Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Kurum’dan Erzincan-İliç için ÇED raporu iddialarına yanıt: “Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler”

Eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AKP İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, Erzincan-İliç Çöpler Altın Maden sahasıyla ilgili bakanlığı döneminde yaşanan ihmal iddiaları ile ilgili konuştu: “Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler. Bu işletmenin çevre mevzuatına uygun iş yapıp yapmadığı tam 135 kez denetlendi.”

AKP’nin İBB adayı Murat Kurum’un 2020’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı iken Erzincan-İliç’teki altın maden sahası için “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” diyerek maden bölgesi için kapasite artırımına onay verdiği iddia edildi.

 “Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler

Erzincan- İliç’teki Çöpler Altın Maden sahasıyla ilgili kapasite artırımı iddialarına ilişkin açıklama yapan Kurum, “Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez. Böyle bir yetkisi yoktur Bakanlığım döneminde bu işletmeye verilen ÇED raporunu dile getiriyorlar. Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler. İşletmeye, çevreye, doğaya zarar veriyor mu, vermiyor mu buna bakar. Bakanlığımız döneminde bu işletmenin çevresel etki denetimleri çok sıkı bir şekilde yapıldı. Bu işletmenin çevre mevzuatına uygun iş yapıp yapmadığı tam 135 kez denetlendi” dedi. 

İşletme hakkında, çevreyi kirlettiğiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu söyleyen Kurum, kanunda öngörülen bütün cezai süreçleri müsamaha göstermeden uyguladıklarını söyledi. 

“Bu konuyu hangi vicdanla İstanbul seçimlerine getirdiniz?”

Dün geceden beri (13 Şubat Çarşamba) sistematik ve bilinçli bir algı operasyonu ve kara propaganda başlatıldığını söyleyen Kurum “Milletimizi yasa boğan böylesi bir hadisede bu konu, siyasi bir istismara dönüştürüldü. Masa başında üretilmiş pek çok yalan haber, her yere servis edildi. Bu kötü niyetli arkadaşlara soruyoruz: ‘Siz hangi vicdanla, hangi duyguyla bu konuyu İstanbul’a ve İstanbul seçimlerine getirdiniz? Vatandaşlarımızın daha toprağın altında olduğu bir yerde, bu olayı siyasete alet etmek vicdansızlıktır, insafsızlıktır‘” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.