Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyanet, ilkokul öğrencilerine manevi danışmanlar ve din görevlileriyle değerler eğitimi verecek, cemaatle namaz kıldıracak

Diyanet İşleri Başkanlığı, ilkokul üç ve dördüncü sınıf öğrencilerine yönelik, “Genç Gönüller, Çocuk Gönüllerle Buluşuyor Projesi”ni başlattı. Proje kapsamında Diyanet, ilkokul öğrencilerine camilerde manevi danışmanlar ve din görevlileri eşliğinde değerler eğitimi verecek. Ayrıca lise ve üniversite öğrencileri arasından seçilecek “Diyanet Genç Gönüllüleri” ilkokul öğrencilerine rehberlik edecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Genç Gönüller, Çocuk Gönüllerle Buluşuyor Projesi”ni başlattı. Çalışma kapsamında ilkokul üç ve dördüncü sınıf öğrencilerine yönelik gençlik hizmet mekanları açılacak, camilerde manevi danışmanlar ve din görevlileri eşliğinde değerler eğitimi verilecek, öğrencilerin cemaatle öğle namazına katılmaları sağlanacak.

Müftülüklere gönderilen proje bilgilendirme yazılarında çalışmanın amacı, “Türkiye’nin 81 ilinde alanında eğitim almış gençlik koordinatörleri ve manevi danışmanlarımız marifetiyle topluma faydalı fertler yetiştirmeye katkı sunmak” olarak açıklandı. 

Yaz Kur’an kursları ve yedi ila 10 yaşa yönelik açılan Kur’an kurslarına katılan öğrencilerin proje kapsamındaki faaliyetlere katılımları hedeflendi. Projenin milli ve manevi değerlerine bağlı nesillerin yetişmesine katkı sağlanması istendi.

İlk aşamada pilot olarak Adana, Afyonkarahisar, Bursa, Konya, Manisa, Samsun, Şırnak, Tekirdağ il merkezleriyle, İstanbul’un Ümraniye, Beykoz, Sarıyer ve Ankara’nın Yenimahalle, Keçiören ilçeleri belirlendi. İlkokul öğrencilerine yönelik bir ilk olacak bu çalışma kapsamında, belirlenen pilot illerde en az 2 bin çocuk ve gence ulaşılması planlanıyor. Projenin pilot illerde uygulandıktan sonra çıktıları da göz önünde bulundurularak bir sonraki yıl 81 ilde yürütülmesi amaçlandı. Ayrıca bu proje sonraki çalışmalara öncülük edecek.

Çocukların ev ödevlerine yardım edilecek

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre sömestr tatilinin bitimiyle başlaması planlanan projede, genç gönüller ilkokul öğrencilerine haftalık programlar ve etkinlikler düzenleyecek. Buna göre öncelikle cumartesi veya pazar günü olmak üzere haftada bir gün çocuk gönüllerin ev ödevlerini yapmalarına yardım edecek olan genç gönüller, daha sonra da haftalık programa göre kamp yapma, cemaatle öğle namazı kılma gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek.

“Haftalık Program”, öncelikle cumartesi veya pazar günü olmak üzere haftada bir gün uygulanacak. İstenirse hafta içi bir gün de ek olarak olabilecek. Müftülükçe uygun görülen bir caminin bahçesinde günübirlik kamp yapılacak. Gerek görülmesi halinde, projeye katılan çocuklarla birlikte hafta içi okul ders saatlerinden sonra, o haftanın anlam ve önemine uygun olacak şekilde ziyaretler gerçekleştirilebilecek. 

Öğrenci grupları aynı semtte oturan öğrencilerden oluşacak, kız gruplarına kız, erkek gruplarına erkek genç gönüllüler rehber olacak. Bu görüşmeler manevi danışmanın takibinde olacak.  

Başkanlık, proje kapsamında belirlenen il ve ilçelerde tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri düzenleyecek. İlk olarak il müftülüklerinde komisyon oluşturacak. Daha sonra manevi danışman ve din görevlileri, Diyanet gençlik mekanları ve camiler ile genç gönüller ve çocuk gönülleri belirleme aşamasına geçecek. Başkanlık tüm bu aşamaların sonunda belirlediği gönülleri bir araya getirerek tanışmalarını sağlayacak.

Projede neler var? 

