Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özel’den Kurum’a İliç yanıtı: “Üç, dört kat kapasite artışı çevreye zarar vermez’ diye imza atmışsın, iktidar şirketi ödüllendirdi”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erzincan-İliç’te maden sahasındaki toprak kaymasının ardından Murat Kurum’un sorumluluğuna işaret etti. Madenin kapatılması gerektiğini savunan Özel, Murat Kurum’un “Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler” sözlerine, “Sen ‘Üç kat, dört kat kapasite artışı çevreye zarar vermez’ diye imza atmışsın, bugün ortadadır. Bu iktidar şirketi cezalandırma değil ödüllendirme yoluna gitmiştir” yanıtını verdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir’de aday tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erzincan-İliç’te Çöpler Altın Maden sahasındaki toprak kaymasına ilişkin konuşan Özel, facianın yaşandığı maden şirketinin yerli ortağının “Operasyonel sorumluluğumuz yok” açıklaması hakkındaki soruyu şöyle yanıtladı:

“Şimdi kendilerini bu işten sıyırmaya çalışmaları, bugüne kadar kamu yönetimi, iktidar ile olan yakın ilişkileri ile olmaması gereken bir yöntem ile oradan altın çıkarılmasına seyirci kalıp, daha doğrusu teşvik ve kaynak sağlayıp, milletin sağlığı ve canı pahasına orayı sömürenler sorumluluktan kurtulamazlar.”

“O maden kapatılmalıdır”

Konuya ilişkin CHP’nin çalışması olup olmadığının sorulması üzerine Özel, “Yıllardır çevre mücadelesi verenlere terörist muamelesi yapanlar, çevre aktivistlerinin her fırsatta jandarma aracının içine atıp, gözaltına alıp, yıldırma gözaltıları yapanlar, bunun talimatını verenler bu facianın sorumlusudur. O maden derhal kapatılmalıdır” diye konuştu. 

“Kurum’un imzası vardır”

Özgür Özel, Murat Kurum’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu döneminde ÇED raporunun verildiğini hatırlattı ve Kurum’un “Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler. Bu işletmenin çevre mevzuatına uygun iş yapıp yapmadığı tam 135 kez denetlendi” sözlerine yanıt verdi:

“Çok tali görülmekle birlikte bir tutumu ortaya koymak açısından bu madenin kapasite artış raporunun altında Murat Kurum’un imzası vardır. Şimdi bu artışı, ‘Biz sadece çevre değerlendirmesine imza attık’ diyor. Sen ‘Üç kat, dört kat kapasite artışı çevreye zarar vermez’ diye imza atmışsın, bugün ortadadır.”

“Cezalandırmak değil ödüllendirmek”

Haziran 2022’de madende sızıntı olduğunu ve üç ay madende üretimin durdurulduğunu hatırlatan Özel, daha sonraki süreçte yaşananları, “Ne oldu? 116,2 milyon lira ceza kesildi. Sonra faaliyete başladı. Peki bundan sonra ne oldu? Birkaç ay sonra Meclis’e getirilen kanun ile 16 milyon lira ceza kesilen bu şirketin 222 milyon lira vergi borcu affedildi. Bir yandan 16 milyon ceza kesip bir yandan bu cezanın 12,13 katı bir vergi borcunu affetmek. Şirketi cezalandırmak değil ödüllendirme yoluna gitmiştir bu iktidar” sözleriyle eleştirdi. 

“Böyle bir devrim İzmir’e yakışırdı”

Özgür Özel, İzmir’de Karaburun ve Çiğli Belediye Başkan Adaylarının neden değiştiği sorusunu, “CHP’de bir değişim olacaksa bugün ortalama belediye başkanı yaşı 45 ise benden bile 4 yaş genç ise böyle bir devrim İzmir’e yakışırdı. İzmir’de bugüne kadar Cumhuriyet tarihi boyunca altı kadın belediye başkanı oldu. 1 Nisan’da dokuz kadın belediye başkanımız olacak. Bu devrimi İzmirli kadınlarına, Atatürk’ün kızlarına, kadınlarına, Atatürk’ün gençlerine emanet ediyorum” diye yanıtladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.