Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Baykar, Ukrayna’daki SİHA fabrikasının inşasına başladı

Baykar Teknoloji CEO’u Haluk Bayraktar, Türkiye’nin Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında 500 kişiye istihdam sağlayacak ve TB2 ya da TB3 modelli insansız hava araçlarının da üretileceği fabrikanın inşasına başlandığını duyurdu.

Bayraktar SİHA’ları, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte dünya çapında ün kazandı. Baykar, TB2’ler için en az 30 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladıklarını açıkladı. Düşünce kuruluşu SIPRI’ye göre bu ülkeler arasında Ukrayna, Etiyopya, Libya ve Azerbaycan da bulunuyor.

Baykar CEO’su Haluk Bayraktar, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı’nda Reuters’a yaptığı açıklamada “Fabrikamız inşa ediliyor… İnşaatı bitirmek için yaklaşık 12 aya ihtiyacımız var. Daha sonra iç makine, ekipman ve organizasyon yapısına geçeceğiz. Ukrayna’daki fabrika büyük bir fabrika, yaklaşık 500 kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz” dedi.

Haluk Bayraktar

Yılda yaklaşık 120 adet İHA üreteceklerini belirten Bayraktar, fabrikadaki üretimin TB2’ye mi yoksa TB3’e mi odaklanacağının henüz netleşmediğini aktardı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve bölgede devam eden çatışmanın yarattığı güvenlik sorunlarının fabrika için bir endişe yaratıp yaratmadığı sorulduğunda Bayraktar, “hiçbir şeyin” fabrikanın inşasını durduramayacağını belirtti. Bayraktar ayrıca, şirketin önümüzdeki 2 yıl içerisinde Suudi Arabistan’da da üretime başlamak için planlar yapıldığını aktardı.

Şirketin 2024 hedeflerine dair de bilgi veren Bayraktar, 2023’te 36 adet olan Akıncı’nın üretiminin iki katına çıkaracaklarını; TB2’nin üretiminin ise yılda 230 adet ile sınırlı kalacağını ifade etti. Öte yandan şirket, Kızılelma ve TB3 İHA’larının yeni modellerinden de onlarca adet üretmeyi planlıyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.