Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Ankara’ya döndü

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı 12 Şubat’ta Ankara’ya döndü. Gezeravcı, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile yaptığı açıklamada, “Bu başarı, Türkiye’deki her hanenin içinden birer çocuğun başarısıdır” dedi. 

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı Türkiye’ye döndü. 18 günlük uzay yolculuğu 10 Şubat’ta ABD Florida’da sonlanan Gezeravcı’yı, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever tarafından karşılandı.

13 çocuk ise apronda Gezeravcı’ya çiçek takdim etti. Gezeravcı da Uluslararası Uzay İstasyonu’na giderken yanında götürdüğü 13 Türk bayrağını çocuklara verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Gezeravcı, havalimanında saat 11.00’de basın toplantısı yaptı. 

“Bu başarı, Türkiye’deki her hanenin içinden birer çocuğun başarısıdır”

“Bu sadece başlangıçtı, bir yere varış hikayesi değildi” diyen Gezeravcı, Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında 10 ana hedeften bir tanesinin gerçekleştirilmiş olduğunu söyledi:

“Devletimizin atmış olduğu bu güçlü adımlarla hak ettiğimiz özgüveni ayağa kaldırdık, bundan sonra koşar adımla ileri gitmeye devam edeceğiz. Her aileden birer ferdin bizimle birlikte oraya gittiğini hissettiğimi dile getiriyorum. Bu başarı bireysel bir başarı değil. Bu başarı, Türkiye’deki her hanenin içinden birer çocuğun başarısıdır. Gelecekteki kutlu yürüyüşümüz herkes için hayırlı uğurlu olsun.”

“Zamanın akışını kaybediyorsunuz”

Gezeravcı, Dünya’ya dışarıdan bakmanın nasıl bir duygu olduğuna yönelik soruya, “Dünyanın ne derece güzel, bize ne derece harika imkanlar sunduğunu o dışarıdan da ne derece büyük bir cazibe merkezi olduğunu oradan gözlemleme imkanı bulmak müthiş bir deneyimdi.  Askeri havacılıkta ‘hedef büyülenmesi’ diye bir tabir var. Bakıp da büyülenmediğiniz bir alan yok. Gözlem esnasında geçirdiğiniz anda zamanın akışını kaybediyorsunuz” yanıtını verdi. 

“Benim de şaşırdığım bir süreçti”

Sağlık durumu ve yerçekimsiz ortama adaptasyon konusundaki deneyimlerinin sorulması üzerine Gezeravcı, sağlık durumunun iyi olduğunu ve bu konuda sorun yaşamadığını söyledi. Gezeravcı, adaptasyon sürecini “Fırlatmanın 12. dakikasında koltuğumdan çözüldüğüm andan itibaren yerçekimsiz ortamın vermiş olduğu hareket imkanını tecrübe etme, o ortama adaptasyon imkanı buldum. Benim de şaşırdığım bir süreçti” diye anlattı. 

Ne Olmuştu?

Gezeravcı ve beraberindeki üç astronot, SpaceX’in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyan Falcon-9 roketiyle birlikte Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 19 Ocak’ta saat 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatıldı. 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından 20 Ocak’ta TSİ 13.40’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) 14 gün boyunca Türk bilim insanlarının araştırmaları için 13 farklı deneyi gerçekleştirdi. 10 Şubat’ta ABD’de Florida açıklarına inen ekibin sağlık kontrolleri yapıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.