Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cari açık 2023’te 45 milyar dolara ulaştı | Murat Özsoy: “Ekonomi yönetiminin sınavı enflasyonla mücadele ederken cari açığı düşürmek olacak”

Merkez Bankası verilerine göre 2023 yılında cari açık 45 milyar dolara ulaştı. Cari dengeyi Medyascope için değerlendiren ekonomist Murat Özsoy “Ekonomi yönetiminin bu yıl en çok zorlanacağı konu, hem enflasyon ile mücadele ederken büyümeyi çok fazla frenlememek, hem de bir yandan cari açığı düşürmek olacaktır” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023 yılı aralık ayına ait ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Aralık ayında 2 milyar dolar cari açık verilirken, 2023 yılında açık 45 milyar 150 milyon dolara ulaştı. 10,7 milyar dolar net hata ve noksan kaydedildi.

2023’te cari açık, Orta Vadeli Program’da (OVP) 42,5 milyar dolarlık tahminin üzerinde gerçekleşti.

“2023 yılında cari açık rakamının OVP hedefinin üzerinde gelmesi sürpriz olmadı”

OVP tahminine yılın ilk yedi ayında ulaşan cari açığı ekonomist Murat Özsoy, 11 Eylül 2023’te Medyascope’a değerlendirmiş ve “Son çeyrekte cari açığın gidişatı, OVP’de asıl hedefin ne olduğunu gösterecek” demişti. Özsoy, güncel verileri yeniden yorumlayarak “2023 yılında cari açık rakamının OVP hedefinin üzerinde gelmesi benim açımdan sürpriz olmadı” dedi.

OVP’de 2024 yılı sonunda cari açığın 34,7 milyar dolar seviyesine inmesinin hedeflendiğini hatırlatan Özsoy, “Bu yıl enflasyon ile mücadele kapsamında büyümenin nispeten daha yavaş olması ve özellikle cari denge üzerinde negatif etkisi olan otomobilde yüzde 30 seviyelerinde bir daralma beklentisi cari açığı aşağıya çekici faktörler olabilir” diye konuştu.

“Dış ticaret açığı cari açığın azalmasına engel olabilir”

Özsoy, cari açığın önemli kalemlerinden dış ticaret açığındaki gelişmelere de değindi. 2023’te 106 milyar dolar olarak ölçülen dış ticaret açığının, 2024’te de benzer seviyelerde olması riskine dikkat çeken Özsoy, “Bu yıl yine 100 milyar dolar civarında bir dış ticaret açığı verilecek olursa bu durum diğer faktörlerden daha fazla bir ağırlık teşkil ederek, cari açığın azalması önünde bir engel olur” dedi. 

“Ekonomi yönetiminin sınavı”

Özsoy, ekonomi yönetiminin zorlanacağı konulara ilişkin şunları söyledi:

“Ekonomi yönetiminin bu yıl en çok zorlanacağı konu, hem enflasyon ile mücadele ederken büyümeyi çok fazla frenlememek, hem de bir yandan cari açığı düşürmek olacaktır. En büyük sınav da sene sonuna doğru verilecektir. Eğer enflasyondaki baz etkisi kaynaklı düşüşler enflasyonun gerçek manada düştüğü şeklinde bir algı yanılması üretirse ve sene sonuna doğru politika faiz oranında bir indirime gidilirse kur etkisi kaynaklı olarak cari denge bu yılın son döneminde belirgin bir yükseliş gösterebilir.”

“Yabancı yatırım bankalarının Türkiye raporlarında negatif revizyonlar göreceğimizi düşünüyorum”

“Ben açıkçası yılın ikinci yarısında, 2024 yılı cari denge ve büyüme rakamlarında içeride bir revizyon olmasa bile yabancı yatırım bankalarının Türkiye’ye ilişkin raporlarında negatif yönde revizyonlar göreceğimizi düşünüyorum. Bu durum içeride piyasalar tarafından satın alınırsa, dengelerde bozulmalar gündeme gelebilir. Ekonomi yönetiminin çok geç kalmadan bugünden bu tip senaryoları gündeme almasını, yabancı banka ve yatırım kuruluşları kaynaklı raporlar ile iç piyasa dengelerinin bozulmasını önleyici finansal istikrar tedbirlerini alması gerektiğini düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.