Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Bağlar Belediyesi’ndeki rüşvet soruşturması: Belediye başkanı üç hafta izlenmiş

Diyarbakır Bağlar Belediyesi’ndeki rüşvet soruşturmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu dahil üç şüphelinin, üç hafta boyunca teknik araçlarla izlendiği, ses ve görüntülü olarak kayıt altına alındığı bilgileri yer aldı.

Diyarbakır Bağlar Belediyesi’ne yönelik düzenlenen rüşvet operasyonuna ilişkin ayrıntılar ortaya çıkıyor. AKP’li Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, tutuklu başkan yardımcısı Sıddık Aycıl ve İmar Müdürü Fırat Kılıç ile ilgili hazırlanan iddianamede çarpıcı detaylar yer aldı.

Sanıkların 10 yıla kadar hapislerinin istendiği iddianamede, Fırat Kılıç’ın her ne kadar işçi gözükse de, belediyenin internet sitesinde İmar Müdürü olarak görev yaptığı ve toplantılara katıldığı belirtildi.

İddianamede, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 27 Ekim 2023’te aldığı kararla şüpheliler Hüseyin Beyoğlu, Sıddık Aycıl ve Fırat Kılıç’ın kamuya açık yerler ile işyerlerindeki faaliyetlerinin üç hafta süreyle teknik araçlarla izlendiği, gizli olarak ses ve görüntü kaydı alındığı aktarıldı. Rüşvet iddianamesinde, Fırat Kılıç ile müşteki Nusret Bekiranlı arasındaki telefon görüşmelerinin kayıtlarına da yer verildi.

Savcılık iddianamesinde, belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun 2 Kasım’da savcılıkta verdiği ifadede, müştekiyi tanımadığını ve müştekinin tevhit başvurusundan haberi olmadığını söylediği belirtilerek, “Şüpheli Hüseyin Beyoğlu’nun 31.10.2023 tarihli tape kaydında şüpheli Fırat Kılıç ile birlikte makamına gelen müştekiye, tevhit başvurusunun sonuçlanması için araya koyduğu referansları kastederek, ‘Tüm Türkiye’yi ayağa kaldırmışsınız ayağa, tamam yardımcı olun’ şeklinde sözler sarf etmesinin müştekinin tevhit başvurusu ve aşamalarından haberdar olduğunu göstermesi bakımından şüphelinin savunmasının suçtan kurtulmaya matuf olduğunu ispatlar nitelikte olduğu” belirtildi.

İddianamede, “Şüphelilerin müştekiden talep ettiği haksız maddi menfaatin planlı soruşturma işlemi neticesinde müşteki tarafından şüpheli Fırat Kılıç’a teslimi ile aynı gün 4 buçuk ay işlemsiz kalan evrakın şüpheli Sıddık Aycıl tarafından işleme alınarak encümene sevk edilmesi ve şüpheli Sıddık Aycıl’ın bunun bir tesadüf olduğunu savunmasının hayatın olağan akışına açık bir şekilde aykırı olduğu görülmektedir” denildi.

Ne oldu?

Bağlar Belediyesi’ne başvuran bir iş insanı, İmar Müdürlüğü’nde çalışan Fırat Kılıç’ın kendisinden rüşvet istemesi üzerine durumu polise bildirdi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri, önceki gün Kılıç’a teslim edilmek üzere seri numaraları alınmış paraların teslimi sırasında baskın düzenledi. Rüşvet operasyonu kapsamında Kılıç gözaltına alındı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü’nde ifadesi alınan ve imza yetkisi bulunmadığı belirtilen Kılıç’ın ifadeleri üzerine soruşturmayı genişleten polisin, bu kez imardan sorumlu başkan yardımcısı Sıddık Aycıl da aynı günün akşamı gözaltına aldığı ortaya çıktı.

Aycıl’ın aynı zamanda Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun özel kalem müdürlüğü de yaptığı ortaya çıktı.

Rüşvet operasyonunda gözaltına alınan başkan yardımcısının özel kalem müdürlüğü dahil belediyede dört şube müdürlüğüne baktığını Medyascope gündeme getirmişti.

Hüseyin Beyoğlu’nun belediye başkanı olmasının ardından Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde acil tıp teknisyeni olarak görev yapan Sıddık Aycıl, belediyeye özel kalem müdürü olarak getirilmişti.

Aycıl’a belediyenin önemli birimlerinden olan İmar ve Şehircilik, Yapı Kontrol, Teftiş Kurulu ve Kültür ve Sosyal İşler müdürlükleri de verilmişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı rüşvet soruşturmasına ilişkin iddianamesini hazırladı. Hazırlanan iddianamede, Hüseyin Beyoğlu, Sıddık Aycıl ve Fırat Kılıç hakkında TCK’nın “irtikap” suçunu düzenleyen 250. Maddesi’nden beş yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istenildi.

İddianame 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi. Şüpheliler “görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak” suçundan yargılanacak. Edinilen bilgiye göre üç kişinin yargılandığı davanın duruşması önümüzdeki günlerde başlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.