Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erzincan- İliç’teki maden faciasında dördüncü gün: Dokuz işçiye hâlâ ulaşılamadı, altı şüpheli tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

Editör: Berna Büyükbayrak

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden sahasında toprak altında kalan dokuz işçiyi arama çalışmalarında dört gün geride kaldı. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, maden faciasında gözaltına alınan sekiz şüpheli arasında, firmanın Kanadalı yetkilisinin de olduğunu bildirdi. Şüpheliler 16 Şubat Cuma sabahı adliyeye sevk edildi, şüphelilerden altısı hakkında tutuklama talep edildi. Tutuklama talep edilen şüphelilerden birinin Kanada vatandaşı olduğu öğrenildi.

Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin etrafında biriktirilen toprak 13 Şubat Salı günü saat 14.28 civarında kaydı. Madenin işletmeci şirketi Anagold Madencilik, acil durum planının devreye alındığını açıkladı. Faciası sonrası başlatılan arama-kurtarma çalışmalarında dördüncü güne girildi. İşçilerden bazılarının telefonlarından sinyal alındığı açıklansa da dokuz işçiden hâlâ haber alınamıyor. Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü ilerliyor.

Maden faciasında toprak altında kalan dokuz işçiden yedisinin isimleri belli oldu: Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya, Ramazan Çimen ve Uğur Yıldız.

Sekiz şüpheliden altısı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

DHA’nın haberine göre, adliyeye sevk edilen 8 şüpheliden 6’sının tutuklanması talep edilirken, 2 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmaları için mahkemeye sevk edildi.

“Gözaltına alınanlar arasında firmanın Kanadalı yöneticisi de bulunuyor”

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, maden ocağında yaşanan toprak kayması ile ilgili gözaltına alınan sekiz şüpheli arasında, firmanın Kanadalı yetkilisinin de olduğunu bildirdi:

Yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen deliller neticesinde, ilk tespitlere göre olayın meydana gelmesinde kusuru bulunduğu değerlendirilen ilgili firmanın işveren vekili pozisyonunda bulunan Kanada uyruklu bir kişi de dahil olmak üzere toplam 8 kişi, 14 Şubat’ta gözaltına alınmıştır.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan yazılı açıklamada, olayla ilgili dört savcının görevlendirildiği belirtildi.

Sekiz şüpheliden ikisi hakkında tutuklama talep edildi

Faciaya ilişkin gözaltına alınan sekiz şüphelinin 16 Şubat Cuma sabahı adliyeye sevk edildiği bildirildi. Sekiz şüpheliden ikisi için savcılık tutuklama talep etti. Tutuklama talep edilen şüphelilerden birinin Kanadalı firma yetkilisi olduğu öğrenildi.

Kaynak: X/ Mert Batur @mrtbatur

Aynı gün Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Alparslan Bayraktar canlı yayındaki açıklamasında sahada çalışan diğer işçilerin bölgeden tahliye edildiğini, heyelan riskinin kısmen de olsa devam ettiğini söyledi.

“İşçilerin üçünün bir lokasyonda altısının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik”

Bayraktar, “İliç’te heyelanla oluşan toprak yığınını kaldırmayla alakalı planlama aşamasına geçmiş bulunuyoruz, işçilerimizin üçünün bir lokasyonda altısının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik” bilgisini verdi.

İşçilerin ailelerine, Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekiplerince psikososyal destek veriliyor.

Çalışmalara AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 722 personel katılıyor. Ayrıca 796 araç, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, yedi drone, bir georadar, üç KBRN aracı, metale duyarlı beş yer altı radarı ve iş makinalarıyla arama kurtarma faaliyetleri yürütülüyor.

İstanbul Barosu, Murat Kurum ve Anagold Madencilik hakkında suç duyurusunda bulundu

Erzincan’daki maden faciasının ardından maden şirketi Anagold Madencilik ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı, AKP’nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.

