Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erzincan-İliç’teki maden hakkında Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle TBMM’ye verilen soru önergesi ortaya çıktı | “Toplam siyanür ölçümleri dedeksiyon limitinin altında”

Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin etrafında biriktirilen toprak kaydı. Madenin işletmeci şirketi Anagold Madencilik, acil durum planının devreye alındığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dokuz işçiye ulaşılamadığını açıkladı. Söz konusu maden hakkında Temmuz 2022’de dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması üzerine verilen soru önergesi ortaya çıktı.

Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin etrafında biriktirilen toprak kaydı. Madenin işletmeci şirketi Anagold Madencilik, acil durum planının devreye alındığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dokuz işçiye ulaşılamadığını, bölgeye AFAD ekiplerinin yanı sıra 3. Ordu’nun, jandarma ve emniyet güçlerinin sevk edildiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14.28 sıralarında toprak kayması meydana geldiğini söyledi. Yerlikaya, “Madenden çıkarılan toprakların istiflendiği büyük bir alan var, o alanın ağırlığı taşıyamaması nedeniyle kayması sebebiyle maalesef dokuz çalışanımızın altında kaldığı değerlendiriliyor” dedi.

Söz konusu maden hakkında Temmuz 2022’de dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması üzerine CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un verdiği soru önergesi ortaya çıktı.

Soru önergesinde madenin çevre felaketine sebep olacak faaliyetleriyle ilgili önlemleri, bakanlığın olası bir çevre felaketine karşı acil eylem planının bulunup bulunmadığı soruldu.

Önergede yer alan dört soru şöyle:

  • “Bakanlığınız, Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni sahasında büyük bir çevre felaketine neden olacak şekilde faaliyetlerine devam eden Anagold Madencilik firması ile ilgili idari bir inceleme yapmış mıdır, yapılmış ise incelemenin sonuçları nedir?
  • 18 Kasım 2021 tarihinde Giresun Şebinkarahisar’da Nesko Madencilik firmasına ait madenin cevher zenginleştirme tesisinde kullanılan siyanür, atık depolama tesisindeki patlama sonrasında tesis yakınındaki dereye karışmış ve büyük bir çevre felaketi yaşanmıştı. Bakanlığınız, benzer bir felaketin yaşanmaması için Anagold firmasına ait Erzincan İliç Çöpler Alto Madeni sahasında ne gibi önlemler almıştır?
  • Bakanlığınızın, Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni sahasında yaşanacak olası bir çevre felaketine karşı acil eylem planı bulunmakta mıdır?
  • Bakanlığınız, Erzincan İliç Çöpler Alto Madeni sahasında siyanür ve sülfirik asit içeren kimyasalların buharlaştırılarak atmosfere verilmesinden haberdar mıdır?”

Kurum’un önergeye verdiği cevapta ise maden sahasındaki faaliyet sırasında izlenecek tüm parametreler, izleme sıklıkları ve alınacak tüm önlemler; ÇED sürecinde belirlendiği ve bakanlık tarafından takip edildiği söylendi:

“Maden sahası içinde ve civar köylerde ÇED taahhüdü olarak 7 ayrı noktada sürekli HCN (Hidrojen Siyanür) gazı ölçümleri gerçekleştirilmekte ve bu ölçümler kayıt altına alınmaktadır. Bugüne kadar bu alanlarda HCN (Hidrojen Siyanür) oluşumu gözlemlenmemiştir. Bu detektörlere ek olarak proses alanlarında ayrıca İş Güvenliği maksatlı olarak işletilen 49 adet sabit HCN (Hidrojen Siyanür) detektörü daha mevcuttur.”

“Toplam siyanür ölçümleri dedeksiyon limitinin altındadır”

Ayrıca cevapta madenden siyanür sızdığı iddialarına da yanıt verildi:

“Bakanlığımızca konuya ilişkin olarak atık barajından alınan numunelerin analiz sonuçlarına göre, toplam siyanür ölçümleri dedeksiyon limitinin altındadır. Yani söz konusu atık barajında siyanür tespit edilmemiştir. Tesise ait Maden Atığı Depolama alanından alıcı ortama herhangi bir atık su deşarjı söz konusu değildir. Her ay 19 adet yeraltı, kaynak, su deposu ve çeşmeden, 8 adet yüzey suyu noktasından örnekler alınmaktadır. Yeraltısuları ayda 1 kez, yüzey suları ise ayda 2 kez olmak üzere, örneklenmekte ve yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli çevre laboratuvarlarına analize gönderilmektedir. Alanda sızdırmazlığa ilişkin gerekli tedbirlerin alındığı tespit edildikten sonra atık depolama izni verilmiştir”

Tesise daha önce 16 milyon TL ceza kesildi

Soru önergesine verilen cevapta daha önce bakanlığın maden ocağına kestiği cezalardan da söz edildi, “Tesise 131 bin 516 TL, 21.06.2022 tarihinde cevher sahasına ait boru hatlarındaki arıza sonucu meydana geldiği beyan edilen çevre kirliliğine istinaden ise aynı maddenin (v) bendi kapsamında 16 milyon 441 bin 440 TL para cezası uygulanmış ve kanunun 15’inci maddesi gereğince de ilave çevresel iyileştirme çalışmaları tamamlanıncaya kadar faaliyetin durdurulması kararı alınmıştır” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.