Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kamuoyu tepkisi sonuç verdi: Maden Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri seçimlerden sonraya bırakıldı

AKP İliç’teki altın madeni faciası nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemindeki Maden Kanunu değişiklik teklifinde bir kez daha geri adım attı. 12 Şubat’la başlayan hafta muhalefetin baskısıyla görüşmeleri ertelenen teklifin 19 Şubat’la başlayan hafta görüşülmesi bekleniyordu ancak AKP, İliç’teki altın madeni faciası nedeniyle oluşan kamuoyu tepkisi nedeniyle teklifi 31 Mart yerel seçimleri sonrasına bıraktı.

Türkiye 31 Mart yerel seçimlerine hazırlanırken Türkiye Büyük Millet Meclisi de (TBMM) seçim arası vermeye hazırlanıyor. Özellikle aday belirleme süreçleri ve seçim hazırlıkları Meclis’teki yasama faaliyetlerini de etkiliyor. 25 Ocak’ta emekliye yüzde 49,25 oranında zam verilmesini öngören düzenlemenin de olduğu İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini yasalaştıran Meclis, yine Ocak ayında İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin anlaşmanın uygun bulunduğuna ilişkin teklifi kabul etti. Bunun yanısıra 30 Ocak’ta da cezaevinde bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Meclis önümüzdeki hafta sekizinci yargı paketini yasalaştırdıktan sonra yerel seçim nedeniyle çalışmalarına 16 Nisan’a kadar ara verecek. Yerel seçimlerin ardından ise Meclis’in gündemi anayasa değişikliği olacak.

Maden Kanunu değişiklik teklifi İliç’teki faciaya takıldı

Şubat ayında ise yerel seçimlere yönelik çalışmaların Meclis’e etkisi daha çok ortaya çıktı. Genel Kurul sık sık karar yeter sayısı bulunamadığı için çalışamazken gündeminde Maden Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifi ile sağlıkla ilgili düzenlemeler öngören yasa teklifi bulunuyordu. İliç’te 13 Şubat’ta yaşanan altın madeni faciası AKP’ye geri adım attırdı ve Maden Kanunu’nda değişiklik öngören teklif, geçen hafta görüşülemedi. Bu hafta ise beklentilerin aksine Maden Kanunu teklifi yine Genel Kurul gündemine alınmadı. AKP’nin teklifin görüşmelerini İliç’teki altın madeni faciasına ilişkin kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle 31 Mart yerel seçimleri sonrasına bıraktığı kaydedildi.

Katar’la Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması kabul edildi

Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta sağlıkla ilgili düzenlemeler öngören yasa teklifi kabul edildi. Genel Kurul’da ayrıca Türkiye ile Katar arasında ticari ve ekonomik ortaklık anlaşmasının uygun bulunduğuna ilişkin yasa teklifi ile yine bir başka uluslararası anlaşma olan Türkiye ile Azerbaycan arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasını Tadil Eden Protokol’ün uygun bulunduğuna ilişkin yasa teklifi kabul edildi.

Seçim öncesi yasalaşacak son teklif 8. Yargı Paketi olacak: Emekliye 3 bin liralık ikramiye de teklifte

31 Mart yerel seçimleri öncesinde çalışmalarına ara verecek olan Meclis’in önümüzdeki hafta tek gündem maddesi ise Adalet Komisyonu’nda kabul edilen 8. Yargı Paketi olacak. Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, hafta boyunca Genel Kurul’un tek gündem maddesi olacak. Yargıya ilişkin pek çok düzenlemenin yer aldığı teklifte, emeklinin iki bin lira olan bayram ikramiyesinin üç bin lira olmasını öngören düzenleme de bulunuyor. Beklentiler ise bayram ikramiyesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimat vermesi halinde Genel Kurul’da verilecek önergeyle üç bin 500 ya da dört bin lira olacağı yönünde.

Meclis çalışmalarına 1.5 aylık seçim arası

TBMM 8.Yargı Paketi’ni yasalaştırmasının ardından, 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle 16 Nisan’a kadar çalışmalarına ara verecek. Seçim sonrasında ise gerek AKP’nin gerekse de TBMM’nin gündemi Anayasa değişikliği olacak. AKP, 8.Yargı Paketi’nde yer almayan yargıya ilişkin bazı önemli düzenlemeleri içeren yeni bir yargı paketini de Meclis gündemine getirecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.