Baronun şikayette bulunduğu isimler arasında mevcut bakan ve dönemin bakanı Murat Kurum, bakanlığın o dönem yetkilileri, Anagold şirket yetkilileri, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü, ÇED konusunda olumlu rapor yazan bilirkişiler, Erzincan Valisi ve Valilik yetkilileri, ÇŞİB Erzincan İl Müdürü ve Müdürlük yetkilileri yer aldı.

Adam öldürme, çevrenin kasten kirletilmesi, zehirli madde katma, eko kırım ve tespit edilecek sair suçlar kapsamında şikayette bulunan İstanbul Barosu, Başkan Filiz Saraç imzasıyla verdiği şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Yaşanan maden faciasında, karar alma ve uygulama kademesindeki tüm yetkililerin sorumluluğu olduğu açıktır. Güvenli ve sağlıklı çevreden yararlanma yurttaşların anayasal hakkıdır. Hukuka aykırı davranan bilirkişiler, yargıçlar, savcılar, bürokratlar, en az maden şirketi kadar sorumludurlar. Çevre suçlarında gözlemediğimiz ‘cezasızlık’ alışkanlığının artık terk edilmesi, kasten veya ihmal ile zarar veren tüm sorumluların tespiti ve yargılanmaları gerekir. Bu yaşanan olayla ilgili derhal delillerin tespiti gerekmektedir.

Bu nedenle İstanbul Barosu Başkanlığı olarak bahse konu olay nedeni ile gerekli soruşturmanın yürütülmesi ve sorumluların tespiti ile cezalandırılmaları için haklarında kamu davası açılması için iş bu dilekçenin sunulması gerekmiştir.

Tüm eksiklik ve risklere rağmen görevini kötüye kullanarak aykırılıklara göz yuman, faaliyetin devamı için her türlü izin ruhsat süreçlerini devam ettirerek onaylayan kademedeki her sorumlunun tespiti ile haklarında dava açılması talebinde bulunmak zorunluluğu doğmuştur.”

Numuneler Ankara’ya gönderildi

Maden sahasının farklı noktalarından alınan yeni toprak örnekleri, 15 Şubat Perşembe akşamı numune kaplarına konularak Ankara’ya gönderildi.

Bazı noktalarda metal yoğunluğuna rastlanıldı

Cumhuriyet savcıları olay yeri keşif ve inceleme işlemleri yaparak delilleri topladı, olay yeri ve çevresinden toprak ve su numuneleri aldı, bu numuneler inceleme için yetkili kimya laboratuvarlarına gönderildi. Başlatılan çalışmalar kapsamında, bazı noktalarda metal yoğunluğuna rastlanıldı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: “Şu an için kirlilik tespit edilmemiştir”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, maden faciası sonrası Fırat Nehri’nde kirlilik tespit edilmediğine yönelik açıklama yaptı. Bakanlık, akan malzeme nedeniyle Sabırlı ve Çöpler Dereleri ile Fırat Nehri boyunca belirlenen noktalardan alınan anlık numunelerde şu an için kirlilik tespit edilmediğini sosyal medya hesabından duyurdu.

Anagold Madencilik, Linkedin’deki “Erzincan’da maden mühendisi aranıyor” ilanını geri çekti

Madenin işletmeci şirketi Anagold Madencilik, Linkedin hesabından 15 Şubat Perşembe günü “Erzincan’da çalışmak üzere maden mühendisi arıyoruz” başlığı altında iş ilanı açtı.

İlerleyen saatlerde şirket “başvurular artık kabul edilmiyor” uyarısı ile ilanı geri çekti. İlanda mühendislere “insanları önemseyen bir şirket kültürü, altın madeni sektöründe dünyanın en ayrıcalıklı tesislerinden birinde kariyer yapmak” gibi imkanların sağlanacağı belirtildi.

 Mecliste komisyon kurulacak

TBMM’de söz konusu maden faciasını tüm yönleriyle araştırmak için komisyon kurulmasına karar verildi. Komisyon kurulmasına ilişkin TBMM Kararı 14 Şubat Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Komisyon 22 üyeden oluşacak, gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek. Komisyonun çalışma süresi başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinden başlamak üzere üç ay olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.