Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adalet Bakanı Tunç, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı 82 model arabaya benzetti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı 1982 model bir arabaya benzeterek, “Anayasa’mız o eski arabaya takılan yeni araçlar nedeniyle adeta bir protez anayasaya dönüşmüş durumda” diye konuştu. Yeni anayasa yapmanın, milletvekillerinin millete borcu olduğunu söyleyen Tunç “Anayasa birilerine göre yamalı bohçaya dönüştü” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 25 Ocak Perşembe günü “Yeni Anayasa Genel Değerlendirme Çalıştayı”nın açılışında konuştu. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum başkanlığında düzenlenen çalıştay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı.

“Anayasamızı 1982 model bir arabaya benzetiyoruz, protez anayasaya dönüşmüş durumda”

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra yapılan 1982 Anayasası’yla ilgili Tunç, şöyle konuştu:

“Vesayetçi ruh azaltılmaya çalışıldı ama tamamen silindiğini söylemek mümkün değil çünkü bu ruhun maddelere kadar işlediğini herkes, anayasa hukukçularımız, siyasetçilerimiz de ifade ediyorlar. 1982 Anayasamızı 1980 darbesinin ardından yapılan 1982 model bir arabaya benzetiyoruz. Bu süre içerisinde ihtiyaçlarımıza göre bu eski arabada çok sayıda parça değişikliği yaptık ama o parçalarla artık bu yüzyılda, yeni modern çağda o araçla gitmenin artık doğru olmadığını hep birlikte söylüyoruz. Bu Anayasa’mız o eski arabaya takılan yeni araçlar nedeniyle adeta bir protez anayasaya da dönüşmüş durumda.”

“Anayasa birilerine göre yamalı bohçaya dönüştü, yeni bir anayasa istiyoruz”

AKP iktidarında Anayasa’da yapılan değişikliklere değinen Tunç, “Son 21 yılda gerçekleştirdiğimiz, Anayasamızdaki vesayetçi ruhu azaltan düzenlemelere rağmen yeni bir anayasa istiyoruz” dedi. Tunç, şöyle devam etti:

“Halen yürürlükte olan 1982 Anayasası’nın yerine sivil ve demokratik bir anayasanın hazırlanması son derece elzemdir. Gazi Meclisimiz bu Anayasa’yı defalarca değiştirdi. En önemli reformlar ve en demokratik değişimler son 21 yılda TBMM’de gerçekleşti. Bugüne kadar 177 maddeden oluşan Anayasa’mızda 19 kez değişiklik yapıldı ve 184 yere dokunuldu. Yani madde sayısından daha fazla değişiklik söz konusu oldu. Anayasa’nın bir yerinde art arda yedi maddenin değiştiğini görüyoruz. Hem metin bakımından yeknesaklığın bozulduğunu görüyoruz, hem de birilerine göre ‘Yamalı bohçaya dönüştü’, birilerine göre ‘Delik deşik bir Anayasa’ şeklinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hak etmediği bir takım eleştirilere maruz kalıyoruz.”

“Milletimize olan borcu yerine getirmek milletvekillerinin asli görevlerinden”

“Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcında, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım attığımız bir dönemde artık TBMM’de bu uzlaşmanın sağlanması noktasında biraz daha çok çaba ve gayret göstermemiz gereken bir dönemdeyiz. Milletimize olan bu borcu yerine getirmek de en başta tabii ki parlamentoda görev yapan milletvekillerimizin asli görevlerinden.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.