Proje kapsamında “Zamanı verimli kullanıyorum”, “İnanıyorum mutluyum”, “İbadetlerimi öğreniyorum”, “Dinimizin direği namaz”, “Berat Kandili”, “İncitmeden yardımlaşıyorum”, “Ramazan ve oruç”, “Mahremiyet bilinci”, “Kuranla buluşuyorum”, “Kadir gecesi”, “Ramazan Bayramı”, “Anne ve baba cennetin iki kapısı”, “Çocuk ve dua”, “Engeller engel değildir” gibi haftanın teması başlıkları olacak. Bu kapsamda, sohbetler, bilgi yarışmaları, her hafta öğle namazı buluşması, kadim oyunlar, ev ödevi yardımı, aile buluşması, ziyaretler, Kadir gecesi camii buluşması, film, kitap kritiği gibi etkinlikler yapılacak. İslam tarihindeki sağlık hizmetleri hakkında bilgi verilecek. 

Projeye katılan çocuklar ve velilerine yönelik projenin son haftasında “Camide Buluşuyorum” etkinliği düzenlenecek. 

Uygulanacak program aşağıda görülebilir:

“Genç Gönüller, Çocuk Gönüllerle Buluşuyor Projesi”ne Eğitim- Sen tepki gösterdi. Sendika, Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, dini vakıf ve derneklerin okullardaki faaliyetlerine son vermesini isteyen bir açıklama yayımladı.

Her türden dini inancı istismar ederek çocukları ve toplumu “tek din, tek mezhep” anlayışı üzerinden “tek tip” hale getirmeye çalışma girişimlerin kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada “Türkiye’de yaşanan yoğun dinselleşme, eğitim sürecinde dinsel sömürüye kaynaklık eden kimi pratik uygulama ve söylemlerin yaygınlaşması, son yıllarda eğitimin bütün kademelerinde yaşanan temel bir sorun olarak dikkat çekiyor. MEB, Diyanet, dini vakıf ve derneklerin işbirliği ile okul içinde ve dışında öğrencilere yönelik olarak hayata geçirilen dini faaliyetler, eğitim sisteminin adeta belli bir inanç ve mezhebin kuralları ve uygulamaları ile kuşatılması anlamına geliyor” denildi.

Eğitim-Sen’in yaptığı duyuruda özetle şöyle denildi:

Türkiye’de yıllardır bizzat iktidar eliyle hayata geçirilen ve birbirinden ayrı olması gereken eğitim alanı ile inanç alanlarının birbirine karıştırılmasına yönelik her türlü uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, dini vakıf ve derneklerin okullardaki faaliyetlerine son verilmeli.

Eğitim Sen olarak çocuklarımızın siyasi iktidarın kendi siyasal-ideolojik hedeflerine ulaşmak için hayata geçirdiği dini içerikli projelerin parçası haline getirilmesine karşı çıkıyor, okullarımızın dini içerikli faaliyet ve etkinliklerin değil, laik ve bilimsel eğitimin mekanları olması için bütün eğitim ve bilim emekçilerini, öğrenci ve velilerimizi birlikte mücadeleye davet ediyoruz.

Ali Erbaş: “Nesiller arasında etkileşimi artırmak için yapıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş sosyal medya platformu X üzerinden, “Nesillerimiz arasındaki etkileşimi artırmak ve onlara doğru bir rol model sunabilmek gayesi ile başlatacağımız bu proje kapsamında üniversite ve lise öğrencisi Diyanet genç gönüllülerimiz, ilkokulda öğrenim gören kardeşlerine yönelik etkinlikler düzenleyecekler, onlara doğru bir şekilde rehberlik etmeye çalışacaklar” dedi

Eğitim uzmanları soruyor: “Eğitim verecek gençler hangi yetkinliklere sahip?”

Eğitim Uzmanı Özgür Bozdoğan ise projenin il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile protokol yapılmadığını, doğrudan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hayata geçirildiğini söyledi.

Projenin hukuki olarak sorun yaratacağını dile getiren Bozdoğan, eğitim verecek kişilere değindi:

“Projede genç gönüllülerden söz ediliyor. Bu gençler kimler? Hangi eğitimleri aldılar? Hangi bilgi, donanım, eğitimle, yetkinlikle küçük yaştaki çocuklar eğitim verebiliyorlar? Bu durumun çocukların ruhsal ve bedensel sağlığı açısından risk barındırmadığını kimse söyleyemez.”

Projenin yeni bir kuşak oluşturmanın bir adımı olduğunu ifade eden Bozdoğan, uygulamanın sağlıklı sonuçları olmayacağını söyledi. Çalışmanın kamuoyunda tartışılması gerektiğini savunan eğitim uzmanı, çocuk haklarının ön planda tutulması ve faydasının gözetilmesini vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.