimi” veriyor.

Protokolde projenin amacı, “Öğrencilerimizin “milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan ve geliştiren fertler olmalarına katkı sağlamak” olarak açıklanıyor. Protokolde il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin görevleri arasında, “etkinlik ve çalışmalarda eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde eğitim yöneticisi, öğretmen, personel ve usta öğreticileri mevzuatına göre görevlendirir, mekân desteği sağlar ve okullarda gereken önlemleri alır”, “proje hakkında okul müdürlükleri aracılığıyla öğrenci ve velilere yönelik tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları yapılmasını sağlar” maddesi de yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.