Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sevilay Çelenk, Barış Akademisyenleri’nin hukuk mücadelesi hakkında konuştu: “Gelinen nokta vahim”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Barış Akademisyenleri’nin hukuk mücadelesiyle ilgili konuştu, “Kâbus gibi bir yedi yıllık yargılama sürecinin sonunda görevi iadesine karar verilen Barış Akademisyenleri göreve dönemiyor” dedi.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Barış Akademisyenleri’nin yedi yıllık hukuk mücadelesi hakkında konuştu. Çelenk, “Yedi yıldan sonra göreve iade kararları verilen ve ihraçlardan sonra gidip yerleştikleri yerlerden geri dönerek yeniden üniversitelerine üniversitelerin olduğu kentlere gelen barış imzacılarının bunca yıldan ve bunca gelişmeden sonra ikinci kez ihraç edilmeleri gibi bir hakikatle karşı karşıyayız. Kâbus gibi bir yedi yıllık yargılama sürecinin sonunda görevi iadesine karar verilen Barış Akademisyenleri göreve dönemiyor” dedi.

Türkiye’de hukuk alanında tarifi mümkün olmayan olayların yaşandığını dile getiren Çelenk, “‘Adaletin olmadığı yerde, devlet büyük bir çeteden başka nedir ki?’ diye soran filozofları her gün yeniden doğrulayan gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta, 7 Şubat haftasıydı. O gün, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza attıkları için Türkiye’de 27 farklı üniversitede görev yapmakta olan 184 akademisyen, meslekten ve kamu görevinden bir gecede ihraç edildi. İhraçlar o gün başlamamıştı ve o gün bitmedi de fakat 7 Şubat 2017, kitlesel biçimde Barış Akademisyenleri’nin tasfiyesinin gerçekleştiği bu ülkenin utanç tarihine yazılan bir gündür” diye konuştu.

“Yedi yıllık hukuk mücadelesinin geldiği nokta vahim”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yapılan eylemi “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirmesi üzerine beraat ettiklerini anlatan Çelenk, göreve dönüş için Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu‘na yapılan başvuruların da beş yıl bekletildikten sonra reddedildiğini açıkladı.

Akademisyenlerin keyfi uygulamalar nedeniyle mesleklerine dönemediğini belirten Çelenk, “Mahkemeye başvuran 377 akademisyenin 157’sinin başvurusu hakkında ret, 162’sinin başvurusu hakkında kabul verilirken, 67 akademisyen hakkında ise henüz karar verilmedi. İstinaf aşamasında ise başvurusu kabul edilen 162 akademisyenin 11’i hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilirken, 7 akademisyen hakkında ise ihracın onanmasına yani iade işleminin iptaline karar verildi. Bu rakamlar bile akademisyenlerin başına gelen tutarsızlıkları, çelişkileri gösteriyor. Barış Akademisyenleri’nin yedi yıllık hukuk mücadelesinin geldiği nokta vahim” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.