Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

205 milyoner ve milyarderden Davos’a çağrı: “Bizi hemen vergilendirin!”

Disney’in varisi Abigail Disney ve ünlü oyuncu Mark Ruffalo’nun da aralarında bulunduğu süper zengin 205 kişi, İsviçre’nin Davos kasabasında devam eden Dünya Ekonomik Forumu’ndaki (WEF) liderlere ve iş insanlarına çağrıda bulundu: “Dünyanın her yerinde enflasyonla boğuşan milyarlarca insan için çözüm belli. Bizi vergilendirin.

“Aşırı zenginliğin bedeli” başlıklı bir açık mektup kaleme alan 205 ultra zengin, Davos’taki liderlere şöyle seslendi:

“Son elli yılda servet hep yukarı doğru aktı. Son birkaç yılda ise bu süreç hızlandı. Çözümü aslında hepimiz görebiliyoruz. Sizler; dünya liderleri, bizleri vergilendirmelisiniz. Şu anda karşı karşıya olduğumuz hareketsizlik endişe verici. Eğer ayrımın köküyle ilgilenmeyeceksek, ‘ayrılmış bir dünyada işbirliği’ başlığı altında burada buluşmanın hiç anlamı yok. Demokrasiyi savunmak ve işbirliğini artırmak için daha adil ekonomiler yaratmak zorundayız. Bu çocuklarımıza bırakamayacağımız bir problem.’’

Abigail Disney

Kendilerine “Vatansever Milyarderler” adını veren grup, harekete geçmekte gecikmenin sonuçlarını felaket olacağını da ekledi:

“Toplumlar ancak bir yere kadar baskı ve strese dayanabilir. Bir anne ya da baba ancak bir yere kadar çocuğunun açlığına dayanabilir. Üstelik ultra zenginler servetlerine servet katarken… Harekete geçmemenin bedeli hareketin kendisinden ağır olacak. Şimdi harekete geçme zamanı.”

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, koronavirüs salgınının başlangıcından beri elde edilen servetin üçte ikisinin toplumun yüzde 1’lik kısmına ait olduğunu ortaya koydu. Oxfam’ın araştırmasına göre bu kesim, salgının başlangıcından beri servetlerine 26 trilyon dolar daha kattı. Yine Oxfam’ın çalışmasına göre ultra zenginlere uygulanacak yüzde 5’lik bir vergi, senede 1,7 trilyon dolarlık bir fon yaratabilir ve bu fonla 2 milyar insan yoksulluk seviyesi üzerine çıkarılabilir.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.