Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın gözü kulağı İsviçre’de: Davos Zirvesi başladı, gündemde neler olacak?

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), dün (15 Ocak) İsviçre’nin Davos kasabasında başladı. 20 Ocak’a kadar sürecek zirvenin bu yılki teması “Güveni Yeniden İnşa Etmek” olarak belirlendi. Zirveye 50’den fazla devlet ve hükümet başkanı olmak üzere 2 bin 800 kişi katılacak. Peki zirvenin gündemi ne olacak? Kimler katılacak? Medyascope Dış Haberler Servisi, Davos hakkında bilmeniz gerekenleri derledi.

Bu yıl 54. kez düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF), jeopolitik gelişmeler, yapay zekâ, dijitalleşme konuşulacak. Düzenlenecek 300’ü aşkın oturumda, “Yapay zekâyı herkesin yararına olacak şekilde nasıl kullanabiliriz? Farklı düzenleyici ortam inovasyonu toplumsal risklerle nasıl dengeliyor?” gibi sorulara yanıt aranacak.

Kimler katılacak?

Zirveye Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Arjanti Cumhurbaşkanı Javier Milei katılacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ürdün Başbakanı Bisher al-Khasawneh ile İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan da katılacak.

OpenAI CEO’su Sam Altman’ın da bir panelde konuşmacı olarak yer alması bekleniyor.

Erdoğan, kurmaylarına “Gitmeyin” dedi

Bloomberg’den Fırat Kozok’un haberine göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurmaylarından, organizatörlerin İsrail-Hamas savaşındaki duruşu nedeniyle bu hafta Davos’ta düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu’na katılmamalarını istedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Davos’a katılmayı planladığı ancak Erdoğan’ın Şimşek’in Davos’a katılımını veto ettiği iddia edildi.

Davos denilince akıllara “One Minute” geliyor

Erdoğan’ın, “Benim için de bundan böyle Davos bitmiştir. Daha Davos’a gelmem! Bunu da böyle bilesin!” sözleri de uzun süre akıllarda kalmıştı. Dünya basınının da ilgisini çeken bu tartışmanın ardından Erdoğan, tepkisinin İsrail halkı ve Peres’e değil, kendisine söz hakkı vermeyen moderatöre olduğunu açıklamıştı. Peres ise Erdoğan’ın sözlerini esefle karşıladıklarını belirtmişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.