Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meclis’te seçim öncesi son mesai haftası | Muhalefetten yargı paketine “fişleme” tepkisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına ara vermeye hazırlanıyor. Meclis’in son mesai haftasındaki gündem maddesi ise 8.Yargı Paketi olacak.

Meclis’in 31 Mart Yerel Seçimleri’nden önce, 1 Mart itibariyle çalışmalarına ara vermesi bekleniyor. Meclis Genel Kurulu’nun son mesai haftasında tek gündem maddesi olan 8. Yargı Paketi görüşmelerine 27 Şubat Salı günü başlanacak. Yargı Paketi’nin yasalaştırılmasının ardından, Meclis çalışmalarına 16 Nisan’a kadar ara verecek.

Siyasi partiler seçim öncesi son grup toplantılarını salı ve çarşamba günleri yapacak. 16 Nisan’dan sonra TBMM’nin önemli gündem maddeleri ise anayasa değişikliği, yeni yargı paketi ve ekonomiye ilişkin düzenlemeler öngören torba yasa teklifi olacak.

8. Yargı Paketi ne getiriyor?

8.Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik öngören kanun teklifi 43 maddeden oluşuyor. Kanun teklifine göre “Makul sürede yargılanma hakkının ihlali” iddiası ile yapılan itirazlar ve “haksız tutuklama” iddiaları için Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) önce Adalet Bakanlığı bünyesinde bulunan Tazminat Komisyonu’na başvurulacak.

Teklife göre itiraz, istinaf ve temyize başvurularda süre iki hafta olarak belirleniyor. Adli para cezalarında da artış öngören teklifle bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya yükseltilecek.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına itiraz yolunu açan kanun teklifinde “terör örgütüne yardım etme” suçunun da müstakil suç olarak Türk Ceza Kanunu’nda yer alması öngörülüyor. Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde kayyum atanmasına karar verildiğinde, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyum olarak atanabilecek.

Muhalefetten “fişleme” tepkisi

Pakette yer alan düzenlemeler içerisinde muhalefetin en çok tepki gösterdiği maddeler arasında “Özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları” yer alıyor. AKP’nin “Güncel ihtiyaçlar ve Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne göre düzenlendiği”ni iddia ettiği 33. maddenin (g) fıkrasıyla “siyasi, felsefi, dini veya sendikal amaçlarla kurulan vakıf, dernek ve diğer kâr amacı gütmeyen kuruluş ya da oluşumların da kişisel verilerinin işlenebilmesi”ne imkan sağlanıyor.

Düzenlemenin kabul edilmesi halinde bu nitelikteki vakıf ve dernekler, üyelerin kişisel bilgilerini işleyebilecek. Muhalefet bu düzenlemeye fişlemeye yol açacağı gerekçesiyle tepki gösteriyor. Adalet Komisyonu’nda maddenin geri çekilmesi için verdiği önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedilen muhalefet, Genel Kurul’da da “fişleme” yönündeki tepkisini dile getirecek ve maddenin tekliften çıkarılmasını isteyecek.

Emekliye bayram ikramiyesi de 8. Yargı Paketi’nde

8. Yargı Paketi’nde emekliye Ramazan ve Kurban Bayramlarında halen 2 bin lira olan ikramiyenin, 3 bin liraya çıkarılmasına ilişkin düzenleme de bulunuyor. AKP’nin emeklilerden gelen tepkileri de dikkate alarak ikramiye oranında artış yapabileceği kaydediliyor. Yine emekliye seyyanen zammın da gündeme gelebileceği belirtiliyor.

16 Nisan’dan sonra fazla mesai yapacak

Yerel seçimler nedeniyle bir buçuk aylık aranın ardından çalışmalarına 16 Nisan’dan itibaren yeniden başlaması beklenen Meclis’in ağırlıklı gündem maddelerini ise anayasa değişikliği, yeni yargı paketi ile kredi kartlarıyla ilgili düzenlemeler ve kripto paraya ilişkin düzenlemelerin yer aldığı ekonomiye ilişkin torba yasa teklifi olacak. Torba yasa teklifinde vergilerle ilgili maddelerin de yer alabileceği belirtiliyor. Genel Kurul’un Temmuz ayı ortalarına kadar çalışması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.